Arbeidsinnvandringen har nesten stoppet opp
– Det er klart at mangel på arbeidskraft kan begrense vekstmulighetene, sier bransjedirektør i NHO Service og Handel, Even Hagelien.
Finansavisen kunne i går melde at bemanningsselskapene Manpower of Jobzone sliter med å få tak i nok folk. Spesielt i bygg- og anleggsbransjen sliter selskapene med å skaffe nok arbeidskraft, forteller administrerende direktør i Jobzone, Espen Hem Jakobsen, til avisen. Trenden har ifølge ham blitt større halvveis inn i 2019 enn den var i 2018.
Dette skyldes en krone med litt lavere verdi, og at arbeidsmarkedet i landene Norge tradisjonelt sett har hentet arbeidskraft fra – forholdsvis Sverige og Polen - har blitt mer attraktivt. Norge har dermed blitt et litt mindre attraktivt land å arbeidsinnvandre til.
– Arbeidsinnvandringen var veldig høy en periode, men nå har den nesten stoppet opp, sier Hagelien.
Utfordring for norsk økonomi
Tall fra NHO lagt frem i spørreundersøkelsen Nærlingslivets økonomibarometer underbygger også trendskiftet. Høyest er andelen som mangler kvalifisert arbeidskraft innen bygge- og anleggsvirksomhet, forretningsmessig tjenesteyting og overnatting og servering, viser spørreundersøkelsen som publiseres kvartalsvis.
Også Norges Bank konkluderer med at det er mangel på arbeidskraft her til lands. I sin siste rapport konkluderer sentralbanken med at flere bedrifter har problemer med å få tak i kvalifisert arbeidskraft ettersom vekst i produksjon og sysselsetting fortsetter å øke.
– Det er en utfordring for norsk økonomi at vi innenfor noen områder mangler såpass mye arbeidskraft. Samtidig vil jeg si at det er en naturlig ting for et lite og velutviklet land som Norge at man har mangel på arbeidskraft. Vi er tross alt bare fem millioner innbyggere, og har stor aktivitet. Når vi har mangel på arbeidskraft så er det fordi vi har en aktivitet som er høyere enn det folketallet skulle tilsi, sier Hagelien.
Solberg ønsker fortsatt skattelette
At bedriftene trenger fagfolk, er en beskjed statsminister Erna Solberg også har mottatt i løpet av sin valgkampturné på Vestlandet. Mens det for noen år siden som oftest var skatt- og kostnadsnivå som var utgangspunktet for bedriftenes klager, er det nå kompetanse som etterlyses.
– I industribedriftene vi besøker er de mer opptatt av innovasjonsvirkemidlene og kompetanse, sa Solberg til Aftenposten tidligere denne uken.
Solberg uttaler til avisen at løsningen fremdeles er skattelette, og at Høyre vil prioritere å redusere skatten på arbeidende kapital. Solbergs ønske er at den delen av bedriftseierens formue som ligger i bedriften og skaper arbeidsplasser, ikke vil skattlegges på lik linje med annen type formue.
NHO er opptatt av alle insentiver som kan stimulere til økt arbeidskraft, men Hagelien mener den beste løsningen er å utdanne norsk ungdom til de yrkene som mangler arbeidskapasitet.
– Man bruker litt tid på å tenke på hvor man kan hente arbeidskraft, men det aller beste man kan gjøre er å få norske ungdommer til å velge de yrkesretningene hvor man mangler arbeidskraft, sier Hagelien.
– Når vi har mangel på arbeidskraft er løsningen enten å utdanne flere og når man ikke får det til, hente folk fra utlandet, og om vi ikke klarer hente folk fra utlandet, da får vi en skvis som kan ha betydning for vår utvikling.