Refser Oslo og Bergen
I dag overrekkes rapporten «Hvor godt er norske kommuner rustet til å håndtere følgene av klimaendringer» til klima- og miljøminister Ola Elvestuen, under et arrangement på Arendalsuka.
Slik omtales Oslo og Bergen i rapporten fra Cicero Senter for klimaforskning og forsikringsselskapet IF:
– Det nedslående å se at store kommuner som Oslo og Bergen ikke har kommet lengre i klimatilpasningsarbeidet. En skulle tro at for eksempel styrtregn og påfølgende millionskader skulle ha ført til økt fokus på dette, men det har ikke skjedd i tilstrekkelig grad, sier seniorforsker Marit Klemetsen i en pressemelding.
Oslo har 11 kommuner foran seg på listen over de best klimatilpassede kommune, mens Bergen har 19 foran seg.
Dekker halve Norge
Rapporten er basert på en omfattende spørreundersøkelse, der 99 kommuner har svart på hva de gjør for å tilpasse seg en villere og våtere værtype, med stadig hyppigere klimarelaterte skader.
Til sammen bor nesten halvparten av alle innbyggerne i Norge i disse kommunene.
Hele sju av ti kommuner i den omfattende kommuneundersøkelsen oppgir at de allerede har opplevd ekstreme værhendelser i løpet av de siste ti årene. Den klart vanligste ekstremværhendelsen er økt nedbør. 70 prosent har blitt rammet av dette.
Natt til i dag var det Brumunddal i Ringsaker kommune som ble rammet. 21 personer evakuert på grunn av flom. Uværet har ført til store materielle skader i kommunen som ligger ved Mjøsas østre bredd.
LES MER | Meget utfordrende krisekommunikasjon i Jølster
Stavanger best
Kartleggingen viser at Stavanger er Norges best klimatilpassede kommune.
– Vi har undersøkt hvor godt forberedt norske kommuner er på ekstremværet som klimaforskerne mener vil bli vanligere i årene fremfor oss. Noen er flinke, men altfor mange har ikke startet dette viktige arbeidet, sier konserndirektør Ivar Martinsen i If.
Til inspirasjon
Kartleggingen er gjennomført etter modell fra en svensk undersøkelse som første gang kom ut i 2015. Den norske versjonen skal veilede og inspirere norske kommuner til å komme i gang med det stadig viktigere klimatilpasningsarbeidet for å sikre både kommunens innbyggere og næringsvirksomhet.
Mens Stavanger er den kommunen som er best av alle, er Nedre Eiker kommune best blant kommunene med mellom 20.000 og 50.000 innbyggere. Nord-Odal er best blant de mellomstore kommunene, mens Sirdal kommune er kåret til den beste kommunen blant småkommunene.
Klar tendens
– Det er en helt klar tendens i undersøkelsen at de kommunene som har vært utsatt for ekstremvær er langt mer opptatt av dette arbeidet enn kommuner som så langt har vært forskånet fra dette. Dette betyr at mange kommuner først tar grep når de blir rammet og ikke jobber forebyggende, sier Marit Klemetsen hos Cicero.
Klimatilpasningstiltakene kan være alt fra tekniske tiltak (som vann og avløp), til administrative tiltak (som retningslinjer for hvor det er lov å bygge) og blågrønne tiltak (som grønne lunger, våtmark og vannspeil for å ta unna økt nedbør).
Cicero oppfordrer kommunen som er kommet kort i arbeidet til å søke hjelp og informasjon fra sentrale myndigheter for å forberede seg på ekstremvær.
– Samtidig kan kommuner også i større grad samarbeide med andre kommuner med liknende utfordringer, sier seniorforsker i Cicero, Marit Klemetsen.
Her er lista
Dette er oversikten over de som skårer høyest i undersøkelsen. Maksimal poengsum er 33.
-
31 poeng: Stavanger, Rogaland
-
28 poeng: Nedre Eiker, Buskerud og Bærum, Akershus
-
25,5 poeng: Kristiansand og Arendal i Agder
-
25 poeng: Larvik, Vestfold og Nord-Odal, Hedmark
-
24 poeng: Våler i Østfold
-
23,5 poeng: Sirdal, Vest-Agder
-
23 poeng: Søndre Land, Oppland og Porsgrunn, Telemark
-
22,5 poeng: Oslo
-
22 poeng: Trondheim, Trøndelag
-
21,5 poeng: Farsund, Agder
-
20 poeng: Hamar, Hedmark
-
19,5 poeng: Risør, Agder, Asker, Akershus, Stange, Hedmark og Klæbu, Trøndelag
-
19 poeng: Bergen, Hordaland og Gol, Buskerud (19 poeng)
-
18 poeng: Fauske, Nordland
-
17,5 poeng: Voss og Fjell i Hordaland og Gausdal, Oppland
Kommunene som skårer dårligst er ikke offentliggjort, men gjennomsnittet viser klart at kommunestørrelsen betyr mye:
-
Små kommuner (mindre enn 5.000 innbyggere): 7,6 poeng
-
Mellomstore kommuner (5.000-20.000 innbyggere): 11,9 poeng
-
Store kommuner (20.000-50.000 innbyggere): 16,9 poeng
-
De største kommunene (mer enn 50 000 innbyggere): 21,5 poeng