Forsikring dekker bare en tredel av tapet
– Det er mulig å forsikre seg mot denne type hendelser. Vår oppfatning er at de fleste aktørene i bransjen gjør det, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i forsikringsselskapet Tryg – og viser direkte til algeinvasjonen som nå har rammet en rekke oppdrettere i Nordland og Troms.
Må dekke det meste selv
Irgens understreker at det vanlige er at fiskens produksjonsverdi forsikres. Det vil si kostnadene med å bringe fisken frem til slakteferdig produkt. Salgsverdi er det fisken kan selges for i markedet, men forsikringen dekker altså ikke dette.
– Som en tommelfingerregel kan du si at fisk som er forsikret med produksjonsverdi minus egenandel er forsikret for ca en tredel av salgsverdien. Det vil si at oppdretter må dekke to tredeler av tapene selv, forklarer Irgens.
Hittil har mer enn 13.200 tonn laks gått tapt.
Delte meninger om erstatninger
Mens bøndene tapte halve kornproduksjon i 2018, tilsvarer laksetapet så langt omtrent 1 prosent av nasjonale produksjonen årlig.
Geir Ove Ystmark i næringsorganisasjonen Sjømat Norge er ikke enig. Ifølge Aftenposten tror ikke han på noen økonomisk erstatning fra staten:
– Det er forskjell på norske bønder og havbruksnæringen, sier han.
Egenandel på 20 prosent
Forsikringsselskapene Tryg, Gjensidige og If bekrefter alle overfor Dagens Perspektiv at den vanlige forsikringsordningen er å forsikre produksjonsverdi minus en egenandel, typisk på 20 prosent.
– Vår erfaring er at dette forsikringstilbudet benyttes i stor grad, men at den enkelte oppdretter selv vurderer hvor omfattende dekningene skal være, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.
Alle selskapene opplyser at avtalene de tegner er individuelle og at de derfor ikke ønsker å gi priseksempler. Noen detaljert oversikt over hvor mange oppdrettere som forsikrer seg mot uforutsette hendelser som dette har verken Finans Norge eller Sjømatbedriftene.
– Prisen for denne typen forsikringer er betydelig, sier Eriksson i Sjømatbedriftene.
Åpner for økt produksjon
Fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) lover at han skal prøve å finne løsninger som kan kompensere lakseoppdretterne som er rammet av algeangrep:
– Jeg har tenkt å stå side om side med dere og sørge for at vi får på plass ordninger nå, som gjør at vi kommer videre, sa fiskeriministeren da han mandag møtte oppdretterne i nord som er rammet av dødsalgens herjinger.
Det viktigste nå er å ta hånd om krisen
Nesvik bekrefter at det vil komme tiltak for å hjelpe oppdretterne, men at det vil ta tid å komme fram til hva som vil treffe best.
– Vi har fått mange innspill i denne saken. Men det er altfor tidlig å gå inn og konkludere. Det viktigste nå er å ta hånd om krisen, sier han.
Han nevner blant annet at det kan etableres bedre varslingssystemer, slik at man kan få bedre tid til å forflytte fisk neste gang algene dukker opp. I tillegg åpner fiskeriministeren for å innføre såkalt kompenserende MTB (maksimalt tillatt biomasse). MTB regulerer hvor mange tonn fisk oppdretterne har lov til å produsere, og dermed kan de som er rammet, kanskje få utvidede rammer.
Dramatisk lokalt
– Dette er dramatisk for lokalsamfunnene, sier Ken Rune Bekkeli i Salaks til NTB.
Han antar at de må permittere 25–30 ansatte neste år som følge av algeangrepet.
Ken Rune og broren Karl Erik Bekkeli møter NTB på kaia i Svolvær i Lofoten. De jobber begge i familiebedriften Salaks, som holder til i Salangen kommune i Troms. De dro til Lofoten med båt i forbindelse med besøket fra fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) skal møte næringen.
Selv har de ikke mistet så mange tonn fisk til dødsalgen, men de har mistet et stort antall fisk. Han anslår at de har mistet en slaktevekt på 3.000 tonn av neste års slakting.
Hilses velkommen
Dagens Perspektiv har vært i kontakt med driftssjef Knut Inge Bekkeli i Salaks AS. Han kjenner ikke selskapets forsikringer i detalj, men forteller at de holder forsikringsselskapet løpende orientert.
Fiskeriministerens ord om muligheter for økt produksjon hilser han velkommen.
– Økt biomasse vil forbedre situasjon for oss, sier han.