Equinors regionalkontor på Fornebu.

Foto

iStock

Gravalvor for Olje-Norge

Publisert: 23. april 2020 kl 12.58
Oppdatert: 23. april 2020 kl 16.02

Oljeprisen og norsk økonomi henger tett sammen. Det vet vi. Nå skal vi få se hvor tett.

Det første som skjer blir effektene på statsbudsjettet. Det som skulle være de offentlige finansenes redning de neste 50 årene, Johan Sverdrup-feltet, har en break-even pris på rundt 15 dollar ifølge Equinor. Ifølge Norsk Industri var break-even for norske felt samlet 31 dollar fatet basert på beregninger fra 2018.

Denne uken var prisen på oljen i Nordsjøen på sitt laveste nivå siden 90-tallet - det vil si 16 dollar fatet. Senere har prisen økt til rett over 20 dollar per fat.

Det gir så klart kortsiktige problemer for selskapene og mindre penger inn i oljefondet. Men det meste smertefulle for økonomien er bortfallet av nye investeringer. Selv om miljøaktivister vil peke på at vi må produsere mindre olje, er det mange, inkludert Bjørgulv Braanen i Klassekampen, som minner om at det er industrien som skal sørge for det grønne skiftet - og nå vil den slite med å overleve.

Hva med Børsen?

Enkelte analytikere spør seg om det kraftige fallet i oljeprisen harmonerer med innhentingen på Oslo Børs. Kommentator i DN, Thor Chr. Jensen peker på at oljeprisen har falt med over 70 prosent, mens Oslo Børs bare har falt 23 prosent. Det er ifølge ham bare to muligheter, enten skal oljeprisen opp eller så skal Oslo Børs ned.

Økende arbeidsledighet

Saken fortsetter under annonsen

De mest oljeavhengige regionene i landet som Stavanger, Vestlandet og Kristiansand vil få den sterkeste veksten i arbeidsledighet dersom ikke prisen øker kraftig. Under det forrige prisfallet i 2014 ga det en økt ledighet i oljebransjen som det tok mange år å komme seg ut fra. Boligprisveksten i Stavanger, som frem til da var på høyde med de bedre områdene i hovedstaden, stoppet fullstendig opp den gangen - og fortsatt ligger prisene der langt bak nivået i Oslo-regionen.

Denne uken gikk Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun i bresjen for umiddelbare oljegrep fra regjeringen. I et felles opprop ba 33 ordførere om tiltak for å avhjelpe situasjonen. De mener tiltaket som vil ha størst effekt for å sikre arbeidsplasser, er å forskuttere selskapenes skattefradrag.

– For å stimulere olje- og gassbransjen som er i en dyp krise på grunn av lav oljepris og koronakrisen for øvrig, bør Stortinget snarest endre skattereglementet og innføre avskrivninger samme år som investeringen foretas. Næringen trenger stabilitet i aktivitetsnivået, og ikke minst sikre fagkompetansen, arbeidsplassene og rekrutteringen, sier Stavanger-ordfører KariNessaNordtun (Ap) ifølge NTB.

Stor-politisk spill

I USA ligger den såkalte West Texas intermediat-prisen lavere. En grunn er den enorme produksjonen av skiferolje. Denne uken ble WTI Crude-prisen til og med negativ i en kort periode fordi oljelagrene var fulle og ingen hadde kapasitet til å ta imot mer - i hvert fall ikke uten å få betalt for det.

Fallet i oljeprisen begynte før koronakrisen. Allerede innen mars i år var den 50 prosent lavere enn i fjor. Da klarte ikke OPEC-pluss landene å enes om produksjonskutt og til og med endte opp med å starte en priskrig - muligens også for å ødelegge for den amerikanske skiferoljen.

Men Koronakrisens effekt på transportbransjen gjorde ikke saken bedre for oljeprodusentene.

Saken fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump ønsker seg en høyere oljepris. Onsdag kveld twitret han at amerikanske krigsskip skal skyte iranske kanonbåter dersom de kommer for nær. Trusler om krig i Midtøsten har ofte den effekten at oljeprisen går opp - og det gjorde den også i timene som fulgte.