Vil redde artsmangfoldet
– Den viktigste saken for oss er egentlig to saker som henger sammen. Vi må stramme opp klimaplanen og klimabudsjettet vårt, og vi må få på plass et lignende regime for å stoppe artstapet og reversere prosessen med nedgang i biologisk mangfold. Det vil bety noen tøffe runder når kommuneplanens arealdel skal rulleres i neste periode. Byutvikling og infrastruktur for trafikkavvikling blir derfor de viktigste områdene, sier Ola Lund Renolen, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Trondheim.
I dag er Renolen varaordfører i byen, som styres av en rødgrønn-gul koalisjon bestående av Arbeiderpartiet, MDG, Senterpartiet og KrF. Det er Aps Rita Ottervik som er ordfører.
Miljøpakken som Renolen snakker om er finansiert med bompenger. Pakken er helt nødvendig og et godt tiltak av to grunner, ifølge MDGs førstekandidat i byen:
Vi må finansiere nødvendig infrastruktur for en moderne og smidig trafikkavvikling i byen, gange, sykkel, kollektiv og bil for de som må. Dessuten er miljøpakken helt nødvendig som et preventivt tiltak for å redusere biltrafikken, sier Renolen.
Ikke så sterk bompengedebatt
Han kan fortelle at Trondheim, som første norske by, har signert en byvekstavtale der et 0-vekstmål for biltrafikk ligger til grunn.
– Trondheim er på en måte litt annerledes-byen. Vi har ikke den store bompengemotstanden, kanskje også fordi vi ikke har de vilt store utbyggingsprosjektene, samt at vi har et tak på hvor mye du belastes i bomringen pr. mnd. Bompengediskusjonen kommer sikkert opp her også, men vil neppe nå de samme høydene som vi ser i andre byer, sier Ola Renholen.
– Bompengepartiet stiller da heller ikke liste i Trondheim, påpeker han.
Disse kan trønderne velge mellom
Følgende 15 partier stiller liste i Trondheim foran valget i september:
-
Arbeiderpartiet
-
Demokratene
-
Fremskrittspartiet
-
Helsepartiet
-
Høyre
-
Kristelig Folkeparti
-
Liberalistene
-
Miljøpartiet De Grønne
-
Norges Kommunistiske Parti
-
Partiet De Kristne
-
Pensjonistpartiet
-
Rødt
-
Senterpartiet
-
Sosialistisk Venstreparti
-
Venstre
Formannskapmodell
– Hvilke saker vil få størst oppmerksomhet i valgkampen i Trondheim, tror du?
– Det er litt vanskelig å spå. Vi hadde en tøff runde i vinter med en stygg underfinansiering bo- og aktivitetsområdet, som sikkert vil komme opp i valgkampen. Kommuneøkonomien, hvor mye gjeld er det fornuftig at vi har, vil være et viktig tema. Ellers vil parlamentarisme, byutvikling med fortettingsproblematikk, jordvern, metrobussen som skal rulles ut i august og klassikerne skole og helse – for å nevne noe, bli viktige saker, ramser varaordføreren opp.
Trondheim har Norges største bystyre og styres etter formannskapsmodellen, og ikke etter parlamentarismemodellen, som er blitt som i Oslo og Bergen – med byråd og byrådsleder. Men det har pågått en heftig debatt i byen om styringsmodell. Flere har tatt til orde for å innføre parlamentarisme også i Trondheim, men foreløpig lever samarbeidspartiene som styrer byen godt med den gode gamle formannskapsmodellen.
Arbeiderpartiet har hatt ordføreren i Trondheim siden 2003. Den gang vant en flertallskonstellasjon av Arbeiderpartiet, SV, MDG og Senterpartiet valget i byen, etter mange år med Høyre-styre. Rita Ottervik (Ap) ble ordfører. Og den posisjonen har hun hatt siden, dog med ulike samarbeidspartnere. Etter valget i 2011 kom også Kristelig Folkeparti inn i flertallsalliansen. Og i 2015 ble også MDG med i alliansen – til og med Venstre har vært med.
Men det har vært interne konflikter blant i sentrum/venstre-alliansen Trondheim. Foran årets valg i er Ap i allianse med Sp, MDG og KrF – etter at både SV og Venstre har gått ut av bystyresamarbeidet.
– Fortsatt rødt styre
Ap har falt betydelig på meningsmålingene fra forrige valg etter mye leven og konflikter, mens samarbeidspartiene stort sett opplever framgang eller holder et stabilt nivå.
Tone Sofie Aglen er kommentator i VG, men i denne sammenhengen først og fremst tidligere politisk redaktør i Adresseavisen i Trondheim, Adressa. Hun har liten tro på regimeskifte i byen.
– Fortsatt rødt styre i Trondheim er mitt sikreste kort i årets valg, sier hun.
Men hvis det blir rødgrønt flertall, kanskje med KrF eller Venstre i tillegg, hvem skal da samarbeide om å styre Trondheim? Ola Renolen, er ikke helt sikker.
– Vi går til valg for den rødgrønne koalisjonen vi har vært en del av siden 2003. Prer nå er det ingen ting som tyder på at det er noe som vil kunne rokke ved det. Så er det valgresultatet som til sist avgjør hvem og hvor mange andre partier som kommer til å være med i koalisjonen. Forhandlingsresultatet etterpå vil være det som avgjør om vi i MDG fortsatt vil være med videre inn i neste periode.
– Hvordan slår rikspolitikken inn i valgkampen hos dere i Trondheim?
– Velgerne i Trondheim påvirkes naturlig nok av de nasjonale strømningene og hva de nasjonale politikerne gjør eller ikke gjør på akkurat samme måte som folk i andre byer og kommuner gjør det, sier Ola Renolen.
– Men interessant nok så blør ikke bilpartiene Frp og Høyre, i Trondheim til Bompengepartiet på samme måten som vi ser i andre byer, samtidig som vi i MDG heller ikke får den ekstra boosten med å være det tydeligste opposisjonspartiet til bompengepartiet, slik vi ser i en rekke andre byer.
Veien til kommune- og fylkestingsvalget 2019.
Dagens Perspektiv ønsker å lodde stemningen i hele landet i forkant av det kommende kommune- og fylkestingsvalget 9. september. I den anledning har vi spurt et knippe lokalpolitikere over hele landet om hva som er de viktigste sakene foran valget i deres distrikt. Vi har spredd oss utover – både når det gjelder geografi og de ulike politikernes partitilhørighet.
I dag: Stad og Vestland med ordførerkandidat for Venstre, Alfred Bjørlo.