Handels-ubalanse. Mer eksportindustri og mindre offentlig sektor er nøkkelen for fortsatt velferd i Norge etter oljeeventyret, mener Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Foto

iSTock/Avigator­Photographer

Dårlig handels­balanse

Publisert: 20. mai 2020 kl 11.22
Oppdatert: 16. november 2021 kl 18.29

Vareeksporten i april 2020 utgjorde 58,8 milliarder kroner, det innebærer en nedgang på 24 prosent i forhold til samme måned i fjor. Særlig har olje- og gasseksporten falt kraftig i verdi, men vi har også sett nedgang i fastlandseksporten, skriver Statistisk sentralbyrå i en melding. Fastlandseksporten gikk ned med 12,3 prosent, og utgjorde 34,7 milliarder kroner i april.

Det lave nivået på verdien av norsk vareeksport som ble registrert i april fortsatte også inn i den første hele uken i mai (uke 19, 4. – 8. mai).

Sammenlignet med samme uke for ett år siden var eksporten 13,4 prosent lavere i årets uke 19. Riktignok var nivået noe høyere enn uken før, men sammenlignet med både samme uke i fjor og ukene fram til påske i år er nivået lavt, heter det fra SSB.

Sammenlignet med samme uke i 2019 var importen 2,7 prosent lavere i årets uke 19. Ser vi på de tre siste ukene samlet, er sammenligningen mot fjoråret omtrent lik, da importen var 2,8 prosent lavere enn i tilsvarende uker i fjor.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, mener vi trenger flere private eksportbedrifter og mindre offentlig sektor i framtiden. 

SSBs handelsindeks viser at fastlandsnæringer som fisk og metaller ikke har opplevd samme negative prisutvikling som for eksempel olje og gass. Den lave kronekursen har bidratt til å holde prisene oppe for eksportørene, noe som også gjør at handelsbalansen for Fastlands-Norge har blitt noe bedre den senere tid.

 
Saken fortsetter under annonsen