Byrådsleder og ­ordfører? Eirik Lae Solberg og Høyres ordførerkandidat Saida Begum ønsker begge å flytte inn i de to fineste kontorene i Oslo rådhus etter valget i høst. Men de står foran svært krevende samtaler, selv med borgerlig valgseier.

Foto

Hans Kr. ­Thorbjørnsen

Vil bli krevende samtaler etter valget

Publisert: 19. juni 2019 kl 10.06
Oppdatert: 19. juni 2019 kl 10.08

Hvem vil samarbeide med hvem om makta i Oslo etter valget?

Aps Raymond Johansen flørter allerede med Senterpartiet. Hva med Høyre, dersom de vinner?

– Vi har gode erfaringer med både Venstre, KrF og Fremskrittspartiet. Jeg håper på et borgerlig flertallsbyråd, sier Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg.

Vannmelonen MDG

– Sannsynligheten for det kan vel diskuteres? Du må kanskje snakke med både Folkeaksjonen Nei til Bompenger og Senterpartiet også?

– Ja, det er naturlig å snakke med Folkeaksjonen Nei til Bompenger. Og også med Sp dersom de kommer på vippen.

— MDG sier jo de er blokkuavhengige. Kunne de blitt «lokket over»?

Saken fortsetter under annonsen

– Det ville vært unaturlig. I Oslopolitikken har MDG vist at de ligger langt til venstre, et sted mellom SV og Rødt. De er som vannmelonen. Grønne utenpå og røde inni.

Dette med bompenger er en vanskelig sak

Bompenger til besvær

– Men dere er jo for bomringen. Det blir vel ikke bare, bare å danne byråd i samarbeid med Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger og et Frp i bompenge-psykose?

– Det var dine ord…

– Men ja, det er klart det vil bli krevende. Dette med bompenger er en vanskelig sak. Ikke bare for oss. Husk at Rødt også er mot bompenger, sier Eirik Lae Solberg, som minner om at det har vært bomring i Oslo i 30 år. Noe Høyre har støttet hele tiden.

– Vi har vært nødt til det for å kunne investere i fremtidens infrastruktur i en by som vokser. Men det er viktig at bomavgiftene holdes på et så lavt nivå som mulig.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi vil snakke med både Frp og Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger, men vi er ikke villige til å legge bort våre planer om veitunneler og styrking av kollektivtrafikken.

Høyre vil ha ordføreren også

Likevel mener Eirik Lae Solberg at man som politiker bør lytte til den frustrasjonen som kommer frem i kjølvannet av de nye bomringene. Han ser for seg alternative løsninger der man for eksempel kjører gratis i tre timer om kvelden, etter at man først har betalt for én bompassering.  

– I Ap har man forhandlet bort ordføreren til SV. Vil du lokke Frp eller noen av de andre med ordførerposten?

– Høyre har god erfaring med å ha både byrådslederen og ordføreren. Vi går til valg på meg som byrådsleder, mens Saida Begum er vår utmerkede ordførerkandidat.