Foto

Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Flere partier krever at Equinor selger seg ned i utlandet

Publisert: 18. mai 2020 kl 07.52
Oppdatert: 18. mai 2020 kl 07.52

Rødt har programfestet å ta Equinor av børs og avslutte utenlandssatsingen.

– Vi trenger et industrilokomotiv med samfunnsbygging som mandat, i stedet for å satse hundrevis av millioner på utenlandseventyr, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt til Klassekampen.

– Det er bra at flere etterspør en mer aktiv statlig industripolitikk og tenker på hvordan man kan forvalte fellesskapets eierskap på norsk sokkel, tilføyer hun påpeker at det ikke bare er snakk om penger, men også arbeidsplasser.

Uttalelsen kommer etter at Dagens Næringsliv i starten av mai meldte at Equinor har tapt rundt 200 milliarder kroner de 20 årene konsernet har vært i det amerikanske markedet.

Støtte fra SV

Også SV ønsker å hente Equinor hjem.

– Mye av Equinors utenlandssatsing har vært en miljømessig og økonomisk skandale. Det har ikke manglet på advarsler mot skifergass i USA og oljesand i Canada. Prosjektene har skadet miljøet og vært økonomisk hasard. Så ja, utenlandsvirksomheten bør selges, sier energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken til Klassekampen.

Saken fortsetter under annonsen

Aps stortingsvara Leif Sande mener også en avvikling av selskapets utenlandsvirksomhet er på sin plass.

– Vi bør slå sammen Equinor med Petoro og danne et selskap som konsentrerer seg utelukkende om norsk sokkel og satser tungt på å produsere olje med minst mulig utslipp. I tillegg kan vi ha et statlig Equinor som tar seg av fornybarsatsingen, uttalte han til Stavanger Aftenblad fredag.

Møte med Equinor

Staten eier 67 prosent av selskapet. Alle andre børsnoterte selskaper som staten er medeier i, ligger under Næringsdepartementet, mens Olje- og energidepartementet har ansvar for Equinor.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) har på bakgrunn av oppmerksomheten rundt USA-tapene fremskyndet årets første møte til mandag.

– Når det gjelder selskapets aktiviteter i USA, vil jeg i møtet ta opp både tap, rapportering – inkludert Finanstilsynets tilråding – og internkontroll, sier Bru til Dagens Næringsliv.

Staten har årlig to eiermøter med selskapet – ett på vårparten og det andre mot slutten av året.

Saken fortsetter under annonsen