En Tesla Model S fra Oslo Taxi kjører i Oslos gater.

Foto

Heiko Junge / NTB scanpix

Kritikerne av regjeringens taxi-plan står i kø

Publisert: 2. januar 2019 kl 11.06
Oppdatert: 2. januar 2019 kl 11.08

Ved årsskiftet gikk høringsfristen for regjeringens forslag om deregulering av det norske drosjemarkedet ut.

Svarene som har kommet tyder på at veien fram til betydelige lovendringer kan bli svært tungrodd.

Både arbeiderbevegelsen, næringen og regjeringens egen vaktbikkje for statlige utredninger kommer med betydelige innvendinger mot forslagene.

LO skriver i sitt høringssvar at de «frykter at endringene kan svekke et profesjonelt tilbud og samfunnsoppdraget i næringen».

I samme dokument vedgår hovedorganisasjonen at norsk persontransportnæring er i endring og må ta i bruk ny teknologi og nye muligheter for å tilby mer effektive tjenester av høyere kvalitet.

LO mener imidlertid at dette i størst mulig grad bør skje «innenfor rammene gitt av dagens yrkestransportlov».

– LO frykter at forslagene vil bidra til at useriøse aktører får større spillerom og svekkede lønns- og arbeidsvilkår for næringens ansatte, heter det i høringssvaret.

Saken fortsetter under annonsen

En av landets største aktører i næringen, Oslo Taxi, har også innvendinger mot flere av forslagene som regjeringen har fremmet.

Selv om de i sitt høringssvar skriver at de stiller seg bak departementets «uttrykte målsetning», problematiserer de flere elementer.

– Vi frykter derimot at deler av endringsforslagene vil utløse en rekke uheldige konsekvenser, slik at kunden tvert imot vil oppleve næringen som mindre seriøs enn tidligere. Vi mener derfor det er nødvendig å opprettholde deler av dagens regulering av drosjemarkedet, skriver selskapet som har halvparten av drosjeløyvene i hovedstaden.

Også Regelrådet, som er regjeringens egne rådgivende forvaltningsorgan som skal kontrollere statlige utredninger og sikre bedre etterlevelse av utredningsinstruksen, mener arbeidet som ligger til grunn for regjeringens forslag er mangelfull.

– Forslagene om å oppheve behovsprøving, driveplikt og krav om hovederverv, er så omfattende at de kan føre til en drastisk og vidstrakt omlegging av drosjemarkedet. Virkningene av en slik deregulering er etter Regelrådets vurdering mangelfullt utredet sett i forhold til hvor omfattende forslaget er, heter det i Regelrådets uttalelse.

Hovedpunktene i regjeringens forslag til lov- og forskriftsendringer i reguleringen av drosjemarkedet:

  • Oppheve antallsreguleringen med tilhørende driveplikt, tildelingskriterier og krav om hovederverv for drosjeløyver.

  • Gi fylkeskommunene adgang til å tildele eneretter for drosjetransport.

  • Videreføre krav om drosjeløyve, men lempe på innholdet i løyvekravet ved å fjerne kravet om faglig kompetanse for løyvehavere og lempe på kravene til økonomi.

  • Innføre ett drosjeløyve for all persontransport med kjøretøy med åtte sitteplasser i tillegg til fører.

  • Innføre 10-årige drosjeløyver.

  • Flytte løyvemyndighet fra fylkeskommunene til Statens vegvesen.

  • Oppheve sentraltilknytningsplikten for drosjer og innføre en plikt til loggføring av alle drosjeturer.

  • Innføre fagkompetansekrav for fører av drosje.

  • Innføre krav om at søker til kjøreseddel må ha hatt alminnelig førerkort i klasse B i minst to år før vedkommende kan tildeles kjøreseddel for drosje.

  • Justere hjemmelen for fylkeskommunene til å kunne stille miljøkrav til drosjer, slik at miljøkrav må knyttes til kommunegrensene.

(Kilde: Regjeringen)

 

Saken fortsetter under annonsen