Frp går ut av regjeringen – Solberg fortsetter med tre partier
– Jeg tok oss inn i regjering, nå tar jeg oss ut av regjering. Vi får rett og slett ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sa Frp-lederen på en pressekonferanse mandag.
Det var hjemhentingen av en 29 år gammel terrorsiktet kvinne fra Syria som fikk partiet til å si takk for seg.
– Vi har hele tida vært villige til å hente hjem uskyldige barn. Men vi kompromisser ikke med folk som frivillig har sluttet seg til terrororganisasjoner, og som aktivt jobber for å rive ned hele verdigrunnlaget som Norge er bygget på. Det fikk begeret til å renne over, sa Jensen.
– Det er derfor samlet sett ikke lenger grunnlag for at Fremskrittspartiet fortsetter i regjering, fortsatte hun.
Frps nåværende statsråder:
Oversikt over Fremskrittspartiets statsråder i dagens regjering. Nå går partiet ut av regjeringen.
-
Finansminister Siv Jensen
-
Olje- og energiminister Sylvi Listhaug
-
Samferdselsminister Jon Georg Dale
-
Eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes
-
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik
-
Samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde
-
Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr
Vil ha Solberg
Jensen mener likevel at statsminister Erna Solberg (H) er den riktige til å styre landet. Selv vil hun fortsette å lede Fremskrittspartiet fra opposisjon.
Jensen sa under pressekonferansen at hun er stolt av politikken Frp har gjennomført i regjering de siste seks og et halvt årene. At det var utfordringer også i den første regjeringsperioden med Høyre, men at det var med regjeringsutvidelsen problemene for alvor begynte.
Fremskrittspartiet gikk i regjering sammen med Høyre etter valget i 2013, da med Venstre og KrF som støttepartier. I 2018 gikk Venstre inn i regjeringen, og for ett år siden fulgte KrF etter. Dermed fikk landet en borgerlig flertallsregjering.
– Gradvis ble begeistringen mer og mer borte. Over tid har politikken blitt preget av for mange grå kompromiss, sa Jensen.
Kunngjøringen kom etter et ekstraordinært landsstyremøte i Frp mandag ettermiddag.
Solberg glad for fortsatt tillit
Rett etter Siv Jensens kunngjøring, innkalte statsminister Erna Solberg (H) til en egen pressekonferanse.
Solberg fortalte at hun ble orientert om Frps beslutning under et møte med Siv Jensen mandag formiddag.
– Vi hadde sett det som et scenario. Vi ventet også på en kravliste, men jeg tror det var en erkjennelsen av at det ville vært vanskelig for oss begge, sier Solberg.
Hun sier det ikke var mulig for henne og Høyre å la være å hente hjem den syke femåringen i Syria.
– Det har ikke vært min intensjon å karakterisere andre partiers standpunkt eller moral, men det hadde ikke vært mulig for meg og Høyre å la være å handle av hensyn til ro i regjeringen, fortsatte hun, med henvisning til sinnet hun har blitt møtt med i Frp for å ha omtalt beslutningen som et moralsk valg.
Solberg sier hun er glad for Frps avklaring om at de fortsatt ønsker henne som statsminister.
– Da er det naturlig å fortsette å styre på Granavolden-plattformen, sier Solberg, og legger til at hun ikke ser noen grunn til å ikke fortsette som en trepartiregjering med Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
KrFs leder Kjell Ingolf Ropstad varsler også at KrF fortsetter i regjering. Venstre-leder Trine Skei Grande har innkalt til pressekonferanse senere i ettermiddag.
Frykter styrket ytterfløy
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier han tror Frps exit kan føre til at ytre høyre får mer makt, heller enn mindre.
– Erna Solbergs regjering har kollapset etter bare ett år. Det borgerlige kaoset er komplett, og det er dårlig nytt for landet. Mer krangel og uforutsigbar styring vil ikke løse problemene for eksempel i helsevesenet og arbeidslivet, uttaler Støre i en epost til NTB.
Han understreker at de borgerlige partiene fortsatt har flertall på Stortinget, og mener de må ta ansvar for politikken som blir ført.
– Frp kan ikke frigjøre seg fra snart sju år med høyrepolitikk som har ført til at vanlige folk får mindre å rutte med mens de rike drar fra, sier Ap-lederen.
-
16. oktober 2013 tok Erna Solbergs første regjering over styringen av landet.
-
Mindretallsregjeringen besto av Høyre og Fremskrittspartiet, med Venstre og Kristelig Folkeparti som støttepartier. I utgangspunktet trengte regjeringen bare støtte fra ett av støttepartiene alene for å ha flertall i Stortinget.
-
Samarbeidet mellom Høyre og Frp var nedfelt i den 75 sider lange Sundvolden-erklæringen.
-
I tillegg hadde regjeringen en forpliktende samarbeidsavtale med Venstre og KrF som ble forhandlet fram under regjeringssonderinger på et hotell i Nydalen i Oslo
-
Frp-leder Siv Jensen ble finansminister i regjeringen.
-
17. januar 2018 gikk Venstre inn i regjeringen, og Venstre-leder Trine Skei Grande ble kulturminister.
-
Til grunn for regjeringssamarbeidet lå den såkalte Jeløya-plattformen, som partiene ble enige om på Jeløya i Moss.
-
Etter stortingsvalget i 2017 var regjeringen avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å sikre flertall i Stortinget, og det var derfor fortsatt snakk om en mindretallsregjering.
-
I motsetning til tidligere hadde regjeringen ingen samarbeidsavtale med KrF, og kunne derfor søke skiftende støtte i Stortinget.
-
22. januar 2019 gikk KrF inn i regjeringen og den første borgerlige flertallsregjeringen siden 1985 var født.
-
Høsten i forveien hadde KrF vært gjennom en opprivende intern prosess for å velge mellom samarbeid med en borgerlig eller rødgrønn regjering, og konflikten endte med seier til de borgerlige.
-
Grunnlaget for regjeringssamarbeidet ble nedfelt i Granavolden-plattformen, som ble forhandlet fram på Granavolden i Oppland.
-
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ble barne- og familieminister i den nye regjeringen.
-
20. januar 2019 kunngjør Frp-leder og finansminister Siv Jensen at partiet går ut av regjeringen. Grunnen er striden om hjemhentingen av en IS-siktet kvinne og hennes barn fra Syria.