Foto

Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Utenlandsk eierskap vil styrke Oslo Børs

Publisert: 30. januar 2019 kl 10.29
Oppdatert: 30. januar 2019 kl 12.31

To store utenlandske børsselskaper har lagt inn bud på den eneste gjenværende uavhengige børsen i Europa, Oslo Børs.

Mens det kontinentale børskonglomeratet Euronext har fått aksept fra nok aksjonærer til å kontrollere et flertall av aksjene er det ikke nok til å overta eierskapet. Det krever kontroll på to tredjedeler av aksjene.

Tirsdag kunngjorde Oslo Børs at det var hentet inn et litt høyere tilbud fra amerikanske Nasdaq, som blant annet eier Stockholmsbørsen.

Dette budet anbefales av styret.

DNB, som eier 19,8 prosent av aksjene i Oslo Børs VPS, sier i en pressemelding at de historisk har ment at Oslo Børs bør ha en sterk forankring i det norske markedet.

Både DNB og forvaltningsselskapet KLP som eier 10 prosent av aksjene støtter budet fra Nasdaq.

Ifølge Nasdaq vil deres formelle tilbudsdokument bli levert rundt 4. februar, skriver NTB. Deres bud verdsetter Oslo Børs til 6,5 milliarder kroner, drøyt 300 millioner kroner mer enn budet fra Euronext.

Saken fortsetter under annonsen

Gode nyheter

Professor emeritus i finans ved NHH, Thore Johnsen, mener det er gode nyheter dersom børsen overtas av utenlandske eiere.

Det kan blant annet bety lavere kostnader og bedre infrastruktur for handel.

Foto

Professor emeritus i finans ved NHH, Thore Johnsen, er positiv til utenlandsk eierskap av Oslo Børs. Foto: NHH.

– Børsen skal være en effektiv markedsplass i konkurranse med en rekke andre børser. Utenlandske eiere vil kunne bidra med den beste infrastrukturen og gjøre handelen billigere og bedre for investorene, sier han.

Johnsen peker på at børsen i dag kun sitter igjen med rundt 60 prosent av handelen i aksjene som er notert på børsen: – Resten omsettes på en rekke elektroniske handelsplasser rundt omkring i verden.

Han minner om at det viktigste for et velfungerende finansmarked i Norge er at Finanstilsynet virker etter hensikten.

Saken fortsetter under annonsen

Uheldig

Med to budgivere virker eiersituasjonen uavklart på kort sikt.

Leder i Euronext, Stéphane Boujnah, har ifølge Dagens Næringsliv vært klar på at han ikke ønsker å øke budet og at han er villig til å bli sittende med 51 prosent av aksjene dersom ingen flere aksepterer budet.

Akkurat det tror Johnsen vil være svært uheldig.

– Det er vanskelig å tenke seg at det ikke blir en avklaring. Men todelt eierskap mellom to konkurrenter vil helt klart ikke være noen fordel for Oslo Børs.