Foto

Thomas Brun / NTB scanpix

Små fagforeninger gjør opprør

Føler seg «skviset» av Oslo kommune

Publisert: 31. august 2020 kl 14.54
Oppdatert: 31. august 2020 kl 14.54

I alle norske kommuner bortsett fra i Oslo får alle fagforeninger med en tillitsvalgt delta i arbeidstidsforhandlinger på hver enkelt skole for å bestemme hvordan skoleåret og de ansattes arbeidstid skal være.

I Oslo derimot er regelverket langt strengere. Der har bare Utdanningsforbundet rett til å delta i lokale og sentrale arbeidstidsforhandlinger, fordi tariffavtalen sier at de små fagforeningene må ha en viss prosentandel medlemmer for å delta i disse forhandlingene.

Det betyr at mindre fagforeninger som Lektorlaget, Skolenes landsforbund og Creo (tidligere Musikernes Fellesorganisasjon) får svekket medbestemmelse på arbeidsplassen.

– Oslo kommune nekter de mindre fagforeningene medbestemmelse med en udemokratisk regel, sier forbundsleder i Norsk Lektorlag, Rita Helgesen til Dagsavisen som først omtalte saken.

Vil endre praksisen

I Oslo er regelverket langt strengere enn ellers i landet. I alle andre norske kommuner får alle fagforeninger med en tillitsvalgt delta i arbeidstidsforhandlinger på hver enkelt skole for å bestemme hvordan skoleåret og de ansattes arbeidstid skal være.

I hovedstaden har bare Utdanningsforbundet rett til å delta i lokale og sentrale arbeidstidsforhandlinger, fordi tariffavtalen sier at de små fagforeningene må ha en viss prosentandel medlemmer for å delta i disse forhandlingene.

Saken fortsetter under annonsen

På toppen av dette er det krav om at en fagforening må organisere minst 17,5 prosent av de ansatte på etatsnivå for å få egne partsrettigheter i tarifforhandlinger med kommunen.

Opposisjonen på rådhuset har sett seg lei denne praksisen. I et forslag fra Høyre, Venstre og KrF ber de nå om at også de små fagforeningene skal få forhandlingsrett både lokalt og i kommunen, på lik linje med resten av Norge.

Tarifforhandlingene i Oslo kommune starter 3. september.