Gardermobyen vil ha Oslo-bedrifter på vandring
Det er ventet at den betydelige boligbyggingen som skal skje i Oslos gamle industri- og næringsområder, vil presse ut en del plasskrevende bedrifter.
Ifølge en rapport fra Bærums næringsråd basert på utredninger fra Norconsult, kan så mange som 1000 virksomheter og 38.000 arbeidsplasser snart være på flyttefot ut av byen.
Det er ikke bare Bærum som ønsker å ta imot utflytterne.
– Å ta imot de som må ut av Oslo-gryta er ikke bare en del av strategien, det er hovedstrategien som er nedfelt i Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus, sier plan- og næringssjef i Ullensaker kommune, Åge Vebostad.
Ullensaker er en landets raskest voksende kommuner og ligger rett nord for Oslo langs E6 ved Gardermoen hovedflyplass.
I arealplanen som brukes av Akershus fylkeskommune, vises det til de enorme dimensjonene bak næringsparken Gardermobyen - et område som gjøres klar for næring på 5000 mål.
Det gjør det til et av de største utviklingsprosjektene i Norge. En av hensiktene skal være å unngå "klattvis" utvikling langs veiene.
Vebostad forteller at det er flere initiativer i sving.
– I det siste har vi sett en konsolidering på tomteeiersiden. Nå gjenstår kun de virkelig store på utviklersiden, sier han.
Det innebærer at aktører som Thon, Veidekke, Gjelsten-eide Fabritius og Ferd alle har planer for området.
Oslo Airport City
– Vi etablerte prosjektet i 2016 og jobbet lenge med å etablere en langsiktig og bærekraftig masterplan for hele parken, sier Thor E. Thoeneie administrerende direktør for Oslo Airport City.
Området skryter av å være det mest sentrale knutepunktet i Norge med kun to timers flytur fra hele landet og til over 300 millioner europeere.
Selskapet han leder eier 1100 av de totalt 5000 målene i næringsparken. Nå håper han de andre eierne vil følge masterplanen.
– Vi vil at kompetansearbeidsplasser skal etablere seg her – og spesielt i det som vi ser på som de aller mest sentrale områdene, hvor det blir langt opp til urbane kvaliteter som det nye hotellet vi skal bygge, samt handel og rekreasjon, sier Thoeneie.
At Porsche har etablert sitt senter for elbilsalg i parken, håper han vil bidra til at andre virksomheter som satser innen elektrisitet, vil gjøre det samme.
–Vi satser på å etablere en klynge for el-teknologi og at det skal smitte over på flyindustrien slik at de også elektrifiserer. Faktisk ser vi en del effekter på det allerede, det går i veldig riktig retning nå, sier han.
Selv om prosjektet har et langsiktig tidsperspektiv, hele arealet skal ikke stå helt ferdig utviklet før i 2050, er de første virksomhetene allerede i gang med planleggingen.
– Vi merker presset særlig fra Oslo, hvor aktører sitter på så verdifull grunn at de ser seg om etter alternativer, sier Vebostad.
I tillegg til interessen fra områdene nord for Oslo, snuser man på Oslos næringsliv både i Bærum i vest og i Vestby i øst.
Vebostad mener Gardermobyen kan skilte med andre egenskaper enn konkurrentene.
– I dag vil mange har næringsparker med gode kvaliteter. Gardermobyen vil bli så stor og med så mange arbeidsplasser at det må legges til rette for rekreasjonsmuligheter og kollektivtrafikk også, sier han.
Kommunen legger også klare føringer på estetisk utforming av parken.
– Det er ikke bare å slenge opp et lager lenger, og dette med uførelse og estetikk begynner også å sive inn i bransjen, sier han.
Politisk forankring
Frp-ordfører Tom Staahle i Ullensaker kommune gjør det han kan for å bidra til å fylle byen med innhold. I 2018 inviterte han Helse Sør-øst til å lokalisere sitt lukkede psykiatriske sykehus i kommunen ved å vise til sentral beliggenhet og mulige synergier med Ullersmo fengsel.
I brevet til Helse Sør-øst beskriver han lavere byggekostnader og at man har planer om å etablere et såkalt "blålys-cluster, innovasjonssenter og flere rehabiliteringstilbud.
Nylig lanserte han også i en kronikk i Politiforum ideen om å legge den nye politihøgskolen til området.
Thoeneie i Oslo Airport City beskriver et godt samarbeid med Ullensaker og ordfører Staahle.
–Vi er sammen om å forsøke å lokke til oss store, nasjonale institusjoner – enten det er NRK eller nytt nasjonalt svømmeanlegg, sier han.
Så kommer Viken
Vebostad er svært fornøyd med hvordan Akershus fylkeskommune har jobbet med den overordnede planen for areal og transport.
Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus ble vedtatt i 2015. Planen legger opp til at bybåndene fra Oslo til Lillestrøm, Ski og Asker skal ta en svært høy andel av veksten i regionen.
– Dette er en svært viktig plan for alle kommunene i fylket. Her pekes det ut nøyaktig hvor fortettingen bør skje. Jeg vil si arbeidet er kroneksempelet på hva en aktiv fylkeskommune kan få til med det handlingsrommet de har, sier han.
Men for å gjennomføre dette er det vist at kommunene har behov for økt samarbeid på flere områder.
Og det er ikke gitt at planens prioriteringer blir lik når Akershus slås sammen med Østfold og Buskerud og blir til storfylket Viken med hovedsete i Bærum.
– Vi er veldig spent på hvordan Viken tar ballen videre. Det er viktig at planen blir lest og at man tar med seg alt som kan overføres, sier han og understreker at han uttaler seg som plan- og næringssjef i et nokså politisk spørsmål.
Det utføres ikke meningsmålinger for Viken jevnlig, men i den siste offentlige som er fra juni 2019, lå det an til rødgrønt flertall med Senterpartiet.
Men Senterpartiet ønsker ikke nye Viken og har ikke offentliggjort hvilken side de eventuelt vil støtte i det nye fylkestinget.