Trygve Slagsvold Vedum mener den økende oppslutningen til Oslo Senterparti speiler mye av den nasjonale valgvinden.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

– Speiler mye av det nasjonale

Publisert: 28. mai 2019 kl 06.37
Oppdatert: 28. mai 2019 kl 07.15

Trygve Slagsvold Vedum tar med andre ord en del av æren for Oslo Senterpartis framgang i hovedstaden.  Ifølge Vedum viser bakgrunnstall fra meningsmålingene i Oslo at saker som nærpolitireform, sentralisering og beredskap også er saker som er viktige for Sp-velgere i Oslo.

Tar jafs i flere byer

– Men så har jo også våre folk i Oslo vært tydelige på saker som Ullevål sykehus og byutvikling. Det bidrar. Vi ser at sakene som de er opptatt av i Oslo speiler mye av det nasjonale, sier Senterpartiets partileder, Trygve Slagsvold Vedum.

Det er ikke bare i Oslo at Senterpartiet vokser om dagen. I Bergen ligger de an til å øke oppslutningen kraftig – fra 2 prosent ved valget i 2015 har Sp i Bergen 3,5 på målingene i dag. Og i Tromsø ligger har de mer enn 10 prosent på en fersk måling ifølge partilederen.

– Hva betyr det for Senterpartiet å oppleve vekst i Oslo og andre storbyer?

– Det betyr mye. Vi merket at vi gikk fram i de mellomstore byene ved Stortingsvalget i 2017. Hvis framgangen fortsetter til de store byene, får hele partiet en bedre plattform, sier Vedum, som framhever at Senterpartiet aldri – i løpet av sine 99 år – har hatt større listedekning ved et valg enn i år.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi ligger til og med an til å få inn en representant i Bærum!

– Hvis Sp kommer inn med to i Oslo og blir innvitert inn i byrådet? Er det en besnærende tanke?

– Jeg vil ikke spekulere i hvem vi skal og bør samarbeide med lokalt. Det må avgjøres av de lokale partiene. Det er sakene som avgjør, sier Vedum.

Vi ligger til og med an til å få inn en representant i Bærum!

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, har tidligere sagt til Dagens Perspektiv  at han gjerne kan tenke seg «en prat med Sp» dersom de kommer inn i bystyret. Han har også sagt at «tanken om en mulig koalisjon med Ap, SV, MDG og Sp ikke bør avvises» på nasjonal plan heller.

– Hva sier du om en slik «tanke»?

– Vi har vært tydelige på at vi nasjonalt ser for oss et samarbeid mellom Sp og Ap først og fremst, sier Trygve Slagsvold Vedum. «Tanken» om et samarbeid med MDG legger han imidlertid død:

Saken fortsetter under annonsen

Det er ikke aktuelt for oss å inngå et regjeringssamarbeid med MDG. Til det har vi for ulike mål med politikken vår. De ønsker å verne all natur. Vi vil forvalte den fornuftig.