Konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i samtale med NHH-student Ingelin Uthaug og stortingsrepresentant Knut Arild Hareide.

Foto

Otto von Münchow

Vestlandskonferansen

Full fart fremover for Vestlandet

Publisert: 21. februar 2019 kl 14.19
Oppdatert: 21. februar 2019 kl 14.24

Årets Vestlandskonferansen ble en hyllest til Vestlandets potensial. Omkvedet var at her ligger alt til rette for å kunne møte fremtidens utfordringer og muligheter når Norge skal gjennomføre skiftet fra olje og gass til andre næringer.

Eller som Jonas Gahr Støre sa det:

– Enten lykkes Vestlandet med omstilling, eller så lykkes Norge ikke.

Et naturlig fokuspunkt for konferansen var Vestlandsmeldingen. Det er en perspektivmelding for Vestlandet som Sparebanken Vest offentliggjorde dagen før konferansen. Vestlandsmeldingen er ment å være et felles referansepunkt for diskusjonen om hvordan næringslivet på Vestlandet skal gjøre kloke valg for fremtiden.

Klima og bærekraft var en av grunnsteinene i både Vestlandsmeldingen og under Vestlandskonferansen. I åpningstalen pekte konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth, på at det er hans generasjon som er den første som kan gjøre noe med klimautfordringene – og den siste som har mulighet til å gjøre noe før det blir for sent.

Vestlandet har alle muligheter

Foto

Konferansier Kjetil Dale (fh.) i samtale med Jonas Gahr Støre, partileder i Ap, Ragnhild Janbu Fresvik, konserndirektør Bedrift i Sparebanken Vest, digitaliseringsminister Nikolai Astrup og Eimund Nygård, konsernsjef i Lyse. (Otto von Münchow)

 

Saken fortsetter under annonsen

– Det er vi som skal sikre fremtiden til ungdommene våre for å gjøre Vestlandet til den viktigste havregionen i verden. Det er vi som skal finne løsningen på verdens matmangel gjennom bærekraftig produksjon av mat fra havet. Det er vi som skal sikre at nettopp Vestlandet tar posisjonen som en verdensledende eksportør av maritim, bærekraftig teknologi, poengterte Kjerpeseth.

–Vi skal igjen vise at vi kan få jobben gjort. Nok engang skal Vestlandet lede an ved hjelp av entreprenører, knallhardt arbeid, risikovilje og samarbeid.

I en samtale fra scenen i Grieghallen der Vestlandskonferansen foregikk, mellom Kjerpeseth, Ingelin Uthaug, student ved NHH, og stortingsrepresentant Knut Arild Hareide, var Hareide klokkeklar på at Vestlandet har alle muligheter for fremtiden. Han mener til og med at en ikke helt vet hvor store disse muligheter er.

Som den KrF-representant han er, måtte han selvsagt trekke frem gud som har gitt Vestlandet alle tenkelige ressurser.

– Vår Herre er utrolig fornøyd med vestlendingene, sa han til stor latter i salen.

Samfunnsbygging

Hareide pekte videre på at Vestlandet kjennetegnes ved et næringsliv som ser mulighetene, men som ikke er opptatt av statussymbol eller å vise frem bilene sine, som han sa det. På Vestlandet tar næringslivet aktivt del i samfunnet for å bygge en helhet. Han trakk frem Sparebanken Vest som et eksempel.

Saken fortsetter under annonsen

– De sponset meg når jeg spilte fotball. Det var ikke fordi de så noen ny Martin Ødegård, men det var fordi de ville bidra i samfunnet.

For Hareide er det nettopp denne kombinasjonen av nærmest ubegrensede ressurser og en holdning at en bygger noe sammen, at en ser utover meg og mitt og tenker helhetlig, som er spesielt for Vestlandet. Det sammen med langsiktighet er for Hareide en fenomenal kombinasjon.

Samarbeid er nettopp noe som går igjen i Vestlandsmeldingen, og det er noe Hareide tror at Vestlandet kan bli bedre på. Han trakk frem Salmar Laks som har fått i stand et samarbeid mellom lokale oppdrettere på Bømlo og Tine som et godt eksempel. Samarbeidet har resultert i et unikt produkt i følge Hareide. Det har gjort at han i dag spiser mer laks når han bor i Oslo enn da han vokste og bodde på Bømlo.

Vår Herre er utrolig fornøyd med vestlendingene

Ut i verden

Vestlandsmeldingen peker på at vestlandsøkonomien er åpen og avhengig av internasjonalt samarbeid. Det trekkes også frem avhengigheten av noder ut mot og å hente inspirasjon fra utlandet. Hareide trakk frem at Vestlandet er den landsdelen i Norge som er best på internasjonal kontakt.

– Det er ikke tilfeldig at kristendommen kom til Bømlo.

Saken fortsetter under annonsen

Men selv om internasjonalt samarbeid har kjennetegnet Vestlandet, kan en bli enda bedre på det mente Hareide. Hans poeng er at skal landsdelen finne nye løsninger, så vil det skje nettopp i en internasjonal kontekst.

NHH-student Ingelin Uthaug ble sammen med Atle Sivertsen i NCE Finance Innovation sendt til Hongkong i forkant av Vestlandskonferansen. De representerte én av sju klynger som ble sendt ut i verden som forberedelse til konferansen, og for å hente inspirasjon.

I forhold til den nye, digitale virkeligheten var det først og fremst skalaen i Hongkong som slo Uthaug. I et av selskapene hun besøkte, var det 1200 start-ups med en potensiell kundebase på 500 millioner og en bunnløs kapitalmarked.

– Vi trenger ikke å kopiere skalaen, men kopiere det som de er veldig flink på. Det er å være veldig strategisk i de områdene som peker seg ut, basert på sine konkurransefortrinn. Det var de veldig tydelig på. Dette er vi god på.

Vi kan ikke være god på alt

Uthaug trakk også frem talentutvikling som et område Hongkong var spesielt dyktig på. De har universitet som er verdensledende, men i tillegg ser de veldig mye til utlandet. Overraskende nok er det Amerika som er mest representert i deres inkubatorer.

– De sier at vi kan ikke utvikle all kunnskap innenfor AI og store komplekse emner. Vi må kunne tørre å se til utlandet. Det tror jeg vi kan lære veldig mye av, sa Ingelin Uthaug.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er typisk norsk å være god, men vi kan ikke være god på alt.

Til det svarte Jan Erik Kjerpeseth med et sitat av tidligere politisk redaktør i BT, Sjur Holsen. Han sa at smører du leverposteien for tynt utover skiven, smaker det kneip av alt.

Kjerpeseth gjorde også et poeng ut av at Vestlandet ofte ber om å få ta en posisjon, mens virkeligheten er at en må ta en posisjon.

Han trakk frem nettopp NCE Finance Innovation. Det er ingen som har sagt at Bergen skal bli hightech-hovedstaden i Norge, men selskapet har tatt den posisjonen.

– Vestlandet kan bli flinkere i å ta en posisjon som et tydelig tyngdepunkt i tillegg til Oslo, sa Kjerpeseth.

Vestlandsmeldingen

Skuespiller Anne Regine Ellingsæter, som har en av hovedrollene i TV-serien Lykkeland, presenterte Vestlandsmeldingen for de 1500 fremmøte i Grieghallen. Hun gjorde det ved å peke på at vi ikke må glemme at vestlendingene bor på den mest spennende plassen, i den mest spennende tiden i verden.

Saken fortsetter under annonsen

Vestlandsmeldingen er den aller første i sitt slag og er blitt utarbeidet av analytikere fra Zynk, PwC og Berrefjord. Rapporten peker optimistisk på at verden trenger Vestlandet mer enn noen gang. Den tegner opp et perspektiv av globale megatrender. Og den peker på at Vestlandet vil kunne gi verden marine proteiner, fornybar energi og grønn teknologi.

– Kort fortalt: Denne rapporten må dere lese, oppfordret Ellingsæter.

Den nyutnevnte digitaliseringsministeren, Nikolai Astrup, viste til at det er fire stikkord som passer bra til diskusjonen som Vestlandsmeldingen har initiert. Det er samarbeid, kompetanse, digitalisering og bærekraft. Han gjorde et poeng av at Norge allerede er et av de mest digitaliserte land i verden.

– Så er spørsmålet, hvordan skal vi ta det store steget, fra inkrementell forbedring til å løse oppgavene på helt nye måter som en følge av at vi har fått digitale verktøy som har gjort det mulig?

Vestlandsmeldingen peker på en av de store utfordringene for landsdelene er å trekke til seg flinke folk og yngre generasjoner

Må satse der vi er god

Der mener Astrup har vi har et stort potensial for forbedring. Noe av det som skal til for å høste av de fordelene som den digitale revolusjonen gir, er den omstillingsevnen vi har i Norge, og som vi må ta vare på og videreutvikle. I tillegg finnes det andre drivere, som høyt betalt arbeidskraft og kanskje verdens beste fagarbeidere. Han trakk også frem tillitt mellom næringsliv og offentlig sektor som er helt unik i verdenssammenheng.

– Vi må sette inn støtet der vi er gode. Jeg tenker på kunstig intelligens, tingenes internett, robotisering, automatisering som noen av de teknologiene som kommer til å bli viktige for norsk næringsliv.

Astrup trakk frem havbruk. Der er det ingen grunn til at Norge ikke skal være verdensledende på å ta i bruk sensorteknologi. Det er heller ingen grunn til at ikke Norge skal være verdensledende på autonome skip når landet allerede er ledende på grønn skipsfart. Videre sa han at ikke minst på Vestlandet er det et kjempepotensial. Det er en landsdel som har så mange at de viktige næringene og klyngene som driver Norge fremover og som bidrar til verdiskapning.

Vestlandsmeldingen peker på en av de store utfordringene for landsdelene er å trekke til seg flinke folk og yngre generasjoner. Jonas Gahr Støre, partileder Ap, trakk frem at nyteknologibedriften på Vestlandet er noe av det beste Norge har som bør kunne trekke unge mennesker til Vestlandet.

– Regnet trekker jo selvfølgelig ned, kunne Støre ikke dy seg for å legge til. Han trakk frem at yrkesrelevant utdanning blir mer og mer viktig. Og selvsagt: at en må sørge for livslang læring.