– Mye usikkerhet fra ledelsen
Norske helsearbeidere har de siste månedene kjempet en iherdig kamp mot covid-19 viruset. Dagens Perspektiv har snakket med flere av dem om hvordan de opplever den nye arbeidshverdagen.
-
LES OGSÅ: Sykepleiere opplever å ha «sviktet»
Åse Marit Stuen er utdannet ambulansefagarbeider og jobber i en omsorgsbolig i Østre Toten. Hun er også hovedtillitsvalgt i kommunen.
Hennes oppfattelse av ledelsen i kommunen er at det har vært mye usikkerhet i denne perioden siden alarmen gikk 12. mars.
– Samtidig som vi står midt i en krise, har vi vært heldige med smittesituasjonen. Den underliggende usikkerheten gjør at vi ikke helt vet hva som skjer fra dag til dag. Denne usikkerheten preger oss alle, sier hun.
Mangel på smittevern
I Østre Toten har det ikke vært smitte på noen av institusjonene. Likevel har de ansatte følt på et behov for å få mer informasjon om hva som skjer framover og hvor de står fra dag til dag.
– Vi som arbeidstakere kunne ønske oss mer informasjon. Det hadde vært med på å roe oss ned litt i denne usikre tiden, sier Stuen.
Noe støtteapparat har hun ikke hatt behov for siden de nesten har normal drift. Hun legger derimot til at hun håper at et slikt system er inne i planene til ledelsen hvis de plutselig står «midt oppe i kaoset».
– Jeg tror vi absolutt vil ha behov for noen å støtte oss på da, sier hun.
Noe av det som har vært mest bekymringsfullt, mener Stuen er mangelen på smittevernsutstyr på arbeidsplassen.
– Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan vi skal gjennomføre jobben vår dersom vi får smitte blant brukerne eller oss selv. Vi har ikke nok utstyr til å beskytte oss selv, så hvordan skal vi da klare å avgrense smitten slik at ikke alle som bor her blir smittet?
Økt arbeidspress
Til nå har ikke Stuen følt på noe økt arbeidspress i den helsefaglige delen av jobben hennes. Som hovedtillitsvalgt har derimot presset vært større. Dagene har vært preget av mange møter og vanskelige avgjørelser.
– Det blir mindre tid til familien og det påvirker min faste jobb. Heldigvis har jeg en leder som har forståelse for dette, og som har gitt meg rom til å gjøre begge jobber mine innenfor vaktene mine, sier hun.
Til vanlig er jobben som helsearbeider hektisk. Nå forteller Stuen at de prøver å gi litt ekstra av seg selv til de som bor i omsorgsboligene.
– For noen av våre brukere er det veldig tøft å ikke få besøk av sine kjære. Dette gjør at dagene blir veldig tunge og lange for dem. Vi prøver så godt vi kan å gi dem en hverdag fylt med glede og meningsfylt innhold.
Hun understreker at de ansatte også må passe på å unngå at fr samler for mange og at de tar hensyn til de smitteverntiltak som er satt i kommunen.
Frykter smitte i kommunen
En av de største bekymringene Stuen har er at brukere i risikogruppen skal bli smittet.
– Vi forsøker å beskytte de vi vet kommer til å lide og kanskje bli borte hvis smitten kommer inn i vår del av kommunen.
Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan vi skal gjennomføre jobben vår dersom vi får smitte blant brukerne eller oss selv
Hun er ikke bekymret for hva i morgendagen vil by på, men kjenner på frykten for hvor lenge epidemien vil vare og hva tiden fremover vil by på av utfordringer.
– Jeg får bare håpe at det jeg bærer i ryggsekken min fra før av vil gi meg nok grunnlag for å komme meg gjennom denne krisen med bena godt plantet på jorda og en ny styrke til å komme tilbake til den vanlige hverdagen.
En del av korona-teamet
Sykepleier Marthe Kari Furuseth jobber i hjemmesykepleien i Nordre Land. Kommunen har så langt hatt et bekreftet covid-19 tilfelle hvor vedkommende hadde med seg smitte fra utlandet.
Kommuneledelsen var tidlig ute med å opprette et «korona-team» i hjemmesykepleien hvor tre ansatte sammen med leder skulle samarbeide om nye tiltak, rutiner og retningslinjer for å møte situasjonen best mulig.
– Jeg opplever at ledelsen prøver å legge til rette for at det skal være trygt å gå på jobb, sier hun.
Kommunen har nok smittevernutstyr slik situasjonen er nå, men Furuseth sier at de raskt kommer til å gå tomme dersom flere av brukerne blir smittet av viruset.
Hun forteller om et økt arbeidspress ettersom hun er en del av «korona teamet», med mange retningslinjer og rutiner som måtte utarbeides raskt.
– Det var nye å sette seg inn i og følge opp.
Bekymrede brukere
De første ukene etter at hjemmesykepleien startet opp «korona-teamet», kjente Furuseth at tankene kvernet mye av døgnet
– Jeg var tenkte mye på hvordan vi skulle ta tak i dette og det var vanskelig å legge tankene igjen når arbeidsdagen var ferdig. Heldigvis har dette gått seg til, da det foreløpig ikke er flere nye bekreftede tilfeller i kommunen.
Etterhvert klarte hun å senke skuldrene igjen da hun følte de hadde fått plass de viktigste rutinene.
Noen av brukene i hjemmesykepleien valgte selv å reise til pårørende for å bo hos dem. Andre valgte ønsket å klare seg mest mulig selv.
På arbeidsplass til Furuseth blir det ikke brukt smittevernutstyr hos brukerne med mindre det er mistanke om eller bekreftet smitte.
– Jeg har opplevd at brukene ønsker at vi skal ha munnbind på oss, noe vi dessverre ikke har anledning til da vi har liten beholdning av dette. Vi har satt i gang tiltak der vi prøver å redusere antallet ansatte som besøker samme bruker, sier hun.
Har du selv vært bekymret for smitte og for å gå på jobb?
– Nei, jeg har ikke kjent på følelsen av å ikke ville gå på jobb i denne perioden. Jeg har heller vært motsatt og følt at det er viktig at jeg stiller opp på jobb og holder meg oppdatert på den nyeste informasjonen for å kunne være til best mulig hjelp.