Fylkesordfører Anette Solli (H) i Akershus er på kollisjonskurs med byrådet i Oslo om Oslopakke 3.  

Foto

Lise Åserud / NTB scanpix

Varsler (b)omkamp om Oslopakke 3

Publisert: 26. august 2019 kl 10.41
Oppdatert: 26. august 2019 kl 14.41

I en avtale mellom regjeringspartiene som ble godtatt av partene i helgen, legges det opp til kutt i bompengene og økte statlige midler til kollektivtransporten - hvis byene vil.

– Ingen grunn til at befolkningen i vårt område ikke skal få ta del i godene Erna & Co nå stiller til rådighet, sier fylkesordfører Anette M. Solli (H) i Akershus til Dagens Perspektiv.

Oslopakke 3 er planen for finansiering og utbygging av veier, drift og utbygging av kollektivtrafikk i Oslo og Akershus, og omtales som Norges største spleiselag innen samferdsel.

Partene er Oslo kommune, Akershus fylkeskommune med sine tilhørende 22 kommuner – og staten. 

Oslo: Nei, takk

Uttalelsen fra fylkesordføreren i Akershus klinger neppe godt i Oslo rådhus, der miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) søndag varslet overfor Dagbladet at hun vil ikke ta imot tilbudet om større statlig finansiering av bypakkene mot en reduksjon i bompengene.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) var raskt ute på Twitter: «Byrådet i Oslo vil si nei til mellom 5 og 6 milliarder kroner i drahjelp fra staten til bomkutt og kollektiv. Her skal bilistene svi også når de ikke trenger det! Det er altså helt vanvittig!»

Saken fortsetter under annonsen

Venstres statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Sveinung Rotevatn, er ikke nådigere, ifølge NTB:

– Nå stiller regjeringen tilgjengelig milliarder av kroner for å få tidenes kollektivløft i Oslo, så skal MDG takke nei. Det ville være aktiv selvskading av Oslo som miljøby.

Naturlig del av forhandlingene

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo er ikke like kategorisk som byrådspartner MDG:

– Vi har en tverrpolitisk avtale med en historisk satsing på kollektivtrafikken som er vedtatt av både bystyret i Oslo, fylkestinget i Akershus og av Stortinget. Den ligger fast, sier Johansen.

Ingen grunn til at befolkningen i Akershus ikke skal få ta del i godene Erna & Co nå stiller til rådighet

Fylkesordfører Anette M. Solli i Akershus bekrefter «vi selvsagt står fast på Oslopakke 3».

Saken fortsetter under annonsen

– Avtalen skal revideres neste år. Da er det naturlig å ta inn regjeringens tilbud slik at det blir bedre både for de som reiser kollektivt og bilistene, sier hun.

Full forvirring

Raymond Johansen etterlyser klarhet fra samferdselsminister Dale om hva regjeringens nye bompengeplan vil bety for hovedstaden.

– Det vi som lokalpolitikere og våre velgere nå er vitne til, er det komplette kaos. Oslo Venstre sier Oslo vil få 1,7 milliarder mer, Oslo Høyre sier det blir 3 milliarder mer, mens samferdselsministeren fra Frp sier det er 5–6 milliarder. Men ingen av dem kan vise til hvor disse pengene skal komme fra, sier han.

Bompengeenigheten 

Her er faktaene fra regjeringens kompromiss:  

  • Regjeringen tilbyr kommunene å øke det statlige bidraget til 66 prosent i 50/50-prosjektene. I kommunene som takker ja, skal halvparten av det økte tilskuddet på rundt 8 milliarder kroner brukes til å kutt bompenger, og halvparten øremerkes bedre kollektivtilbud i byene.

  • Nullvekstmålet – biltrafikken i byene skal ikke øke – ligger fast. Nullvekstmålet skal videreutvikles «med fokus på utslipp». Det skal tas hensyn til støy, fremkommelighet og arealbruk. Det nye nullvekstmålet skal være avklart innen utgangen av 2019.

  • Byer med økt biltrafikk får ikke bompengereduksjoner.

  • Årlige tilskudd til reduksjon av bompenger utenfor byområdene økes til om lag 1,4 milliarder kroner.

  • Det bevilges 300 millioner kroner til reduserte billettpriser på kollektivtrafikk i de store byene.

  • Det bevilges 250 millioner kroner til bedret kollektivtrafikk utenfor de store byene.

  • Det årlige tilskuddet på 500 millioner kroner til reduksjon av bompenger skal økes til 1,4 milliarder kroner.

  • Tilskuddet vil føre til at flere større veiprosjekter får reduserte eller ingen bompenger. For eksempel skal det ikke være bompenger på E8 på vei inn til Tromsø.

  • Det skal ikke innføre veiprising i denne stortingsperioden.

  • Regjeringen skal signalisere en positiv til holdning til innføring av en tretimersregel med bompengepause på ettermiddag i byvekstområder dersom det er et lokalt ønske om det.

  • Kommuner og fylkeskommuner som lykkes i å kutte kostnader i bypakkene sine, skal ikke få redusert statlig bidrag.

  • Samtidig går regjeringen inn for en egenandel for kommuner og fylkeskommuner på 20 prosent til nye byvekstavtaler.