Carl I. Hagen representerer Oslo Frp.

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Lokalpolitikere fra Frp oftest utsatt for hat og trusler

Publisert: 5. april 2019 kl 10.16
Oppdatert: 5. april 2019 kl 10.16

43 prosent av lokalpolitikere har opplevd hatefulle ytringer eller konkrete trusler.

Det viser en undersøkelse utført av Ipsos på oppdrag fra KS.

I undersøkelsen, som omfatter 1700 lokalpolitikere landet rundt, svarer over halvparten av de som har opplevd sjikane at de har vurdert å trekke seg ut av politikken.

– Det truer både demokratiet og ytringsfriheten når folk ikke tør debattere viktige samfunnsspørsmål. Når om lag halvparten sier de vurdere å ikke stille opp til valg så er vi i alvorlig krise, sier styreleder i KS Gunn Marit Helgesen i en pressemelding.

Som på nasjonalt plan, er det flest Frp-politikere som utsettes for hatytringer (50 %) og trusler (22 %).

I den andre enden av skalaen er KrF. Det er en signifikant høyere andel blant personer som representerer dette partiet som svarer at de ikke har vært utsatt for verken hatefulle ytringer eller trusler (68 %).

Yngre mest utsatt

Saken fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser også at jo yngre man er, jo høyere er sannsynligheten for at man blir utsatt for hatefulle ytringer.

Det er en signifikant høyere andel som har opplevd hatefulle ytringer blant personer mellom 18-29 år (52 %), 30-39 år (46 %) og 40-49 år (44 %), sammenlignet med gjennomsnittet. Samtidig ser man en signifikant lavere andel blant personer over 60 år (28 %).

– Dersom yngre ikke vil delta i den offentlige debatt eller i et kommunestyre fordi de blir trua eller utsettes for hets kan det få alvorlige konsekvenser for samfunnet vårt. Det er viktig at vi snakker om tema og er tydelige på at ingen ikke skal tåle hat, trusler eller sjikane, sier Helgesen i KS.