Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mottok prisen onsdag kveld.

Foto

Ine Schwebs

Zerokonferansen

Oslo vinner klimapris for verdens første utslippsfrie anleggsplass

Publisert: 6. november 2019 kl 20.15
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Oslo kommune ble tildelt prisen Årets lokale klimatiltak under Zerokonferansen.

Oslo, som også er Europeisk Miljøhovedstad i 2019, har iverksatt verdens første utslippsfrie anleggsplass i Olav Vs gate foran Saga kino. Anleggsplassen har blant annet kun elektriske gravemaskiner og hjullastere.

I tillegg til å etablere verdens første utslippsfrie anleggsplass i Olav Vs gate jobber Oslo kommune aktivt i internasjonale bynettverk med å få byer over hele verden til å etterspørre utslippsfrie anleggsmaskiner og lavutslippsmaterialer. Sammen har byene har en betydelig innkjøpsmakt som kan endre bygg- og anleggsbransjen i en klimavennlig retning.

Og anleggsplassen foran Saga kino har allerede fått internasjonal oppmerksomhet.  Blant annet har en stor delegasjon med ingeniører og byplanleggere fra Tokyo  i Japan vært på Oslo-besøk og latt seg imponere.

– Størst inntrykk gjør det at kommunen har bestemt at offentlige anskaffelser skal brukes som strategisk verktøy ved å stille klimakrav til virksomhetene som eies av kommunen, sier ingeniør Kosuke Ogihara Hitachi Contruction til Klima Oslo.  

Flere andre storbyer – som Rio og New York – ser også til Oslo med mål om å innføre utslippsfrie anleggsplasser etter samme modell.

«Ingen tvil»

Saken fortsetter under annonsen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mottok prisen på vegne av hovedstaden onsdag kveld.

– Dette er en veldig, veldig stor motivasjon.

– Oslos ambisjon er å være et test-bed, prøve ut ting, få internasjonal anerkjennelse, scale it up, så det har en global virkning, sa Johansen.

Det var Kristin Halvorsen, direktør i CICERO, som delte ut prisen.

– I år var det ingen tvil i juryen om hvem som skulle ha førsteplassen. Vi har en av verdens ledende klimabyer i vår midte og i år stilte den med et prosjekt som både er verdens første i sitt slag og som vil kunne virke inn på store utslipp over hele kloden, sa Halvorsen.

Trehogst-debatt

Noen sure miner har det dog vært rundt Oslos utslippsfrie anleggsplass. Prosjektet som ble iverksatt i høst innebærer å bygge om plassen foran Saga kino til gåtrassé, men planene har ikke gått ubemerket hen. Flere har reagert på at det som ifølge kommunen skal være et klimatiltak også fører til nedhugging av 14 lindetrær.

Saken fortsetter under annonsen

Oslo Høyres Eirik Lae Solberg kritiserte blant annet tiltaket ved å poste et bilde i sosiale medier hvor han skrev at han heller ville være en «tree hugger» enn en trehugger.

Foto

Eirik Solberg Lae (H) vil helst være en "tree hugger". (Foto: Skjermdump)

Ifølge byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), kunne ikke trærne stå i forbindelse med ombyggingen fordi de trolig ikke ville overleve. Allerede i 2011 konkluderte konsulentgruppa Cowi med at trærne var i dårlig stand, påpeker hun.

Ombyggingen av Olav Vs plass til gågate har vært en plan siden 2011, da det var borgerlig bystyre i Oslo.

I et innlegg postet i Vårt Oslo tidligere i høst skriver Lan Marie Berg:

«Det forrige byrådet la planene for gaten i en skuff. Jeg er stolt av at vi har tok dem opp igjen og prioriterer penger på å ruste opp gågatene våre i stedet for å kjempe for mer motorvei, slik de borgerlige gjør».

MDG har også fått kritikk for å bruke 20 mål av Ekebergsletta til fordel for utbygging av et nytt idrettsanlegg. Også på i det store grøntområdet på Ekeberg vil det »gå med» noen trær. Berg forsvarer seg med at MDG vil plante hundre tusen nye trær i Oslo, og at treplanting er en viktig del av byrådets byutvikling. 

Saken fortsetter under annonsen

Når gågaten ved Saga kino er ferdig utbygget til neste år, er planen å plante 12 nye trær.

Andreplass til Svalbard

I kampen om Zeros klimapriser gikk andreplassen for lokale klimatiltak langt nordover. Longyearbyen lokalstyre tok andreplassen for sitt arbeid med å legge om energisystemet på Svalbard. Første ledd i prosjektet er å installere en stor batteripark for lagring av solenergi.

– Dette er et prosjekt med stor reell verdi og stor symbolverdi, sier juryen i sin begrunnelse. 

Bronsen gikk til Rogaland og Strand kommune. Der har man etablert et stort anlegg for håndtering av plast fra husholdningsavfall. I dette anlegget blir den beste plasten utsortert og vasket før den blir omgjort til råvare for nye plastprodukter.

Rockwool vinner næringslivspris

Også på næringslivet drysser det priser når Zero byr opp til konferanse. Selskapet Rockwool ble tildelt næringslivets klimapris for 2019 for elektrifiseringen av steinullfabrikken i Moss. Overgangen fra å bruke koks i produksjonen og til å installere en ny elektrisk ovn har ført til at selskapet kutter CO2-utslippene med 80 prosent, i tillegg til å redusere avfall til deponi med 95 prosent.

Saken fortsetter under annonsen

– Rockwool har 20 fabrikker i 14 land. Norsk prosesskompetanse bidrar med dette  til nye teknologiske løsninger og klimagasskutt over hele verden, sier jurymedlem og administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.

Næringslivets klimapris deles i år ut for sjette gang. I 2018 vant Yara og Kongsberggruppen for utviklingen av Yara Birkeland, tidligere vinnere er Elkem Solar, Borregaard, Scatec Solar, og elfergen «Ampere».