Byrådslederen frykter økonomisk kommune-krise
Byrådslederen frykter at Kommune-Norge vil rammes av en økonomisk krise når koronakrisen en dag glir over. For Oslos vedkommende vil det kunne innebære at byrådet må kutte i skoler, barnehager, eldreomsorg, klimatiltak og en rekke andre kommunale tjenester som følge av koronakrisen.
– Vi mister skatteinntekter og brukerbetaling. Det er nedgang i bompenger og mye mindre inntekter fra kollektivtransporten og fra svømmehaller, museer og annet. Oslo kommune er også en kraftkommune, men også kraftinntektene er på kraftig retur.
– Dette utgjør et inntektstap på flere milliarder i året. Derfor trenger Oslo en egen tiltakspakke etter at den akutte koronakrisen er over, sier Raymond Johansen til Dagens Perspektiv.
Rammes dobbelt
Det er kommunene som møter koronakrisen «face to face», og som er «førstelinje» for det aller meste av de tjenestene det offentlige skal levere.
Og av alle norske kommuner er det Oslo som merker koronakonsekvensene hardest. Det mener i alle fall Raymond Johansen. Her er det flest smittede, her er det flest som mister jobben og her får man utslag av krisen som man kanskje ikke får på mindre steder – for eksempel desperate narkomane som ikke får tak i dop, psykiatriske pasienter uten tilsyn som tenner på garasjeanlegg og sårbare barn som plutselig mister det pusterommet skoledagen gir dem.
Når samfunnet settes på vent slik som nå, får dette mange uforutsette konsekvenser, som det nærmest har vært umulig å forutse og der man ennå ikke aner den videre utviklingen av.
– Oslo er hardest rammet av alle i dobbelt forstand, både når det gjelder smitte og når det gjelder økonomi. 200.000 oslofolk jobber i tjenestenæringer. Det utgjør halvparten av arbeidsstokken i byen. Mange av disse mangler formell kompetanse og vil dermed komme sist i køen på NAV. Derfor er mer romslige permitteringsregler bra for disse, slik at sjansen for at de kan komme tilbake i jobb blir litt større, sier Johansen.
Byrådslederen mener at regjeringen bør doble permitteringsperioden for kriserammede fra 26 til 52 uker.
– Oslo har opplevd en økning på mellom 600 og 800 prosent i arbeidsledigheten i enkelte bransjer de to siste ukene, sier Johansen.
Han kan fortelle at NAV har fått inn 55.332 søknader om dagpenger fra Oslo de siste par ukene. 48.897 av disse var søknader om dagpenger under permittering. Raymond Johansen frykter at Oslo vil få betydelig høyere ledighetstall i tiden som kommer.
– Vi har ikke noe eget oljefond, og vil trenge ekstra hjelp, sier han.
Det er per i dag 30.000 mennesker i nasjonalt som er sykemeldt på grunn av korora. I Oslo har man registrert 6165 sykefraværstilfeller relatert til korona.
De trenger ikke være smittet selv, men de har fått beskjed om å holde seg hjemme av fastlegen.
Antall registrerte smittede i Oslo var per mandag morgen på 1213. Over 20.000 personer er testet. Men sannsynligvis er antall smittede mye høyere.
Ifølge Folkehelseinstituttet regner man med at det finnes et sted mellom 4000 – 15.000 reelle smittede i Oslo.
Dette utgjør et inntektstap på flere milliarder i året. Derfor trenger Oslo en egen tiltakspakke etter at den akutte koronakrisen er over
Egen Oslo-pakke
Byrådslederen skryter av regjeringens tiltakspakker og det man han kommet fram til i samarbeid med Stortinget og partene i arbeidslivet. Men kompensasjonsordningen og de tiltakspakkene regjeringen har iverksatt vil ikke være nok for Oslo, mener Johansen.
Derfor vil Oslo trenge en egen pakke i ettertid.
Raymond Johansen frykter det kan bli vanskelig å få forståelse for Oslos særegne behov. Allerede før koronakrisen var deler av det offentlige ordskiftet preget av en slags by mot land-argumentasjon.
– Jeg håper vi vil klare å gå bort fra den by mot land-greia. Det er viktig å se at ulike steder har ulike behov og ulike utfordringer. Det er lettere å sy tiltakspakker til skipsverft og oljeindustri enn det er til reiseliv og serveringsbransjen. Men vi må klare begge deler, mener Johansen.
Egne tiltak
Mens han venter på staten, vil Ap-byrådslederen gjøre sitt beste for å opprettholde aktivitet i hovedstaden.
– Nå må vi bruke innkjøpsmakta vår. Vi kjøper varer og tjenester for 27 milliarder i året. Vi må fortsette med det så lenge vi har råd, og ikke avlyse anbud og oppdrag for næringslivet, sier han.
I Oslo bor noen av landets rikeste mennesker, men her bor også de fattigste. Noen bor veldig trangt, og det gir sårbare grupper, som barn med særlige behov for eksempel, store utfordringer i en krisetid som denne.
– Risikoen er at barn som trenger det ikke blir fanget opp når det ikke er skole og barnehager som vanlig. Derfor er det viktig at vi opprettholder og intensiverer tiltak for de sårbare barna, ser Raymond Johansen.
En annen sårbar gruppe er rusmisbrukere. Tilgangen på heroin er blitt mye vanskeligere, og dermed blir det eksperimentert med andre typer stoffer. Kommunen har registrert at gruppen med tunge rusmisbrukere blir flere og at nye, ukjente individer har trukket til disse gruppene.
– Våre folk ute i miljøene rapporterer om litt mer aggressivitet i rusmiljøene. Men vi har økt tilgangen til substitutter for heroin og driver mye oppsøkende virksomhet.
– Det er jo sånn at når hverdagen for oss vanlige folk blir vanskeligere, så blir den enda verre for sårbare grupper.
Økt smitte blant innvandrere
Da koronasmitten kom til Oslo, var det i begynnelsen stort sett smitte i de vestlige bydelene. Gjerne blant folk som hadde vært på skiferie i Italia og Østerrike.
– Nå ser vi et stadig stigende antall smittede i innvandrerbydeler som Grünerløkka og Gamle Oslo, sier Raymond Johansen. Han viser til Sverige, der man har sett at smitten har spredd seg raskere i innvandrermiljøene.
– Derfor har kommunen nå satset tungt på å få fram informasjon og kunnskap til innvandrermiljøene i hovedstaden.
Blant annet er det utarbeidet koronainformasjon på 18 ulike språk, som deles på ulike plattformer.
Det er jo sånn at når hverdagen for oss vanlige folk blir vanskeligere, så blir den enda verre for sårbare grupper
En viktig virksomhet i hovedstaden som har merket koronakrisen på ekstremt vis, er kollektivselskapet Ruter. Tirsdag kom regjeringen med en kollektivpakke på 1 milliard til fylkeskommunene. Hvor mye Ruter og Oslo får av denne, er ennå ikke klart, men Raymond Johansen håper det vil være nok til å redde Ruter.
– Jeg aner ikke om det er nok. Det sitter man og regner på «as we speak», sier han.
Ruter ligger an til å tape 300 millioner kroner i måneden på koronakrisen. Så mye er aktiviteten redusert. Dersom pengene fra staten ikke strekker til, kan Oslo kommune bli nødt til å si opp avtalene de har med Sporveien og Unibuss for å redde Ruter.
– Jeg håper vi slipper det, sier Raymond Johansen.
Silvilforsvaret
Påsken står for døren, og Oslofolket må belage seg på en ufrivillig bypåske. Da kan det bli trangt både i bygatene og i Oslomarka.
Byrådet har derfor bedt Sivilforsvaret om hjelp, dersom behovet melder seg.
– Hvis det blir nødvendig, har vi spurt om Sivilforsvaret kan stille med mannskaper som kan veilede og holde litt orden når det gjelder avstand mellom folk og slikt i gatene og i marka i påsken, forteller Johansen.
Å lette på forbudet mot alkoholservering i påsken, kommer imidlertid ikke på tale, påpeker byrådslederen.
Men det skjer mer opp mot påsken. Når det gjelder ansatte i Oslo kommune har byrådet i samarbeid med fagforeningene blitt enige om kortere varslingsplikt for endring av arbeidsoppgaver. På den måten kan kommunens ledelse lettere omdisponere sine ansatte til der behovet er størst.
I tillegg jobbes det med en egen tilsynsordning for barn og unge, slik at foreldre med samfunnskritiske jobber kan komme på jobb også i påsken.
Oslo kommune skal også opprette et eget «koronasykehjem». I disse dager gjøres det plass for 400 koronasmittede ved Solvang Helsehus. Pasientene som bor her fra før, vil bli flyttet til andre sykehjem.
Vil ta tid
– Det vil ta tid før Oslo kommer seg etter koronakrisen, mener byrådsleder Raymond Johansen.
Reiselivet vil ligge brakk lenge og globalt vil det ta tid før turistene strømmer til Europa igjen, tror han.
– Tenk på alle kursarrangørene og seminarene som arrangeres i byen. Krisen vil få store konsekvenser for denne bransjen. Jeg håper imidlertid nordmenn fra andre deler av landet vil ta i bruk Oslo som den kulturbyen den er så raskt som mulig. Vi må være optimistiske.
I et møte med Forretningsutvalget i Oslo kommune mandag – som består av representanter for alle partiene og de viktigste utvalgene – fortalte Raymond Johansen at han hadde snakket med kolleger fra det såkalte C40 nettverket av byer som Oslo er en del av.
– Det de forteller er helt for jævlig. De gamle dør alene på sykehus i Madrid, fortalte Johansen, som kunne konstatere at de tross alt er bedre stilt i Oslo.
Byrådslederen kunne også fortelle at kampen om å få tak i smittevernsutstyr er «helt vill» over hele verden, men at Oslo nå faktisk får tilsendt utstyr fra sin «søsterby» Shanghai. Dessuten har Norge som sådan de siste dagene fått en del utstyr fra andre steder, så den akutte mangelen på smittevernsutstyr vil bedre seg.
– Møtet i Forretningsutvalget virket jo forholdsvis fordragelig. Hvordan er samarbeidet med opposisjonspartiene om dagen?
– Det er veldig bra. Vi har et svært konstruktivt samarbeid og de andre partiene viser stor forståelse for situasjonen.
– Men det er en tid for alt. Jeg vil nok få mer kjeft igjen i ettertid. Og sånn skal det jo være.