Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at de planlegger for at inntil 25 prosent av befolkningen kan bli smittet.

Foto

Terje Pedersen / NTB scanpix

Folkehelseinstituttet har satt kriseberedskap

25 prosent av oss kan bli smittet

Publisert: 27. februar 2020 kl 14.05
Oppdatert: 27. februar 2020 kl 14.16

Folkehelseinstituttet (FHI) opererer med tre beredskapsnivåer: «normal beredskap», «høynet beredskap» og «kriseberedskap». Onsdag kveld gikk det ut beskjed til alle ansatte at instituttet er i «kriseberdskap».

Første smittetilfellet i Norge

Onsdag ble det også kjent at en person har testet positivt på koronavirus i Norge. Kvinnen kommer fra Tromsø. Hun er frisk og har ikke symptomer på koronavirussykdom. Kvinnen ble testet etter å ha kommet hjem fra utbruddsområdet i Kina.

– FHI vurderer det som svært lite sannsynlig at personen utgjør en smitterisiko for andre. For å være på den sikre siden er personen i hjemme-karantene og følges opp av lokal helsetjeneste i tråd med råd fra FHI, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet (FHI) Line Vold.

Onsdag kom også beskjeden om at en norsk student i Italia hadde fått smitten og torsdag morges ble det kjent at det først smittetilfellet i Danmark også var registrert.

Norge forbereder seg

Hvis 25 prosent av befolkningen blir smittet, og det er det scenarioet Folkehelseinstituttet har bedt helsetjenesten planlegge for, så kan det medføre at mellom 160.000 og 280.000 ekstra personer tar kontakt med helsetjenesten på grunn av sykdom, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på en pressekonferanse torsdag.

Saken fortsetter under annonsen

Guldvog sa ifølge NTB at det kan føre til mellom 14.000 og 16.500 ekstra innleggelser.

– Vi kan tenke oss at det er behov for fra 1.400 til 2.800 ekstra som må til intensivbehandling. I en slik situasjon må så å si all planlagt behandling utsettes i helsetjenesten, sa helsedirektøren etter et møte med Beredskapsutvalget for biologiske hendelser.

Han opplyste videre at de er forberedt på å sette i verk kraftige tiltak i helsetjenesten, skriver NTB.

– Vi jobber ut ifra at vi kan komme til å få strekk i kapasitet når det gjelder blant annet intensivbehandling. Vi har klarlagt smittevernutstyret. Forsyningssituasjonen ifølge Verdens helseorganisasjon er krevende. Det produseres mindre slikt utstyr i dag enn det verden har behov for. Vi forsøker å skape nasjonale løsninger, sa helsedirektøren.

Vi kan tenke oss at det er behov for fra 1.400 til 2.800 ekstra som må til intensivbehandling. I en slik situasjon må så å si all planlagt behandling utsettes

Kan bli en utfordring

Antall intensivplasser ved norske sykehus kan bli en utfordring dersom koronaviruset rammer Norge hardt. Dersom Norge får flere hundre tilfeller av Corona-smittede vil helsevesenet få et stort problem med å skaffe nok plasser. Og hvis 25 prosent av oss blir smittet, vil det bli særdeles utfordrende for sykehusene.

Saken fortsetter under annonsen

– Dersom veldig mange blir smittet, vil det bli mange som blir så syke at de trenger helsehjelp. Helsetjenesten og spesielt sykehusene kan da oppleve en ekstra stor belastning, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Bekymringen er også stor i Verdens helseorganisasjon (WHO), som mener verdens land langt fra er godt nok rustet til å bekjempe og hindre spredning av viruset.

Bruce Aylward i WHO sier blant annet at alle land bør spørre seg selv om de raskt kan omgjøre hele sykehusavdelinger til covid-19-sentre, og om de har nok av respiratorer som kan holde kritisk syke pasienter i live.

I løpet av onsdag eskalerte situasjonen i Norge.

Rundt 50 personer i Oslo er bedt om å holde seg i karantene fram til prøvene for det nye koronaviruset er analysert, skriver VG.

Ifølge avisen dreier det seg om personer det er tatt prøver av de siste par døgnene.

Foto

Plakat med informasjon om coronavirus henger på veggen i ankomsthallen på Oslo lufthavn Gardermoen. (Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix)

Saken fortsetter under annonsen

NHO: Kan få alvorlige konsekvenser

Koronaviruset har ført til en rekke stengte fabrikker i Kina. Dette gir økt usikkerhet også for norsk økonomi. Gjennom høsten i fjor avtok veksten i norsk økonomi, og aktivitetsveksten forventes å bli svakere fremover. Koronautbruddet gjør situasjonen enda mer usikker. Det går frem av NHOs økonomiske overblikk for første kvartal 2020.

Verdens børser har falt nokså kraftig denne uken, og også Oslo Børs har hatt nedgang. Koronaviruset får skylden. Særlig reiselivsbransjen sliter nå.

Følgene av koronaviruset kan bli alvorlige for både Norge og verdensøkonomien, ifølge sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

– For økonomien er det ikke antall syke og døde som betyr noe. Det er tiltakene. Kina har stanset opp, sier Dørum.

På NHOs pressekonferanse om de økonomiske framtidsutsiktene torsdag, ble koronaviruset covid-19 hovedtema. Ifølge Dørum har produksjonen i Kina ligget paddeflat siden nyttår, noe som får store ringvirkninger ettersom kinesiske varer og komponenter utgjør viktige bestanddeler i de globale verdikjedene.

– Når det går i stå i Kina, stanser det også opp andre steder, sier Dørum.

Saken fortsetter under annonsen

Selv tar han foreløpig situasjonen med ro, trass i kraftige børsfall de siste dagene, skriver NTB.

– Det er ikke noen krise i Norge som følge av dette. Det som er bra, er at vi får løpende statistikk om antall tilfeller, og det er en ekstrem grad av bevissthet om dette. Det er ingen tvil om at verdenssamfunnet tar situasjonen på største alvor, sir Dørum til NTB.

Han påpeker samtidig at det er frykten som fører til tiltakene som igjen skaper de økonomiske konsekvensene. Logisk sett vil denne avta etter hvert, mener han.

– Men hvis dette skulle eksplodere i Norge, og tiltakene blir aggressive, vil det få økonomiske effekter og slå ut på aktivitets- og veksttallene i Norge.

Følg råd fra helsevesenet

Hvor store effektene kan bli, tør sjeføkonomen imidlertid ikke å spå.

NHO anbefaler at bedriftene følger rådene som helsemyndighetene gir, knyttet til medarbeidere som har vært i utsatte områder. 

Saken fortsetter under annonsen

«Noen bedrifter har valgt å be ansatte som har vært i områder hvor viruset er påvist om å være hjemme. Her står selvfølgelig hver bedrift fritt til å finne de løsningene som passer for sin drift. Det er naturlig nok forskjell på en bedrift som kan legge til rette for hjemmekontor versus en bedrift hvor fysisk tilstedeværelse er nødvendig«, skriver NHO i en melding.

NHO presiserer at helsemyndighetene sitter på ekspertisen her, og det viktigste er å følge deres anbefalinger. Videre anbefaler NHO å ha en god dialog med de ansatte og tillittsvalgtapparatet.

Slik kan du redusere smittefaren

Foto

(Foto: AP/NTB scanpix)

Her er Folkehelseinstituttets råd for å forebygge smitte av det nye koronaviruset.

  • Unngå å hoste og nyse direkte på andre. Man bør holde minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Man bør også tilstrebe å hoste og nyse i papirlommetørklær som kastes etterpå.
  • God håndhygiene er viktig. Vask hendene med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

  • Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

  • Munnbind anbefales ikke for friske personer. Dette gjelder ikke for personer i helsetjenesten, eller folk som har kontakt med person med bekreftet eller mistenkt infeksjon. Feilbruk forekommer ofte, og personer som bruker munnbind, tar seg oftere til ansiktet, noe som kan øke smittefaren. Personer som er syke, kan bruke munnbind for å hindre smitte til andre.

  • Friske personer som de siste 14 dagene har oppholdt seg i område med vedvarende spredning av viruset, bør følge med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste og andre luftveissymptomer) i 14 dager etter oppholdet og ta kontakt med helsetjenesten – på telefon – ved symptomer.

  • Hvis du mistenker at du er syk med det nye koronaviruset: ta kontakt med fastlegen din eller legevakt på telefon 116117.