Slår alarm om ekstremister
Det er alvorlig. Trusselen må tas på alvor. Man skal ikke være naiv eller nonchalant, sier talmann Andreas Norlén til Dagens Perspektiv. Han er stortingspresidentens kollega i den svenske Riksdagen.
Det handlet om nazister under den tradisjonsrike Almedalsveckan i Visby på Gotland i juli. Andre steder i Sverige ser Norlén utfordringen også med grupper av venstreekstremister og islamistiske ekstremister.
– Demokratiet er ikke vunnet en gang for alle, hverken i EU eller Sverige, sier Norlén.
Alliansen i Arendal
De siste par årene har deltakelse fra partiet Alliansen og SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) skapt problemer for og under den politiske festivalen Arendalsuka i Norge.
I år sa Rådet for Arendalsuka først ja til at de to organisasjonene skulle få avholde møter under festivalen. Da startet bråket. Og da Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng truet med at Ap ville vurdere boikott av hele Arendalsuka ombestemte rådet seg, og nektet Alliansen og SIAN deltakelse. Begrunnelsen var at deres deltakelse vil utelukke andre for å være med: «Organisasjoner som sprer hatefulle ytringer og har en aggressiv oppførsel, kan ha en ekskluderende og lammende effekt på andres deltakelse og engasjement. Rådet mener på bakgrunn av dette at deltakelse fra Alliansen og SIAN vil hindre andre i å delta, og derfor trekkes tillatelsen tilbake».
Partilederen Hans Lysglimt Johansen i Alliansen har markert seg med oppsiktsvekkende og ytterliggående retorikk og har blant annet hevdet at «Høyre er kuppet og kontrollert av jødiske interesser». Han har også rost nazigruppen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) og kalt holocaust «et propagandagrep».
Ytringsfrihetens grense
For tredje år på rad var nazister fra Nordiska motståndsrörelsen (NMR) synlige under Almedalsveckan, alle Arendalsukers mor. Den norske uken har også sine utfordringer om hvor grensen for ytringsfrihet kan gå. På Gotland personifiseres temaet med en liten brun flokk som markerer seg på forskjellig vis.
For to år siden fikk de stå på stand noen dager, i fjor fikk de kun holde tale og i år fikk en enkeltperson politiets tillatelse til en times taletid – litt lengre fra det mest sentrale området for Almedalsveckan enn de fikk i fjor. Flere møter ble forstyrret av nazistene.
For et år siden fikk politiet kritikk for å være for passive overfor nazister som blant annet tok regnbueflagg fra homofile og lesbiske. Flere anmeldelser om hets og trusler blir henlagt. For to år siden ble TV-journalisten Jan Scherman, mens kameraet gikk, kalt «äcklig jude» flere ganger som begrunnelse for at et medlem av NMR ikke ville svare på Schermans spørsmål om demokrati.
– Er politikere og politi handlingslammet?
– Nei, det er ikke mitt inntrykk. Jeg forutsetter at politiet opprettholder orden og sikkerhet både i Almedalen og andre steder, svarer Andreas Norlén.
Autoritær vekst
Norlén understreker at ekstremistene er få sammenlignet med de som står opp for demokratiet. Samtidig poengterer talmannen at det må arbeides både langsiktig og målrettet for å vinne hver ny generasjon for demokratiets idealer.
– Disse gruppene utfordrer vårt demokrati. De aksepterer ikke demokratiet. De bekjemper det, sier talmann Norlén.
I begynnelsen av 1990-tallet trodde noen at demokratiet var vunnet en gang for alle. Slike tanker rister talmannen på hodet av. Han poengterer at de autoritære regimene vokser igjen, også i vår nære omverden.
Selv i EU finns land som undergraver demokratiske institusjoner, understreker talmannen.
Han avviser samtidig at reaksjonene er for vage når nynazister for eksempel slår ned folk, noe som skjedde på Gotland i fjor.
– Det er politiets oppgave å sørge for orden og sikkerhet i Almedalen og alle andre steder. Det har jeg stor tillit til at de gjør. Så finnes det fra flere partier policyforslag om å skjerpe lovene. Men den debatten vil jeg ikke gi meg inn, fordi det ikke er min rolle som talmann.
– Men det jeg som talmann kan bidra med er å føre en langsiktig samtale med det svenske folket om demokratiet.
– Hvor alvorlig er trusselen fra nazister, venstreekstremister og islamistiske ekstremister for demokratiet i Sverige?
– De utfordrer vårt demokrati. De aksepterer ikke demokratiet. De bekjemper den på ulike måter. Så det er klart det er alvorlig. Samtidig er det også viktig å si at de er forsvinnende få sammenlignet med den store majoritet som står bak vår demokrati. Men vi må ikke ta demokratiet for gitt. Hver ny generasjon må vinnes for demokratiet så det ikke finnes noen rekrutteringsgrunn for ekstremistene.
Sverigedemokraterna stuerene
– Ser du noen fare ved strømninger innen Sverigedemokraterna eller befinner farene seg utenfor Riksdagen?
– Jeg vil ikke dra noen paralleller mellom riksdagspartiene og ekstremistiske grupperinger. De voldelige grupperingene har stilt seg ved siden av demokratiet og bekjemper demokratiet med vold og trusler. Det er noe vi som tror på demokratiet må slå tilbake mot, sier talmann Andreas Norlén.
Nordisk forbilde i Almedalen
Arendalsuka som mål å være en politisk møteplass og bidra til at organisasjoner og enkeltpersoner kommer i direkte kontakt med sentrale nasjonale aktører innenfor politikk, organisasjons- og næringsliv.
Arendalsuka arrangeres hvert år i uke 33. I år går uka av stabelen for åttende gang i perioden 12.–17. august og består av over 1000 ulike arrangementer. Rundt 50 av disse er i det såkalte hovedprogrammet. Resten arrangeres av ulike organisasjoner, bedrifter, medier, politiske partier og offentlige institusjoner.
I fjor var det rundt 70.000 besøkende til Arendalsuka.
Men det er ikke bare i Arendal og i Visby på Gotland man snakker politikk om sommeren. Alle de nordiske landene har sin egen politikkfestival.
Originalen er den svenske Almedalsveckan i Visby på Gotland. Her har det vært arrangert politikkfestival i årevis, og Almedalsveckan er forbildet for alle de nordiske politikkfestivalene. Skal du bli bedre kjent med svensk politikk, bør du ta turen til Gotland i slutten av juni.
I Danmark arrangeres Folkemødet i Allinge på Bornholm i juni. I år var det femte gang danskene arrangerer politikk-festivalen «Folkemødet» på øya Bornholm.
I Finland foregår det hele på Suomi Areena i Björneborg. Finnene har valgt en uke i juli til å sette hverandre i politisk stevne.
I fjor ble det for første arrangert politisk sommerfestival på Island. Det er Nordens Hus i Reykjavik, som i samarbeid med en lang rekke organisasjoner som har tatt initiativ til den politiske festivalen, «Fundur fólksins» – den går i år av stabelen i september.