HR-direktør i Forsvaret Tom Simonsen forklarer at utfordringen er størst blant de yngste rekruttene, men avskriver ikke at det finnes eldre folk i Forsvaret som mobber og trakasserer.

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Seksuell trakassering i Forsvaret

– Kort vei fra russ til soldat

Publisert: 9. mars 2020 kl 11.09
Oppdatert: 9. mars 2020 kl 11.27

Forrige uke signerte Forsvaret og LDO en avtale om et samarbeid for å hindre, håndtere og bevisstgjøre militære ledere om seksuell trakassering.

Dette samarbeidet kommer i kjølvannet av den sjokkerende MOST-rapporten som ble lagt frem i fjor. Over 40 menn og kvinner oppga da å ha blitt voldtatt i løpet av det siste året mens de tjenestegjorde i Forsvaret.

HR-direktør i Forsvaret Tom Simonsen forklarer at utfordringen er størst blant de yngste rekruttene, men avskriver ikke at det finnes eldre folk i Forsvaret som mobber og trakasserer.

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm mener det kan være utfordrende å gå fra å være russ til soldat på kort tid i Norge.   

– Man må være bevist på at den seksualiserte russekulturen kan bli tatt med inn i forsvaret.

Nylig skrev Bergens Tidende om at flere russebusser i Bergen har innlegg i sosiale medier, hvor jenter omtales som «horer» og jenters vekt er et tema.

– Vi har ganske store utfordringer i det norske samfunnet når man ser på tonen og holdningene i sosiale medier. Erfaringen vi har fra samarbeidsprosjekter med russen i dag vil være nyttig i det arbeidet som skal gjøres med vernepliktige i Forsvaret, sier Bjurstrøm.

Saken fortsetter under annonsen

Særlig vanskelig situasjon

Etter metoo-kampanjen gjennomførte Forsvaret kartlegging av mobbing og seksuell trakassering (MOST) i 2018.

I etterkant satte Forsvarsstaben ned en arbeidsgruppe som foreslo tiltak for å forebygge og følge opp seksuell trakassering på en bedre måte enn tidligere.

Ni tiltak skulle gjennomføres «den nærmeste tiden», mens andre skulle iverksettes på kort og lang sikt.

VG skrev i desember at etter ti måneder var bare tre av tiltakene delvis eller helt gjennomført fra sentralt hold.

Nå håper Tom Simonsen i Forsvaret at samarbeidet med LDO skal føre til at færre blir utsatt for seksuell trakassering på arbeidsplassen.

– LDO drar erfaringer fra andre samfunnssektorer og andre virksomheter. Vi håper på å bruke den beste praksisen fra andre steder inn i Forsvaret. Vi trenger all den støtten vi kan få for å bli bedre, sier han.

Saken fortsetter under annonsen

Avtalen som ble signert forrige uke kommer til å vare frem til juni 2021.

– Dette er en problemstilling som vi kommer til å jobbe med i flere år utover neste sommer. Jeg tror aldri vi vil kunne si at jobben nå er gjort, sier han.

Bjurstrøm sier at man må anerkjenne at det kan være krevende å jobbe systematisk og over lengre tid men denne problemstillingen.

– Forsvaret har en særlig vanskelig situasjon og problemet er sammensatt. Det er en svær arbeidsplass hvor noen er inne i ett år, mens andre har store deler av karrieren der.

– Folk kommer rett inn i Forsvaret fra dagens ungdomskultur som vi vet er ganske tøff og som konstant mates med informasjon fra sosiale medier og det kommersielle trykket på kjønnsroller, sier Bjurstrøm.

Foto

Fra venstre: Prosjektoffiser i Forsvaret Jarle Heggelund, likestillingsombud Hanne Bjurstrøm, HR-sjef i Forsvaret Tom Simonsen og ansvarlig for LDO-samarbeidet Helene Jesnes. (Foto: Camilla Skjær Brugrand)

Sette strek

Saken fortsetter under annonsen

For å skape mer bevissthet rundt seksuell trakassering skal Forsvaret ta i bruk «Sette strek»-metodikken.

Kurset skal få arbeidstakere og ledere til å tenke gjennom hva trakassering innebærer og øke bevisstheten rundt tema. Problemet er når det å gå over streken blir en kultur.

– Vi får tilbakemeldinger på at denne metodikken virker fra våre andre samarbeidspartnere, deriblant utelivsbransjen, sier Bjurstrøm.

Helene Jesnes fra LDO skal ha ansvaret for samarbeid. Hun forteller at målet med undervisningspakken er at man får en diskusjon i Forsvaret om egne grenser og hva som bør være grensen på arbeidsplassen.

En del av undervisningen består av «dilemma-trening» som gjennomføres som en Kahoot-lignende quiz.

Et eksempel er hvor en kollega kaller deg for «pus», «skatt» og «elskling» på arbeidsplassen. Er dette greit? Hvor går grensen?

– Klassiske dilemma-spørsmål som passer til hverdagen i Forsvaret skal vi lage i samarbeid med ressursgruppen til Forsvaret. Målet er å få en felles forståelse for hva som er seksuell trakassering og bli enige om noen kjøreregler, sier Jesnes.

Saken fortsetter under annonsen

Hun forklarer at LDOs oppgave er å få i gang samtalen og diskusjonen i Forsvaret.

– Det har vi god erfaring med fra andre bransjer, sier hun.

Foto
HR-sjef i Forsvaret Tor Simonsen og Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm signerte en samarbeidsavtale. Foto: Camilla Skjær Brugrand.
 

 

«Den vanskelige personen»

Tom Simonsen ønsker at flere som blir utsatt for trakassering og mobbing skal si ifra til noen de har tillit til når dette oppstår. Dersom det er nærmeste leder som står for trakasseringen, burde man gå til tillitsvalgte.

– Hvis det er leder som driver med seksuell trakassering, håper jeg ikke han er leder så lenge etterpå, sier han og legger til:

– Ofte er det alkohol inne i bildet, og folk vegrer seg for å si i fra. Men vi ønsker at folk velger å si i fra eller bruke varlingskanalen slik at vi får gjort noe med det. Hvis folk ikke gjør det, vil vi heller ikke få noen mulighet til å følge opp med disiplinære reaksjoner eller lignende.

Saken fortsetter under annonsen

Bjurstrøm understreker at det er viktig at HMS og HR gjenkjenner når seksuell trakassering skjer.

– Det bør ikke være slik at enkeltmennesker må si i fra selv. Mange opplever det som veldig belastende. Da påtar man seg en rolle som «den vanskelige personen». Derfor bør det være gode systemer for å se og gripe inn når slikt oppstår før det utvikler seg, sier hun.

Et kulturproblem

HR-sjefen understreker at seksuell trakassering handler om en kulturell utfordring.

– Vi kan ha så mange systemer vi bare vil, men vi er nødt til å jobbe med kulturen. Det er noe vi prøver å forbedre.

Forsvarets utfordring er at de skifter ut rundt 10.000 medarbeidere hvert år. Målet deres er å få satt kulturen fra dag én.

– Mobbing og seksuell trakassering er et samfunnsproblem, og vi har vår del av det. Erfaringene ombudet tar med seg fra andre sektorer utenfor forsvaret er veldig viktig for oss i dette arbeidet, sier Simonsen.

Bjurstrøm forklarer at Forsvaret må skape en kultur hvor alle vet hvor grensene går.

– Det å lage veldig klare regler for hva som er grensene er noe av det viktigste.

Et lederansvar

Prosjektoffiser Jarle Heggelund forteller at den faglige tyngden fra LDO de nå får med på lasset, er det som er nytt med samarbeidet.

– Vi har ikke ansatte internt i Forsvaret som kan dette på rams, medgir han.

Han understreker at HMS og HR-arbeiderne må være utrolig dyktige på hvordan de håndterer saker om seksuell trakassering når de får presentert dem presentert.

– Ansvaret ligger derimot alltid hos leder. Dette er ikke en problemstilling som skal skyves fra toppledernivå til HR-avdelingen, sier han.

Alle ledere på alle nivåer i Forsvaret skal trenes i disse verktøyene. Soldatene fra førstegangstjenesten skal også repeteres i dette.

– Vi skal kle opp lederne på alle nivåer slik at de har en viss kompetanse på dette området, sier han.

At ledelsen sier at slik kan vi ikke ha det og at denne kulturen skal bort, mener Bjurstrøm er et skritt i riktig retning.

– Forsvaret sender nå et signal fra toppen og ned at dette er alvorlig og at dette ikke er akseptabel oppførsel, sier hun.

Ny MOST-undersøkelse

I september skal Forsvaret gjennomføre en ny MOST-undersøkelse. Dette vil bli gjort annethvert år fremover.

Årets undersøkelse kommer til å gå grundigere til verks enn den forrige. Her vil det blant annet bli stilt spørsmål om:

  • Hvem som er utsatt?

  • I hvilke situasjoner kan seksuell trakassering oppstå?

  • Hvilke faktorer er det som øker risikoen for seksuell trakassering?

  • Hvem står bak trakasseringen?

Det å drive med mobbing og trakassering i Forsvaret kan få disiplinære følger ettersom de er underlagt Disiplinærloven. Det kan være alt fra en irettesettelse til at man blir kastet ut av Forsvaret.

– Vi må bli flinkere til å bruke reaksjonsformene som vi har. Vi har ikke hatt nok kunnskap om dem, medgir HR-direktøren.