Innfør nytt og stabilt rammeverk for utbygging av havvind
En FN-rapport fra et panel hvor Erna Solberg selv sitter som et av medlemmene, anbefaler at man straks innfører et nytt og stabilt rammeverk som stimulerer til utbygging av fornybar energi til havs.
Rapporten kommer kun noen dager etter at Solberg måtte skuffe en samlet næring om at dagens rammebetingelser er gode nok i Norge.
FNs klimatoppmøtet startet mandag i New York. I den anledning ble rapporten fra panelet for en bærekraftig havøkonomi sluppet.
I rapporten heter det at havbaserte tiltak totalt sett kan redusere globale CO2-utslipp med 4 milliarder tonn per år i 2030.
I 2050 skal det være snakk om så mye som 11 milliarder tonn i CO2-reduksjoner.
Det tilsvarer utslippene fra Kina i 2014 - eller utslippene fra alle verdens eksisterende kullkraftverk.
Videre heter det at havbaserte tiltak kan bidra til å redusere det såkalte utslippsgapet - forskjellen mellom forventende utslipp gitt dagens trender og behovet for kutt for å stoppe temperaturøkninger på 1,5 grader C i snitt.
Gitt full implementering av tiltakene i rapporten kan gapet reduseres med 4-12 prosent årlig innen 2030 og 6-21 prosent innen 2050.
Rapporten løfter frem fem områder hvor det er rom for konkrete tiltak.
-
Fornybar energi
-
Transport
-
Havbaserte økosystemer
-
Havbaserte matsystemer (oppdrett)
-
Karbonlagring
Havvind lovende
Det er innen fornybar energi man ser det største potensialet. Både flytende havvind og solinstallasjoner er lovende teknologier, ifølge rapportens forfattere som er en gruppe forskere innen klima og energi.
Det er flere ting nasjonale myndigheter kan gjøre for å bidra i den grønne omstillingen - både på kort og lang sikt.
Innen 2023 bør man ha på plass et stabilt rammeverk for subsidiering av fornybar energi til havs, heter det.
De nødvendige reguleringene bør være nedfelt senest to år etter dette igjen.
Gode nok rammebetingelser i Norge
Regjeringen ønsker å satse på utbygging av vindkraft og skal etter planen åpne for områder for sokkelen hvor det kan bygges ut havvind.
Men sist uke, da Equinor kunne presentere at de skal bygge ut verdens største havvindpark i Nordsjøen, kunne ikke Solberg si noe som helst om bedre rammebetingelser for utbygging - noe bransjen har etterspurt i lang tid.
Norsk Industri har blant annet kommet med krav om en stor satsing som vil kreve opptil 36 milliarder kroner i offentlig støtte.
– Vi skal jobbe med de rammebetingelsene vi har og har ingen nye instrumenter eller tiltak, sa hun ifølge Dagens Næringsliv.
Regjeringen er av den oppfatning at kvotepris og støtte fra Enova er tilstrekkelig nå.