Silicon Valley flytter litt nærmere
Norske gründere klager ofte på at det er vanskelig å få tak i nok kapital.
En grunn er at norske banker foretrekker å låne ut til kapitalkrevende selskaper som de forstår seg på, helst innen olje- og gass og shipping.
Dessuten har bankenes boliglånsporteføljer vært i sterk vekst de siste tiårene, i takt med de økende boligprisene.
Men kanskje er det et trendskifte på gang, for en av Silicon Valleys viktigste banker, med selskaper som Airbnb, Fitbit og Pinterest skal etablere seg i Norden.
Silicon Valley Bank (SVB) er bare 35 år gammel, men har over 30.000 selskaper i porteføljen. Det første brohodet skal etableres i København.
I en Fortune-artikkel sier Erin Platts, bankens overhode utenfor USA og Asia, at hun tror de neste fem årene i Norden vil bli mer spennende enn de forrige ti.
– Generelt mener vi innovasjon vil fortsette å utkonkurrere andre sektorer, sier hun.
Silicon Valley Bank skal ha rykte på seg for å være mer tålmodig med gründere. Banken har funnet seg en slags nisje mellom tradisjonelle banker og rene venture-investorer.
Ifølge Fortune pleier banken å legge mer vekt på et selskaps vekstpotensial enn på sannsynligheten for tilbakebetaling. Samtidig sørger den for at selskaper har kapital i alle fasene det går gjennom.
Det er ikke helt tilfeldig at banken har sett seg ut Norden. Regionen anses å ha en sterk kultur for oppstarter ved siden av land som Storbritannia, Frankrike og Tyskland.
Siden starten av 2000-tallet kan de nordiske landene tilsammen vise til 12 såkalte Unicorns, oppstartselskaper som raskt vokser seg til milliard-verdier.
Det var den danske stats Vækstfonden som tok kontakt med banken og ba dem etablere seg i Danmark. Banken har allerede 30 kunder i de nordiske landene.
Til Fortune sier leder i Vækstfondet, Rolf Kjærgaard, at danskene har nok penger, men de trenger globale koblinger, og det er det SVB kan tilby.
I 2018 investerte danske venturefond rundt 6 milliarder kroner i oppstartselskaper.
I Norge investere aktive eierfond om lag 8 milliarder kroner, som var en nedgang fra året får på over ti prosent. Rundt 4,8 milliarder ble investert i norske selskaper. Venturefond investere kun 2,3 milliarder, viser tall fra Norsk Ventureforening.
Det viser noe av potensialet. I USA investerte ventureinvestorer 1200 milliarder kroner, som er over 500 ganger mer enn i Norge. Samtidig er USAs bruttonasjonalprodukt bare 30 ganger større enn det norske.
Google bank
Men tradisjonelle bankfolk med kunnskap om oppstartsbedrifter er kanskje ikke det viktigste som skjer i bankverden.
Neste år skal Google også begynne med banktjenester.
I første omgang er det snakk om å tilby kontotjenester gjennom et samarbeid med banken Citigroup og Stanford University kredittforening.
Betaling skal foregå med Google Pay-appen. På denne måten får Google, i likhet med norske bankers Vipps-tjeneste, litt mer innsikt i hvordan folk bruker pengene sine.
Apple introduserte kredittkort tidligere i år. Amazon skal også være i dialog med aktører i finansbransjen om å tilby lignende tjenester.