Traff på taktikken – kan likevel bli helbom
Hvis Frp får igjennom verdens mest berømte «skisse» og regjeringen overlever spillet om bompenger, vil Frp-leder Siv Jensen umiddelbart framstå som en vinner og en tøff forhandler. Venstre vil på sin side stå igjen som vingeklippet, ydmyket og overkjørt – nok en gang, vil noen mene. Det kan likevel hende at det ikke er nok for den utålmodige grasrota i Fremskrittspartiet.
Bompenge-krisen i Frp er langt på vei selvforskyldt. Siv Jensen og resten av Frp-ledelsen så ikke hva som traff dem før det var for seint.
For Frp startet innmarsjen i regjering ganske så bra. Partiets storsatsing på samferdsel – med samferdselsministrene Ketil Solvik Olsen og Jon Georg Dale i spissen, har langt på vei kompensert for partiets katastrofale inn- og utmarsjer i Justisdepartementet.
Men Frp tok for mye tran. Samferdselsprosjektene de lanserte måtte finansieres. Og i tillegg var de nødt til å bli med på å finansiere kollektivsatsing i de store byene. Selv om regjeringens samferdselspolitikk fikk flere partier til å skinne, var ikke politikken helt på skinner.
Bompengestasjoner poppet opp i hopetall rundt de store byene, og prisene i dem økte. Så kom Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger. Det ble en game changer i norsk politikk.
Siv Jensen og resten av regjeringen undervurderte kruttet som fyrte opp bompengelistene rundt om. Det tok lang tid før hun reagerte. På Frps landsmøte i våres fikk hun regelrett ordre fra en opprørsk partiorganisasjon om å endre regjeringens politikk. I hele sommer har regjeringen forhandlet. Om bompenger.
Selv om regjeringens samferdselspolitikk fikk flere partier til å skinne, var ikke politikken helt på skinner
Siv Jensen er en smart og dreven politiker. Hun så kanskje ikke hva som traff henne, men etter å ha tatt telling gjennom sommeren, slo hun kraftig tilbake sist søndag. Nærmest ut av det blå innkalte Jensen til et hastig landsstyremøte i Frp. Der fikk hun partiet sitt med på å godta den berømte skissen regjeringen hadde formulert. En skisse verken Venstre eller KrF har sagt ja til.
For Venstre kan denne skissen medvirke til politisk selvmord dersom Trine Skei Grande & co biter i det veldig sure eplet de helt uforberedt har fått servert av Siv Jensen.
Problemet for resten av regjeringen var at de ikke visste om Frps landsstyremøte.
Hun så kanskje ikke hva som traff henne, men etter å ha tatt telling gjennom sommeren, slo hun kraftig tilbake sist søndag
Frp og Jensen klarte med et taktisk grep og legge ansvaret for en løsning over på Venstre – og på statsministeren, som regjeringskollegiets toppleder. Erna Solberg måtte i går avbryte et møte om bærekraft med sine nordiske statsministerkolleger – og Angela Merkel. Hun måtte hjem å håndtere bompengekrise i egen regjering.
Men det er langt fra sikkert at det taktisk geniale ved å spille ballen over til Venstre, er nok for Siv Jensen. Kilder som sitter tett på ledelsen i Fremskrittspartiet, mener partiet uansett vil gå ut av regjering i løpet av høsten. I alle fall hvis valgresultatet blir noenlunde slik som meningsmålingene antyder om dagen. Avstanden mellom Venstre og Frp er for stor, og nå er det slutt på tålmodigheten ute i partiorganisasjonen.
Dog opplevde partiet en liten opptur på en fersk måling onsdag kveld – opp 2,7 prosentpoeng – men det spørs om det er nok til å roe gemyttene. Bompengepartiet står fortsatt høyt på stedet hvil, også Venstre kunne notere seg en liten framgang, mens Høyre gikk tilbake med 2 prosentpoeng på denne målingen fra TV2.
Fremskrittspartiet har pådratt seg en voldsom regjeringsslitasje – denne uhelbredelige sykdommen, som alle partier i en regjeringskoalisjon er svært utsatt for å bli smittet av.
Frp har holdt seg smittefritt lenge, det skal de ha. Seks år tok det før sykdommen slo til med full styrke. Tidligere symptomer har partilegene klart å slå tilbake med heftig selvmedisinering.
«Denne regjeringen» har klart å finne løsninger fra dødens posisjon tidligere, og det kan godt hende de klarer det uten at noen mister hele ansiktet denne gangen også.
Men gjør Frp et dårlig valg, står sjefsoverlege Siv Jensen fort i den vonde situasjonen der hun må innse at slitasjen er kommet til et stadium hvor det ikke lenger finnes helbredelse – knapt livsforlengende medikamenter.