– Dersom arbeidsgivere tilbyr innkvartering, plikter de å sette seg nøye inn i regelverket og innfri alle krav til smittevern, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Foto

Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet på brakkekontroll

Publisert: 22. desember 2020 kl 10.04
Oppdatert: 22. desember 2020 kl 10.05

I mange bransjer tilbyr arbeidsgiver innkvartering til arbeidstakere. Dette er særlig vanlig i bransjer med mange pendlere eller utenlandske arbeidstakere, som bygg og anlegg, industri, verft og fiskeindustrien.

Regjeringen besluttet nylig å fastsette flere krav til innkvartering som arbeidsgivere stiller til rådighet ved innreisekarantene. Virksomhetene kan fremdeles tilby annen innkvartering enn karantenehotell, men flere forutsetninger må være på plass for at dette skal være mulig.

– Med et betydelig smittetrykk utenfor landegrensene, er forsvarlig innkvartering av tilreisende arbeidstakere helt nødvendig for å forebygge koronasmitte. Dersom arbeidsgivere stiller boliger til rådighet, plikter de å sette seg nøye inn i regelverket og unngå snarveier når det kommer til smittevern, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Må kunne unngå nærkontakt

Personer som ankommer Norge fra områder med karanteneplikt skal være i karantene i 10 døgn. For å innfri kravene i covid-19-forskriften, må innkvarteringen være utformet slik at det er mulig for arbeidstakeren å unngå nærkontakt med andre. Arbeidstakerne i karantene skal ha:

  • enerom med tv og internett

  • eget bad

  • eget kjøkken eller matlevering

Tilsyn

Saken fortsetter under annonsen

Arbeidstilsynet stiller samme krav til innkvarteringen ved innreisekarantene og smittekarantene, heter det i pressemeldingen.

Dersom arbeidsgiver ikke kan stille med egnet oppholdssted, skal karantenen gjennomføres på karantenehotell.

Arbeidstilsynet vil gjennomføre tilsyn for å forsikre seg om at arbeidsgivere ivaretar kravene til smittevern ved innkvartering av ansatte. Slike tilsyn kan være varslet på forhånd, eller uanmeldt, påpeker Arbeidstilsynet.

Dersom det avdekkes ulovlige boforhold, vil Arbeidstilsynet normalt fatte vedtak som pålegger arbeidsgiver å rette opp de ulovlige forholdene innen en oppgitt frist. Arbeidstilsynet kan ilegge tvangsmulkt eller vedta å stanse bruken av innkvarteringen dersom virksomheten ikke oppfyller pålegg om retting innen fristen.