Den svenske statsepidemiologen
Anders Tegnell – statsepidemiologen i den svenske Folkhälsomyndigheten, som tilsvarer Folkehelseinstituttet vårt – ser ut til å styre koronaskuta helt på egen hånd i Sverige. Og han styrer i en annen retning enn i de fleste andre land.
Tegnell har foreløpig ment at samfunnet må akseptere risikoen for en viss ukontrollert spredning av koronasmitte.
Eldre og syke bør beskyttes, men ellers bør samfunnet fortsette å fungere som normalt, har vært hans resept. I tillegg til å vaske hendene og holde avstand til hverandre.
Anders Tegnell har vært tydelig på at det er Norge og Danmark som er «annerledesland» når det gjelder kampen mot korona. Stenging av skoler, arbeidsplasser, restauranter eller grenser har statsepidemiologen i broderlandet så langt ment er helt unødvendig.
Tegnell lener seg mot en annen skole enn hva de norske helsemyndighetene ser ut til å gjøre. I Sverige handler det om å la smitten brenne ut i befolkningen, uten at myndighetene tar drastiske grep. I Norge snakkes det jo om å «slå ned» eller i alle fall bremse smitten.
Og selv om mange nordmenn mener Anders Tegnell har tatt vel mye Møllers tran, så vet vi ennå ikke om han tar feil. Han kan ha rett. Men for oss virker det rart at en byråkrat tilsynelatende kan bestemme så mye av politikken i et land.
Ja, i Norge har vi høy tillit til byråkratiet og vi stoler på våre fagfolk. Men i Sverige sitter denne tilliten til ekspertisen enda dypere i ryggmargen.
Svenskene vil ikke la politikerne stille medisinske diagnoser.
Allerede 6. mars, da Sverige totalt hadde 94 registrerte koronasmittede, sa Tegnell til Aftonbladet at man kanskje var i ferd med å nå toppen. Et par dager senere var antallet smittede oppe i godt over 200, og Tegnell måtte erkjenne at «Jag var lite för optimistisk».
Første april kunne svenskene melde om 239 døde og 5000 registrerte smittede – langt flere døde enn her i Norge.
Vi må lengre inn i epidemien for at de teoretiske modellene skal fungere
Nils Anders Tegnell er født 17. april 1956 i Uppsala. Han ble ferdig utdannet lege i 1985 og spesialiserte seg snart på smittsomme sykdommer. Han tok doktorgrad i 2003 og jobbet en periode for Verdens helseorganisasjon (WHO). Han fikk siden jobb ved det svenske Smittskyddsinstitutet og senere i det Nasjonale Styret for Helse og Velferd.
Siden 2013 har han vært Sveriges statsepidemiolog.
Anders Tegnell er med andre ord ingen novise når det kommer til smittsomme sykdommer.
Men han kan ha vært en smule prematur når det kommer til bastante påstander. Kritikken mot den «svenske koronamodellen» øker i styrke – også internt i Sverige.
Nylig svarte han følgende på spørsmål om når Sverige vil måtte sette inn kraftigere tiltak:
– Det er vanskelig. Den teoretiske modellen sier at vi må ha starten på en spredning i samfunnet. Vi har tegn til det i Sverige. Vi må lengre inn i epidemien for at de teoretiske modellene skal fungere.
Statsepidemiologens problem er at folk ikke er så opptatt av «teoretiske modeller» når krisen rammer. Da vil de ha praktisk handling.
Knut Petter Rønne – kpr@dagensperspektiv.no