Barn fra Læringsverkstedet Tåsenløkka barnehage.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Barnehagekonsern selger i Norge og kjøper i Norden

Publisert: 3. juli 2020 kl 14.54
Oppdatert: 3. juli 2020 kl 14.54

Torsdag kjøpte Læringsverkstedet 140 barnehager av finske Pilke, og i dag sier selskapet det vil inngå en avtale om å overdra 138 av sine 240 barnebygg til det svenske selskapet Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SSB) for 4,25 milliarder kroner.

Dersom avtalen signeres – som er ventet vil skje i slutten av august, vil Læringsverkstedet få 1,4 milliarder av kjøpesummen i D-aksjer i SSB.

Samtidig skal Læringsverket leie tilbake eiendommene for 251,4 millioner kroner per år. Som en del av avtalen skal Læringsverkstedet være sikret en evigvarende rett på å få leie byggene.

Læringsverkstedet ble startet av pedagogene Hans Jacob Sundby og kona Randi i 2003. Siden har konsernet kjøpt, eid og forvaltet det meste av bygningsmassen selv.

 I dag er det blitt Norges største barnehageaktør, og på god vei mot å bli en nordisk gigant med en omsetning på over 2,5 milliarder kroner i året.

Avviser utbytte

Selv om barnehagekonsernene har blitt veldig store, har det vært relativt små utbytter. Dette skyldes regelverket og at utbytter fra velferdstjenester har vært svært politisk betent.

Saken fortsetter under annonsen

En «løsning» for gründerne har vært å selge og så innkassere eventuell verdistigning.

Foto

Hans Jacob Sundby eier Læringsverksteder sammen med kona Randi. Foto: Læringsverkstedet.

Nettstedet Barnehage.no viser til at flere barnehagegründere det siste året har solgt norske barnehager, eller barnehagebygg, til utlandet.

For eksempel solgte Brødrene Kristian og Roger Adolfsen som står bak Norlandia-kjeden, 170 barnehagebygg til det australske pensjonsfondet Whitehelm Capital i 2019.

Det hører også med at Stortinget i starten av juni jenket på kravet til at eierne kan ta ut utbytte. Mens det hittil ble krevet at utbytte skulle være «rimelig», ble denne formuleringen fjernet fra lovteksten.

Endret finansiering

Sundby avviser at hensikten med salget er å innkassere en gevinst.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kommer ikke til å ta utbytte. Dette er for å ta ned gjeld, sier han til Dagens Perspektiv.

Han forklarer at han ser på transaksjonen som en annen og tryggere måte å finansiere byggene på.

For veksten har gitt selskapet mye gjeld, nesten 5 milliarder på eiendommene – deler av dette som obligasjoner. Det skal være knyttet lånebetingelser til denne gjelden som setter krav til resultat for driften av barnehagene.

Et annet pågående lovarbeid skal ha skapt usikkerhet om barnehager i fremtiden kan ha obligasjonsgjeld.

Skal vokse i Norden

Ifølge børsmeldingen er planen at de to nordiske selskapene skal støtte hverandre til videre vekst i Norden.

I en pressemelding fra SSB heter det at 80 prosent av byggene ligger ved de største byene og at antallet barn fra null til fem er ventet å øke med ti prosent frem mot 2035.   

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ser at sterkere samarbeid med Læringsverkstedet kommer til å skape ytterligere investeringsmuligheter for å bidra til en sterk sosial infrastruktur i hele Norden, sier SSB-sjef og grunnlegger Ilija Batljan i en kommentar.

Fra før eier Læringsverkstedet 80 skoler og barnehager i Sverige. Sundby har planer om å bli enda større, men det er pedagogikken som går først.

– Som en betydelig nordisk aktør ser vi absolutt potensialet for å spre pedagogikken, men også for å lære av de andre landenes praksis, sier han.