– Den store utfordringen er ikke Google, Schibsted eller Facebook
Omstillingsbaromteret til Abelia viste nylig at Norge er et av verdens mest digitaliserte land.
Slik Kjetil Thorvik Brun som er leder for teknologi og digitalisering i Abelia, ser det, er det fortsatt store muligheter for å bygge eksportbedrifter innen dataanalyse i Norge. En rapport utført av Menon for Abelia viste nylig at data allerede har stor verdi i økonomien – omtrent 150 milliarder kroner. Men enda viktigere er veksten.
Om ti år vil dataenes verdi i norsk økonomi være dobbelt så stor på 300 milliarder kroner – omtrent like verdifullt som oljen.
-
I DYBDEN | Bøndene leder an i norsk datarevolusjon
– Den store utfordringen er ikke Google, Schibsted eller Facebook, men hvordan vi klarer å rigge digitaliseringen i offentlig sektor som understøtter fremveksten av nye arbeidsplasser og næringsliv, sier han.
Thorvik Brun er klar på at det allerede eksisterer et stort marked for datastrømmer. Utfordringen har vært å få med de små og mellomstore bedriftene. Han er derfor svært positiv til Datafabrikken.
– Kompetanse knyttet til data er betydelig mangelvare. En del av de store aktørene kan betale seg til det, men for SMBene er det mer krevende, sier han. – Men det er viktig at datene blir åpne slik at alle kan ta dem i bruk.
Abelia ønsker at mest mulig offentlige data, om de så kommer fra helse, transport eller andre områder, gjøres offentlig tilgjengelig. Altinn som har åpnet for eksterne utviklere bør være en ledestjerne, men selektering av hvem som får data blir feil, ifølge Thorvik Brun.
Er det fare for at noen stikker av med gevinstene?
Hos Abelia som har hele kunnskaps- og teknologinæringslivet – fra de minste til de største blant sine medlemmer, ser man ikke slik på det. Tanken om at data er den nye oljen, må vi legge bort. Thorvik Brun minner om at data er en fornybar ressurs som kan videreforedles og gjenbrukes utallige ganger.
– Data øker i verdi hver gang den brukes. Det er ikke noe som noen kan stikke av med. Hvis noen vil ha kartdata for å lage en god transporttjenestene, ja vel, gjør det og vis meg heller verdien, sier han.
– Den digitale motorveien er ikke enveiskjørt. Fiberkablene går begge veier, og her kan vi bruke vårt fortrinn, sier han.
Et eksempel på offentlig digitalisering er det nye togselskapet Entur som har ansvaret for bestillingssystemet. Selskapet har til nå samlet inn data fra kollektivoperatørene, standardisert dem og gjort dem tilgjengelige. Helt etter IT-næringens oppskrift, der altså. Men i tillegg har de satt i gang byggingen av sluttbrukerløsninger.
– Hadde de i stedet prøvd å bygge et marked ved å invitere inn utviklere, så kunne man kanskje lykkes med å skape nye bedrifter også. Når det offentlige insisterer på å gjøre det selv, forsvinner disse mulighetene, sier Thorvik Brun i Abelia.