Statsminsiter Erna Soberg har nok måttet holde tunga rett i munnen, når hun har posjonert ut små budsjettseire til sine regjeringskamerater i utarbeidelsen av neste års statsbudsjett. 

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Mandag kommer statsbudsjettet

Solbergs balansekunst

Publisert: 4. oktober 2019 kl 14.49
Oppdatert: 4. oktober 2019 kl 15.34

Mandag kommer det første statsbudsjettet de fire partiene i regjeringen har jobbet med sammen et helt år. Det er en øvelse på stram line, der det er lett å ramle utfor.

Etter måneder med intern uro, et lokalvalg der alle regjeringspartiene gjorde det godt under pari, skal de fire regjeringskameratene mandag legge fram statsbudsjettet for 2020.

Det bør helst bli et budsjett som blidgjør både Abid Raja og Per Willy Amundsen.  

Det må gi Kjell Ingolf Ropstad grunn til å kunne rope, eller i alle fall snakke med utestemme, til sine egne om at «retningsvalget vi gjorde, var riktig for KrF».

Det bør være et budsjett tålmodige Høyre-folk kan nikke anerkjennende til – og ikke et sånt som gjør at de ikke våger å møte blikket til sine gamle studiekamerater fra NHH.

Det må være et budsjett på stram line, men lina kan ikke være så stram at det ikke blir rom for enkelte symbolske svinger ut i henholdsvis Frp-, Venstre- og KrF-land.

Sjefslinedanser Erna Solberg har nok hatt en vel så stri tørn med å holde den politiske budsjettbalansen, som den økonomiske.

Saken fortsetter under annonsen

Mandag får vi svaret.

Det bør helst bli et budsjett som blidgjør både Abid Raja og Per Willy Amundsen.

Det drypper på både tog og bil

Det vi vet fra lekkasjene, er at Høyres ulike regjeringspartnere vil få litt å bite i.

Frp vil få enda litt lavere eiendomsskatt. Den maksimale skattesatsen settes ned fra 5 til 4 promille – gjeldende fra 2021.  

Kjell Ingolf Ropstad og KrF har fått til en økning i barnetrygden med 3600 kroner i året for barn under sju år.

Og kanskje gikk Venstre med på å øke barnetrygden fordi regjeringen setter av 7 milliarder i satsing på konkrete klimatiltak neste år.

Saken fortsetter under annonsen

Pengene skal blant annet gå både til fornybarsatsing, til «bærekraftig hav» og til klimatiltak i utviklingsland. Dessuten settes det av 700 millioner kroner til det statlige selskapet Nysnø, som investerer i bedrifter som utvikler ny, klimavennlig teknologi.

Akkurat det er jo veldig i Venstres ånd.

Men i denne regjeringen kan man ikke vedta klimatiltak uten å kompensere med en vei eller to.

100 millioner kroner skal være satt av for å ruste opp viktige fylkeskommunale veier.

Og da vet du jo at der det gis penger til bil, skal det også gis penger til tog. Som sagt så gjort, skal vi tro lekkasjene: 100 millioner kroner går til elektrifisering av Meråkerbanen og Trønderbanen mellom Trondheim og Stjørdal.

Flere lekkasjer

Foto

Å lage et budsjett som både han her ...

Saken fortsetter under annonsen

Foto

... og han her er fornøyd med – det er balansekunst på høyt nivå. (Fotos: Terje Pedersen / NTB scanpix)

NTB har samlet en liste med alle de budsjettlekkasjene som er kommet i forkant av budsjettet. Vi har i tillegg lagt på hvilket regjeringsparti som vi tror vil glede mest seg over de ulike satsingene.

  • KrF: 150 millioner kroner til et eget bistandsprogram for å bekjempe menneskehandel og vår tids slaveri.

  • Høyre: 60 millioner kroner til bygging av undervisnings- og forskningslokaler ved det nye Stavanger Universitetssjukehus (SUS) på Ullandhaug.

  • Høyre/Venstre: 55 millioner kroner til forprosjektering av Ocean Space Center i Trondheim, som skal være et ledende senter for havromsteknologi.

  • KrF: Det settes et tak på foreldrebetalingen på SFO for elever på 1. og 2. trinn fra neste skoleår. Prisen per plass skal ikke være høyere enn 6 prosent av husstandens inntekt. Dette koster staten 58 millioner kroner i 2020. Helårseffekt fra 2021 er snaut 140 millioner kroner.

  • KrF: Elever på 5. til 7. trinn med særskilte behov får gratis SFO fra neste skoleår. Det koster 21 millioner kroner i 2020. Helårseffekt fra 2021 er 50,4 millioner kroner.

  • Venstre/KrF: 50 nye millioner til å få flere med innvandrerbakgrunn til å fullføre videregående skole.

  • Høyre/Venstre: Opp mot 50 millioner kroner til forprosjektering av campus og samling av NTNU på Gløshaugen.

  • Venstre: 50 millioner kroner skal brukes til å bygge om fem togvogner til sovevogner.

  • Venstre og Frp: Støtten til dataspillutvikling økes fra 30 til 40 millioner kroner.

  • Venstre/Høyre: 35 millioner kroner til oppstart av nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy.

  • Venstre: 25 millioner kroner til mangfold, integrering og likestilling ved ulike prosjekter på kulturfeltet. Regjeringen foreslår at 5 millioner av disse kronene skal brukes på en ny tilskuddsordning for inkludering i kulturlivet.

  • Venstre/KrF: 25 millioner kroner til å styrke Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet, samt norsk deltakelse i EUs arbeidsmarkedsbyrå. I tillegg skal det etableres et lavterskeltilbud i nemnd for saker om gjengjeldelse på grunn av varsling.

  • Frp: Det opprettes et eldreombud som skal fremme eldres rettigheter, interesser og behov. Ombudet skal lokaliseres i Ålesund.

  • Frp/Høyre: En ny redningsbase skal etableres i Troms. Lokalisering er ikke klarlagt, men det blir trolig Tromsø eller Bardufoss. Beredskapsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde har imidlertid lagt sin pressekonferanse om statsbudsjettet til politihuset i Tromsø. (Hint, hint.)

  • Høyre: 15 millioner kroner til bransjeprogrammer. 5 millioner kroner settes av til å utvide bransjeprogrammet i industri- og byggenæringen, 10 millioner til å utvikle et nytt bransjeprogram.

  • Høyre/KrF: Fondet Education Cannot Wait for utdanning for barn og unge i krise- og konfliktområder får 500 millioner kroner i økt støtte fra 2019 til 2022. Det er ikke kjent hva økningen vil utgjøre i 2020-budsjettet.

  • KrF/Venstre: Norge øker støtten til det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria med 20 millioner kroner i perioden 2020–2022. Det er ikke kjent hva økningen vil utgjøre i 2020-budsjettet.

  • Venstre (Abid Raja): Økt støtte til styrking av opplæringstilbud som driver forebygging av hat, som 22. juli-senteret og Dembra.

Kuttene kommen ikke før mandag

Dette er kun en liste med såkalt styrte budsjettlekkasjer. Dette utgjør bare en liten brøkdel av de rundt 1500 milliardene budsjettet omhandler, så det er for tidlig å si noe om «vinnere og tapere» i regjeringsfamilien.  Dessuten er ikke vonde og vanskelige tingene – kuttene – med her. Og de kommer garantert.

Lekkasjene tyder på at Erna Solberg har bedrevet balansekunst på forholdsvis høyt nivå. Om det holder helt hjem, får vi en forsmak på mandag klokka 10.00.