Foto

Påskeskitur: Andelen som går langrenn i løpet av et år er på vei ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nordmenn går mindre på ski

Publisert: 16. april 2019 kl 10.29
Oppdatert: 16. april 2019 kl 10.33

– Vi går fremdeles mye på ski, men det har blitt mindre populært de siste årene. Det gjelder spesielt langrenn, forteller Kristina Strand Støren i SSBs seksjon for inntekts- og levekårsstatistikk på SSBs nettsider.

Utviklingen fremgår av Levekårsundersøkelsen, som blant annet kartlegger nordmenns foretrukne fritidsaktiviteter. Undersøkelsen viser at andelen som gikk minst en kort skitur i løpet av det siste året gikk ned fra 42 prosent i 2011 til 34 prosent i 2017.

For lengre skiturer på over tre timer har andelen gått ned fra 29 til 23 prosent fra 2011 til 2017. Færre kjører også alpint, snowboard og telemark, men her er nedgangen svakere: beskjedne 3 prosentpoeng til 21 prosent.

Størst nedgang blant de unge

Det er spesielt blant de unge på 16–24 år at populariteten minker, forteller Støren.

– For disse har deltakelse i kortere skiturer sunket fra 44 prosent i 2011 til 32 prosent i 2017. Andelen som har vært i slalåmbakken, har sunket fra 50 til 39 prosent i samme periode.

De unge er likevel de mest aktive på lengre skiturer og i slalåmbakken, mens kortere skiturer er mest populært blant de voksne i alderen 25–66 år.

Saken fortsetter under annonsen

Økt interesse for nedoverski blant voksne

Undersøkelsen viser likevel én oppadgående trend: Blant kvinner og menn mellom 45 og 66 år har det blitt mer populært med alpint, snowboard og telemark.

Det er også betydelige variasjoner når vi ser på de ulike landsdelene. De aller mest aktive skiløperne finner vi i Oslo, Akershus og Trøndelag. Skientusiaster i Oslo og Akershus er de som går mest på lange skiturer.

Støren påpeker at skiaktivitetene også ser ut til å ha sammenheng med utdanningsnivå.

– Vi ser at jo høyere utdanning man har, jo mer går man på ski.

Er det snømangel som står bak?

– Det er viktig å huske på at deltakelse i skiaktiviteter er sterkt påvirket av hvor snørik vinteren er i året undersøkelsen blir gjennomført. Hvis det er mye snø, forlenger det gjerne skisesongen det året, sier Støren.

Saken fortsetter under annonsen

Data fra Meteorologisk institutt viser nettopp det – vinteren 2010/2011 var jevnt over mer snørik enn i de påfølgende årene. Det kan bety at det var ekstra mange som tok seg en skitur denne sesongen.

Sjekk ut tallene selv her!

Les også: Har brukt 40 år på skistadion​– Kommunen mangler kapasitet og kompetanse