– Vi er i en mellomposisjon
Under Spekter-konferansen tirdag denne uken, var temaet «Noe å gå på» – som henspiller til tiltak der Norge har «noe å gå på» med hensyn til prioriteringer og grep for å opprettholde dagens nivå på velferdstjenester og verdiskaping også i årene som kommer.
Konferansen ble «toppet» med innlegg fra landets to fremste politiske motstandere – Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.
Flere jobber og flere som jobber
Statsministeren er tydelig på at ting går bra i Norge nå, at arbeidsledigheten er lav, at bedrifter etableres og industri flagger hjem.
– Men vi står i en mellomposisjon. – Vi står foran store omstillinger understreker Solberg.
Selv om oljeinvesteringene nærmest er rekordhøye akkurat nå, påpeker Solberg at de vil falle i årene som kommer. Både oljeinvesteringene og oljeproduksjonen vil falle.
De samme fremtidsvisjonene som ble beskrevet i Produktivitetskommisjonens rapport for noen få år tilbake, gjelder fortsatt. Grønt skifte, mindre olje og eldrebølge.
Løsningen er enkel, mener Solberg:
– Vi må skape flere jobber og flere må i jobb. Det er hovedbudskapet.
Og for å få denne enkle, men likevel så kompliserte ligningen til å gå opp, foreskriver statsministeren følgende resept:
– Kompetanse, kompetanse og verdiskapingskompetanse.
Den siste der var en fiffig understreking av viktigheten av å skape nye jobber.
– Dere trodde jeg skulle si «kompetanse» tre ganger på rad, nå, smiler statsministeren.
Voksne som er i jobb må hele tiden få påfyll av ny, nødvendig kompetanse
Nedlagte stillinger krever nye jobber
Bedre grunnskoleutdanning, flere som tar yrkesfag, flere lærlingplasser og bedre samarbeid mellom universitetssektoren og næringslivet, er noe av oppskriften. Og så må vi lære hele livet.
– Voksne som er i jobb må hele tiden få påfyll av ny, nødvendig kompetanse, framhever Erna Solberg.
Hun peker på et illustrerende poeng:
Det ble annonsert etter 307.000 nye stillinger eller arbeidsforhold i fjor. Over 30 prosent av de som skiftet jobb, gjorde det fordi de kom fra virksomheter der virksomheten eller stillingen deres var lagt ned.
– Det viser at vi må skape nye jobber, sier Erna Solberg.
Hun ga også Spekter-lederer Anne-Kari Bratten support i hennes hjertesukk over at verdiskapning nærmest blir sett på som suspekt:
– Vi må slutte å kritisere alle som tjener penger og skaper noe nytt, sier Erna Solberg.
Kineserne kommer
Ap-leder Jonas Gahr Støre tok i sitt innlegg tak i det samme argumentet. Men han var ikke like bekymret som statsministeren.
– Jeg er ikke så veldig bekymret for de rikeste i Norge. Jeg er mer bekymret over den økende ulikheten, sier Støre. – Forskjellene øker. De lavtlønte har mindre å rutte med i dag enn for 10 år siden. De er bekymringsfullt. Men jeg tror nok de rikeste vil klare seg greit.
Men Støres bekymring går lenger enn godt kjent politisk andedam-polemikk, som det norske ordskiftet om «rike vs fattige» vi kjenner godt fra tidligere Støre og Solberg-møter.
– For første gang ser vi at den ledende makten i verden ikke kommer til å være et demokrati.
– Og at den største teknologidriveren i verden ikke kommer til å være et demokrati, poengterte Støre.
At Kina ser ut til å kunne overta «tronen» som verdens viktigste land, setter bekymringene vi snakker om i dag i et perspektiv, mener Jonas Gahr Støre.
– De normer og regler vi er vant til å følge i verden kommer til å være utsatt, sier han.
Vi frykter ikke teknologien. Men politikk, reguleringer og teknologi må snakke sammen
Brytningstid
Støre drar seg raskt inn i andedammen igjen. Ap-lederen har noenlunde samme analyse som statsministeren om situasjonen Norge står i:
Klimaendringer, automatisering, digitalisering, demografi. Omstilling.
– Vi står i en brytningstid, sier Joans Gahr Støre.
Men også han mener det er håp for fedrelandet.
– Norge er «verdensmester i omstilling», sier han, og høres ut som absolutt alle andre norske partiledere. Men det er noen nyanser der, hvis man hører godt etter:
– Vi frykter ikke teknologien. Men politikk, reguleringer og teknologi må snakke sammen.
Støre er tilbake til ulikhetene. Ifølge Ap-lederen er det avgjørende at «alle skal med» når omstillingen kommer.
– Omstillingene i Norge må være rettferdig. Vi må ha med alle. Derfor er trepartssamarbeidet fortsatt veldig viktig. Det er slik vi kan unngå «gule vester» i Norge, mener Støre, som blant annet påpeker at lavere organiseringsgrad i arbeidslivet burde være et varsku.
– I bygningsbransjen i Oslo er organisasjonsgraden nå nede i under 10 prosent. Det er ikke svenske tilstander, det er amerikanske tilstander.
Støre viser til Erna Solberg, som sier at «tiden for de store samfunnsreformene er over». Vi må med andre ord spare mer på skillingen i tiden som kommer, ifølge statsministeren.
Ap-lederen er ikke enig.
– Vi trenger fortsatt reformer. Næringspolitikken må samvirke mer med klimapolitikken. Heldagsskole og gratis skolemat trengs. Og det må være lov å si at vi bør kunne garantere lærlingeplass for yrkesskoleelever.