Som leder OECDs skattedirektørnettverk er Hans Christian Holte (th) en mektig mann. Bildet er fra toppmøtet i Chiles hovedstad Santiago i mars hvor han jobbet for å samle trådene for å jobbe fram en felles internasjonal skattepolitikk.

Jakter internasjonal løsning på digital skattefloke

Publisert: 31. mai 2019 kl 10.48
Oppdatert: 31. mai 2019 kl 12.33

En stadig større del av økonomisk aktivitet flytter over på nettet.

Bedrifter selger immaterielle ideer og algoritmer og ikke håndfaste ting fra fabrikker.

Det har ført til utfordringer for skattemyndighetene.

– Internasjonalt er vi ikke enige om hvordan et system som håndterer skattlegging av den nye økonomien skal se ut, sier Skattedirektør Hans-Christian Holte fra taxien på vei hjem fra Gardermoen.

Han var nylig i Paris og la frem for OECD hvordan det internasjonale skattedirektørnettverket som han leder, forsøker å håndtere utfordringer med beskatning i den nye økonomien.

Saken fortsetter under annonsen

Flytter overskuddet

Bakgrunnen for at skattemyndigheter verden over nå jobber på spreng, er at flere av de største nettaktørene flytter overskuddet fra økonomisk aktivitet i ett land over til andre land hvor skattebelastningen er lavere.

Dette kan for eksempel skje helt lovlig ved at et hovedkontor i Irland fakturerer et datterselskap i Norge for bruk av immaterielle rettigheter. Dermed blir overskuddet i Norge redusert før det kan beskattes.

Skatteforsker Gabriel Zucman har anslått at såkalt BEPS-aktivitet (Base Erosion and profit shifting) fører til 1700 milliarder færre innsamlede skatteinntekter globalt hvert år.

Når mange land taper skatteinntekter på praksisen, men noen også ser seg tjent med det, blir det vanskelig å bli enige om en løsning.

Under et møte i mars i år diskuterte skattedirektørnettverket temaer som hvordan øke forutsigbarheten i skattearbeidet, hvordan samarbeide på tvers av landegrensene og strategier for hvordan myndighetene bør agere i den digitale økonomien.

– Vi har blant annet sett på hvordan over 100 land kan utveksle finansiell informasjon, sier Holte.

Saken fortsetter under annonsen

Innen internasjonalt skattearbeid er detaljene viktige. Holte og kollegaene har brukt mye tid på å vurdere grenseoppganger, muligehter for samarbeid og hvordan man best kan håndtere eventuelle uenigheter som garantert vil oppstå.

Skatteetaten skal nå blant annet inngå i en prøveordning sammen med 16 andre lands skattemyndighter hvor det skal samarbeides om skattleggingen av multinasjonale selskaper.

Fredag presenterte OECD en arbeidsplan for hvordan man skal jobbe frem en felles løsning på skattefloken.

 — Målet er å komme frem til felles prinsipper og finne den konsensusen som foreløpig ikke er der, sier Holte.

Er det mulig?

– Ja, det blir ikke lett, men jeg er betinget optimist, sier han.

Fra OECD til G20

Saken fortsetter under annonsen

Det videre arbeidet som skal legges frem for godkjenning av G20, er organsiert i to søyler.

Den første søylen omhandler mulige løsninger på problemene rundt hva slags overskudd som kan skattlegges og hvor skatten skal betales til. 

Den andre søylen skal uforske forskjellige modeller som har til hensikt å heve skattenivået for multinasjonale selskaper. Denne delen av arbeidet har til hensikt å gi land nye verktøy for å motarbeide at overskudd flyttes ut av landet for å skattlegges andre steder. 

– Det gjenstår fortsatt mye arbeid før vi finner en omforent løsning på problemene med den digitale økonomien, sier OECD-leder Jose Gurría i en kommentar. – Nå må veikartet følges opp med politisk støtte. Alles økonomier er avhengig av det.