Store nedbemanninger i politiet i år
Politibudsjettet har økt med over fem milliarder siden regjeringen Solberg kom til makta.
Likevel melder alle lokallag i Politiets Fellesforbund (PF), som organiserer desidert flest politifolk, at mange må være forberedt på brutale nedbemanningsrunder i inneværende år.
«Det mangler folk til å løse alle oppgavene som politiet er blitt satt til å gjøre, og med budsjettet som ble bevilget for 2019 frykter vi en nedbemanning av politiet inneværende år,» skriver Politiets Fellesforbund i en e-post til Dagens Perspektiv.
– Det er særs krevende å få til nærpolitireformen når politiet skal dekke alle sine samfunnsmessige oppgaver, samtidig som at antallet politifolk i etaten ikke øker parallelt. Ja, det har blitt flere ansatte i politiet, men også flere funksjoner og oppgaver som skal dekkes. Derfor har ikke antallet økt nok for å klare å rekke over alt, sier PF-leder Sigve Bolstad.
Store kutt
Flere lokallag har allerede fått oversikt over hvor mange ansatte som vil måtte kuttes.
I Sør-Øst satte politidistriktet opp en oversikt over 50 stillinger som kunne nedbemannes i år for å gå i budsjettmessig balanse.
Oslo må ned omtrent 130-150 stillinger, men ledelsen har besluttet at det skal skje over to år.
Bare på enhet sentrum i Oslo har det siden personalløpet i reformen startet blitt 42 færre ansatte.
Før årsskiftet måtte Øst politidistrikt hasteoppbemanne for å få øremerkede midler, men disse stillingene vil det ikke være penger til å opprettholde i 2019, opplyser PF. Da må 40 stillinger nedbemannes.
Møre og Romsdal er et av landets dårligs bemannede politidistrikt, og har per dags dato rundt 50 ledige stillinger. Disse må imidlertid holdes ledig for at man skal gå i budsjettmessig balanse.
I Nordland vil de med foreslått budsjett måtte holde minst 10-15 stillinger ledig i 2019 for å holde seg innenfor budsjett.