Legeforeningens president Marit Hermansen mener en ny toppleder ved Oslo universitetssykehus må gjenopprette tillitsforholdet til de ansatte.

Foto

Legeforeningen

Presidenten i Legeforeningen

– Tilliten må gjenopprettes

Publisert: 24. juni 2019 kl 13.38
Oppdatert: 24. juni 2019 kl 13.52

Til tross for at han hadde styrets tillit, varslet administrerende direktør Bjørn Erikstein i dag at han ønsker å fratre stillingen som sjef ved OUS 1. juli.

I et så stort prosjekt er en ny leder helt avhengig av tillit for å lykkes.

– De ansatte har hele tiden sagt at beslutningsgrunnlaget for et nytt OUS ikke har vært godt nok. Vi har støttet våre tillitsvalgtes syn på dette. De foreslo da også å utsette saken i styremøtet i Helse sør-øst, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen til Dagens Perspektiv.

Hun har ledet Legeforeningen siden 2015 og ble tidlig i juni gjenvalgt til sin tredje periode.

– Det er bekymringsfullt at de ansatte ikke føler seg nok involvert.

– Hva tilsier at ny direktør skal mene noe annet om utbyggingen enn Erikstein, særlig etter at styret i Helse sør-øst har vedtatt at Ullevål skal legges ned?

– Uansett hvilken retning dette går, så må en ny leder gjenopprette tilliten, svarer Hermansen.

Saken fortsetter under annonsen

Tok konsekvensen

Hermansen mener Eriksteins avgang er «et resultat av at han ikke klarte å spille på lag med de ansatte».

– Nå er det aller viktigste for oss at en ny sjef må gjenoppbygge tilliten. I et så stort prosjekt som dette er en ny leder helt avhengig av tillit for å lykkes.

Skulle vært stortingssak

Helseminister Bent Høie har ingen støtte i Legeforeningen for beslutningsstrukturen i helseforetaksmodellen, som Legeforeningen er motstander av.

Stortingets eneste befatning med gigantutbyggingen av nye OUS, er å ta stilling lånerammene for selve finansieringen.

– Legeforeningen har gått inn for en avvikling av foretaksmodellen. En sak av en slik størrelse hører hjemme i en helse- og sykehusplan – inkludert finansiering. Og da er det en sak for Stortinget, sier Hermansen.

Saken fortsetter under annonsen

Hun ønsker ikke å svare på direkte spørsmål om hun tror styret i Helse sør-øst vil endre sitt vedtak etter dagens dramatikk.