Gaute Drevdal.

Foto

Aftenposten

Gaute Drevdal

#Metoo-dommer for menn med makt

Publisert: 3. juli 2020 kl 08.00
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.54

Metoo-bevegelsen spredte seg som ild i tørt gress høsten 2017 etter at den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano oppfordret kvinner til å dele sine erfaringer med sexovergrep under emneknaggen #metoo.

«Metoo» som uttrykk for personlige erfaringer med sexovergrep ble imidlertid tatt i bruk av den afroamerikanske aktivisten Tarana Burke allerede i 2006.

To av de mest omtalte metoo-sakene her hjemme i Norge og i USA har den siste tiden blitt prøvd i domstolene og nå har begge mennene blitt dømt i rettsapparatet.  

Den tidligere Natt og Dag-redaktøren og kulturprofilen Gaute Drevdal ble i forrige uke dømt til 13 år og seks måneders fengsel i Oslo tingrett.

Han ble funnet skyldig i ni voldtekter og ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år. 50-åringen ble også dømt til å betale erstatning og oppreisning på til sammen 1,4 millioner kroner til ni fornærmede. Drevdal har anket, så dommen er ikke rettskraftig.

– Tanker fra #metoo, eller #jegharopplevd, som det het i Norge i 2015, gjennomsyrer de første anklagene som kom mot meg. Om det har påvirket utfallet, vet bare dommerne, sier Drevdal til NRK.

Uttalelsen henger ikke helt på greip da de første anmeldelsene mot Drevdal allerede kom i 2015 – to år før kvinner verden over begynte å dele sine opplevelser med seksuell trakassering i sosiale medier.

Saken fortsetter under annonsen

Dette understrekes i dommen. Det samme gjør både den store aldersforskjellen mellom den dømte mannen og de fornærmende, samt maktposisjonen til Drevland.

På den andre siden av Atlanterhavet kom denne uken nyheten om at ofrene til den dømte overgrepsmannen og tidligere filmprodusenten Harvey Weinstein er tilkjent 184 millioner kroner i erstatning. Utbetalingene fra gruppesøksmålet må godkjennes av to dommere, men ble kunngjort av regjeringsadvokaten i New York tirsdag denne uken.

I søksmålet mot Weinstein og The Weinstein Company påpekes det at den mektige filmprodusenten «krevde eller tvang kvinnelige ansatte til uønsket seksuell omgang som en motytelse for at de fikk beholde jobben eller ble forfremmet», skriver NTB.

Tidligere i år ble Weinstein dømt til 23 år i fengsel for seksuelt overgrep mot produksjonsassistenten Mimi Haleyi i 2006, samt for voldtekt av en annen kvinne i 2013.

Selv om den tidligere Hollywood-produsenten ble dømt i mars, frifant juryen ham for den mest alvorlige anklagen: at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en rekke kvinner.

Likevel anses dommen som en seier for metoo-bevegelsen ettersom anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen. Det samme kan sies om dommen mot Drevdal her hjemme.

Navn i uken
søn 20.02.2022 23:47

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.