– Høyre må komme fra en annen planet
Ifølge Robert Steen viser digitaliseringspolitikken fram forskjellene mellom Høyre og Ap.
Velferdsstaten slik vi kjenner den står på spill dersom ikke det offentlige tar eierskap til den digitale transformasjonen som vi står midt oppe i. Det har ikke Høyre skjønt, skriver finansbyråd i Oslo, Robert Steen i et innlegg i Dagens Perspektiv tirsdag.
Steen viser til Oslo-byrådets storsatsing på digitalisering, det såkalte Oslo Origo-prosjektet, som går ut på at kommunen skal styrke sin IKT-kompetanse betraktelig for å kunne gjennomføre den digitale omstillingen alle vet kommer:
«I løpet av det siste drøye året har vi etablert et miljø kalt Oslo Origo som består av tjenestedesignere, utviklere, løsningsarkitekter, teamledere, forretningsanalytikere og organisasjonsutviklere. Dette miljøet skal bidra til å sette en felles retning og tyngde bak digitaliseringsarbeidet i kommunen», skriver Steen i innlegget.
Og han gir sine konkurrenter i Høyre en kilevink i samme slengen: «Det er skremmende å se at Høyre, verken nasjonalt eller lokalt, har tatt innover seg hva den digitale transformasjonen vi står midt oppe i vil kreve av offentlig sektor. Det betyr i praksis at dersom Høyre vinner valget og overtar styringen av hovedstaden til høsten, så vil digitaliseringsarbeidet i Oslo gå tilbake til å være tilfeldig, sektorstyrt og konsulentdrevet».
Må bygge egen kompetanse
– Hard skyts dette, Steen?
– Dette er politikk. Våre og Høyres meninger om digitaliseringen er fundamentalt forskjellige, sier finansbyråden til Dagens Perspektiv, og legger til:
– Hvis vi ikke bygger opp en tung IKT-kompetanse, vil offentlig sektor forvitre og dø rett og slett.
Robert Steen viser til at han selv, som tidligere direktør i mediegiganten Schibsted, har vært med på den digitale transformasjonen i mediebransjen – så han hevder å vite hva han snakker om.
– Teknologien gir oss et mulighetsrom, men den vil også skape økte forventninger fra innbyggerne. Vi i Oslo kommune trenger og bygge digital kompetanse selv. Det nytter ikke å kjøpe seg ut av dette, sier Steen, og blir nærmest poetisk et lite øyeblikk:
– Dagen i dag er den minst digitale dagen i resten av ditt liv, sier finansbyråden.
– Framtiden for Oslo kommune kommer ikke til å bestå av produkter du kan kjøpe i butikken eller av eksterne leverandører, fastslår han.
Steens poeng er at digitaliseringen får betydning for hele kommunen. For hele offentlig sektor. Derfor må kompetansen bygges mye mer solid enn hva som har vært tilfellet til nå.
En annen planet
Opposisjonen i Oslo Høyre er ikke like begeistret for Origi-prosjektet som det finansbyråd Steen er – for å si det forsiktig. Der i gården kaller de satsingen «et gufs fra 70-tallet» – fra den tiden da det offentlige skulle gjøre absolutt alt selv.
– 70-talls-politikk? Er det særlig framtidsrettet da?
– Vel, når Høyre bruker et sånt begrep, lurer jeg på hvilken planet de kommer fra, sier Steen, og lister opp utviklingstrekk som kjøpesenterdød i USA (kommer snart hit, må vite) og økt netthandel. Han smetter også inn et retorisk spørsmål om «hvor det ble av den tradisjonelle bankfunksjonæren»? Poenget er at alle vil bli berørt av digitaliseringen.
– Jeg vil understreke at vi ikke skal slutte å bruke det private markedet til å kjøpe verken kompetanse og produkter. Dette er ikke noe enten eller-prosjekt. Origo er definitivt et både og-prosjekt, framhever Robert Steen, som mener at denne saken viser fram tydelige politiske motsetninger mellom Arbeiderpartiet og Høyre.
– Hvis dette er et gufs fra 70-tallet er Høyres tilnærming til digitaliseringen et gufs fra 50-tallet, sier han, og trekker en tråd fra den tiden da politikerne diskuterte innføring av folketrygden her i landet. Også den gang var høyrefolket skeptiske til å tenke nytt om noe som i dag er et selvsagt sikkerhetsnett for oss alle.
– Høyre har en ideologisk tilnærming om at offentlig sektor skal være minst mulig. Men dersom vi ikke bygger nødvendig IKT-kompetanse i det offentlige, vil vi i realiteten bygge ned offentlig sektor uten at vi har hatt en diskusjon om det.
Høyre tror fortsatt at digitalisering er noe vi bare kan kjøpe og ta i bruk, for så å fortsette som før
Bryte ned barrierer
– Ditt byråd har jo lagt ned Oslos elektroniske tjenesteprosjekt, et digitaliseringsprosjekt som det forrige byrådet startet. Hvorfor er Origo-prosjektet så mye bedre?
– Program for elektroniske tjenester bestod av en håndfull mennesker som i praksis formidlet konsulenter rundt om i kommunen. Og en slik «formidlingssentral» for private konsulenter bygger ikke kompetanse for de 53.000 menneskene som er ansatt i Oslo kommune.
– Men det gjør Origo liksom?
– Det er meningen at prosjektet skal bidra til det, ja. Tjenestebygging må nemlig ta utgangspunkt i innbyggerne. I framtiden må vi levere proaktive, individuelle og sømløse tjenester, sier Robert Steen.
– Så alle grenser mellom etater skal rives ned?
– Vi er i alle fall nødt til å lage tjenester som oppleves sømløse. Derfor må vi rive en del barrierer og åpne opp grenser mellom sektorer, etater, bydeler og forvaltningsnivå.
For å få til dette, trenger vi å bygge kompetansen selv. En slik type «domenekunnskap» kan vi ikke kjøpe av en ekstern leverandør.
– Høyre derimot, både i regjering og i Oslo, tror fortsatt at digitalisering er noe vi bare kan kjøpe og ta i bruk, for så å fortsette som før.