– Vi kan ikke ta fred og demokrati for gitt
Sammen med Tysklands NATO-ambassadør Hans-Dieter Lucas holdt Stoltenberg en kort minnetale ved NATOs minnesmerke over muren som delte Berlin fram til 1989.
– Når vi står foran disse to delene av muren, er det viktig å huske på hvor langt vi har kommet i løpet av bare én generasjon, sa NATO-sjefen, som beskrev muren som «et arr på jordens overflate».
– Et symbol på solidaritet
– Med vakttårn og hunder forøkte man å holde mennesker inne og ideer ute. Men det lyktes ikke. De verdiene som forener oss i dag, inspirerte vanlige folk for 30 år siden til å oppnå noe helt ekstraordinært. En generasjon av menn og kvinner reiste seg mot piggtråd og kuler og bandt sammen hender, hjerter og sinn, fortsatte han.
Stoltenberg sa det er en ære å ha et stykke av Berlinmuren på plenen foran alliansens hovedkvarter i Brussel.
– Sammen med 11. september-minnesmerket er dette et symbol på hva alliansen står for og et symbol på solidaritet, sa Lucas i sin tale.
– De er symbol på håp og en påminnelse om ikke å ta frihet og demokrati for gitt. Vi må kjempe for dem hver dag, og vi må fortsette å stå sammen, supplerte Stoltenberg.
Besøker Berlin
Onsdag begynner Stoltenberg et fire dager langt besøk i Berlin. I tillegg til flere markeringer av Berlinmurens fall, skal han ha møter med forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer og statsminister Angela Merkel.
– Vi skal diskutere flere sikkerhetsspørsmål som er relevante for NATO og Tyskland, inkludert situasjonen i Ukraina, og hvordan vi kan sikre at NATO tilpasser seg en mer uforutsigbar verden. Men jeg synes det er bedre å kommentere innholdet i møter etter at de er gjennomført, forteller Stoltenberg før avreise.
I Berlin skal han også motta Manfred Wörner-medaljen. Den deles ut av det tyske forsvarsdepartementet til personer som «på særskilt vis har gjort en innsats for fred og frihet i Europa». Manfred Wörner ledet NATO fra 1988 til 1994 og var dermed NATO-sjef da Berlinmuren falt.