–Nå er måleenheten flyttet fra millioner til milliarder
Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) som nå sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, snakker med Dagens Perspektiv om mulighetene og behovet for å stable på beina ny og kanskje grønnere industri i Norge etter koronakrisen og effektene av alle krisepakkene.
For norsk økonomis del forverres situasjonen av lav oljepris. Leverandørindustrien leter etter svar på hvordan man skal forholde seg til en verden med billig olje.
Nå er målenheten flyttet fra millioner til milliarder
Barth Eide ser to sider ved saken.
Vil underskogen med grønne og fornybare selskaper bukke under som følge av oljepris-kollapsen?
–Jeg tror dommen kommer om noen år. Får vi veldig lav oljepris i mange år, svekkes det økonomiske argumentet for overgang til fornybare løsninger, sier han.
–Men det vil også gjøre det mindre attraktivt å investere i olje på sikt. Lav oljepris kan dermed føre til at investeringskapitalen går til andre prosjekter. Dermed kan det slå begge veier.
Barth Eide har lenge ment at det riktig er at staten går først og peker retning.
En hydrogenstrategi handler ikke bare om hydrogen
Når han mener koronakrisen er en unik mulighet, er det fordi den har avdekket en uovertruffen vilje til å bruke store penger.
–Det er rett og viktig. Nå er målenheten flyttet fra millioner til milliarder. Det vil og må gå over en dag og da er det viktig at vi kan tenke tilbake at vi var smarte fordi vi gjorde grep som ikke bare holdt oss flytende, men også bidro til å sette fart på den omstillingen som vi så måtte komme, sier han.
Om det er fordi han er optimist eller fordi han som politiker føler han må si det, er uvisst, men Barth Eide er sikker på at vi vil klare overgangen.
Sats på hydrogen
– Vi må ha et krafttak for norsk hydrogensatsing. Det er en av de mest åpenbare mulighetene for Norge nå, sier han.
Barth Eide mener vi bør følge med på tiltakene som kommer i Australia og Tyskland. Men aller viktigst er det å se til EU og hva som ettspørres der.
– Vi er helt i starten på en internasjonal konkurranse om å være ledende innen overgangen til blant annet hydrogen. Vi må derfor kjenne vår besøkelsestid og forsøke å bli store raskt og ikke lene oss tilbake, sier han.
Barth Eide synes et fond for hydrogen er en spennende tanke, men han er forsiktig med å love penger dersom han kommer i posisjon etter neste Stortingsvalg.
– Det er definitivt behov for statlige penger, men det er mye staten kan gjøre som ikke koster penger også, som å stake ut en kurs og stille krav, sier han.
Regjeringen jobber nå på spreng for å kunne legge frem en hydrogenstrategi før sommerferien. Barth Eide mener det er mye som står på spill.
– En hydrogenstrategi handler ikke bare om hydrogen, sier han.
Karbonfangst og -lagring og utbygging av ren kraft - kanskje med havvindmøller, er helt essensielle komponenter i miljøvennlig hydrogenproduksjon.