Lobbyistene øker presset når Norge gradvis åpnes
Treningssentrene var blant de som ble pålagt av regjeringen å stenge 12. mars. Siden da har de vært avskåret fra alle sine vanlige aktiviteter, med unntak av personlig trening for inntil fire personer utendørs.
Til tross for et iherdig lobbyarbeid, har ikke bransjen lyktes med å overbevise regjeringen om å åpne sentrene ennå.
-
Les mer: Mediebransjen vant en halv seier da kulturministeren lanserte en egen krisepakke for mediene: Lobbykamp på liv og død
Frykter at 1 av 10 går konkurs
På regjeringens pressekonferanse i går ble det klart at treningssentrene tidligst får gjenåpne 15. juni.
– Vi er skuffet og overrasket over myndighetene, sier Kjersti Oppen, bransjedirektør for Virke trening, som organiserer om lag halvparten av alle treningssentre i Norge, deriblant SATS, Evo og Family Sports Club.
Om lag 20 000 ansatte i bransjen er nå permittert. En medlemsundersøkelse i Virke Trening tyder på at om lag 120 treningssentre – rundt 10 prosent av landets sentre – kan gå konkurs når det ikke blir gjenåpning i mai.
– Dette er den mest dramatiske perioden bransjen har gått igjennom noensinne, mener Oppen.
Dette er den mest dramatiske perioden bransjen har gått igjennom noensinne
Lange dager
Bransjedirektøren har jobbet lange dager for å overbevise politikerne om at det er på tide å gi klarsignal for å åpne treningssentrene igjen.
Virke har utarbeidet et utkast til en standard for hvordan sentrene kan åpne, samtidig som de ivaretar myndighetenes smittevernhensyn. Den er sendt til Helsedirektoratet for ferdigstilling.
– Bransjestandarden innebærer at folk må holde to meters avstand, at det skal være færre mennesker på sentrene, færre deltakere på gruppetimene, ingen bruk av garderober og økt rengjøring, forteller hun.
De har innhentet erfaringer fra treningssentrene i Finland og Sverige, som i stor grad har vært åpne under koronakrisen, og mener det er trygt å åpne sentrene nå.
– På tide med grønt lys
I tillegg har Virke Trening drevet et intenst lobbyarbeid overfor politikerne, for å overbevise dem om at sentrene kan åpnes uten å spre smitte.
– Vi har tatt det opp med Erna Solberg, Iselin Nybø og Bent Høie, og apparatet rundt dem. Men også stortingspolitikerne i regjeringspartiene og i opposisjonen, forteller hun.
I et stort antall medieoppslag har de også argumentert for treningsbransjens betydning for arbeidsplasser, økonomi og folkehelse.
Men så langt har de ikke nådd igjennom.
Det betyr at vi mister hele vårsesongen
– Vi opplever at politikerne forstår den vanskelige situasjonen bransjen er i. Men samtidig er de svært forsiktige, sier Oppen.
– Har du ikke en viss forståelse for at politikerne prioriterer å åpne barnehager og skoler før de åpner treningssentrene?
– Jeg tror de fleste har forståelse for å starte med barnehager og skoler for å få folk på jobb. Men etter hvert som man åpner for idrett innendørs og bransjer som hudpleie, massasje og tatovering, der man er i direkte berøring, så mener vi det er på tide å gi grønt lys til treningssentrene også, sier hun.
Oppen er bekymret for hvordan det skal gå med bransjen når det ikke blir åpning før tidligst 15. juni.
– Det betyr at vi mister hele vårsesongen og må gjenåpne rett inn i sommerferien som er lavsesong for treningssentrene. Vi er sterkt bekymret for de neste månedene, og det viktigste for oss nå blir derfor å få forlenget kompensasjonsordningen ut august.
Bent Høies lyttepost
Sveinung Stensland er stortingsrepresentant for Høyre, og en av dem som tar imot henvendelser fra lobbyister, både enkeltpersoner, bedrifter og organisasjoner som har innspill til regjeringens koronatiltak.
– Jeg merker en gryende utålmodighet når det gjelder å få åpnet stadig mer etter hvert som smittetallene går rett vei, sier han.
Han forstår at treningsbransjen og andre nå er utålmodige etter å få starte opp igjen.
Jeg forstår alle som er utålmodige og vil åpne opp
– Jeg forstår alle som er utålmodige og vil åpne opp. Alle vil jo ha det normale livet tilbake, og sikre arbeidsplasser og verdier, men legger til:
– Det vanskeligste nå er å vite om man kan stole på at smittespredningen har roet seg. Åpner vi for fort opp kan vi få en rekyl og er plutselig tilbake til et stort smittetall igjen.
Akutte problemer for mange
Som helsepolitisk talsperson for Høyre på Stortinget er han i tett kontakt med helseminister Bent Høie når de ulike tiltakene utformes og fungerer som lyttepost for innspill om regjeringens politikk.
Vanligvis reiser han mye rundt og møter pasientforeninger og andre grupper, besøker bedrifter og deltar på møter og konferanser. Når han ikke kan treffe de som har noe på hjertet fysisk, blir antall e-poster, telefonsamtaler og Teams-møter stort.
– Det er svært stor pågang på politikerne om dagen, bekrefter han, og legger til:
– Folk tar kontakt om mer alvorlige problemer enn før. Det er bedriftseiere som ikke har penger å betale ut i lønn i morgen, frilansere som har fått avlyst alle oppdrag resten av året og andre med helt akutte problemer de trenger hjelp til.
I tillegg til treningssentrene og andre som vil gjenåpne opp aktiviteten, er det mange som tar kontakt for å be om økonomisk støtte.
Det er svært stor pågang på politikerne om dagen
Det kan være krevende å veie hensyn til helse og smittebegrensning opp mot økonomi og arbeidsplasser.
– Summen går ikke i hop
Selv om mange av bekymringene og ønskene om økonomisk støtte i seg selv er forståelige, mener han at det ikke er mulig å innfri alles forventninger.
– Summen går ikke i hop. Det er naivt å tro at det vi går igjennom nå skal skje uten at noen taper penger. Alt kan ikke løses med sjekker fra den norske statskassen, sier han.
Alt kan ikke løses med sjekker fra den norske statskassen
Han viser at skatteinntektene stuper, blant annet som følge av oljeprisfallet, og mener folk må være innstilt på at ting ikke blir helt som før etter koronakrisen.
– Nå kommer vi vil å trenge kreativitet og omstillingsevne for å gjøre ting på nye måter. Jeg tror vi kan bli nødt til å tenke mer i retning av å støtte langsiktig omstilling heller enn å forsøke å bevare akkurat de arbeidsplassene vi har i dag, sier han.