Folket har gitt en tydelig beskjed
Folket har gitt en radikal beskjed. Det blåser en grønn og radikal vind over de største byene og mest folkerike kommunene i Norge.
Og selv om Arbeiderpartiet går mest tilbake og gjør sitt dårligste kommune- og fylkestingsvalg noensinne, er det regjeringspartiene, med Høyre i spissen, som er valgets virkelige tapere. Høyre gjør sitt dårligste lokalvalg på 40 år.
Alle regjeringspartiene gikk tilbake. De borgerlige kan tape flertallet i både Stavanger og Drammen, og de klarer sannsynligvis ikke å vinne tilbake verken Oslo, Bergen, Trondheim eller Tromsø.
Velgerne har gitt to beskjeder, og begge går i strupen på regjeringspartiene:
Ta klima på alvor og stans sentraliseringen.
Klimaoppvåkningen hos folk flest er det MDG i særdeleshet, samt SV og til dels Rødt som tjener på. Sentraliseringsmettheten er årsaken til Senterpartiets enorme vekst, i tillegg til at sentraliseringssakene nok også har bidratt til Rødt og SV sine løft.
I de store byene vil folk ha mindre privatisering, mer kollektivtransport, mindre trafikk og renere luft.
Velgerne sier i dette valget i fra om at de ikke har samme tålmodighet som regjeringspartiene og Ap i miljø- og klimapolitikken.
Nå kan kanskje valgforskerne endelig konkludere med at dette var et skikkelig miljøvalg – det første siden 1989?
Den tydelige klimabeskjeden velgerne nå har gitt der folk flest bor, kan verken Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg overse
«I dag har folket talt. Og de ønsker seg grønn politikk», konstaterte Oslo-byråd for MDG, Lan Marie Nguyen Berg, overfor sine egne på partiets valgvake i Oslo mandag kveld.
Akkurat det har hun rett i. Og dersom klimautålmodigheten i befolkningen nå har satt seg, må både regjeringspartiene og Ap på riksplan ta denne beskjeden inn over seg.
I alle fall hvis de skal ha mulighet til å vinne tilbake grønne velgere ved neste korsvei om to år.
Ja, folk stemmer litt annerledes ved stortingsvalg. Men den tydelige klimabeskjeden velgerne nå har gitt der folk flest bor, kan verken Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg overse.
Hvis Jonas Gahr Støre ikke skal ende opp som Reiulf Steen – den eneste Ap-lederen etter krigen som ikke ble statsminister – må han sannsynligvis spise i seg sin avvisende holdning til Une Bastholm & co.
Han kan gjerne håpe på at et sterkt senterparti kan bidra til at han blir statsminister uten å måtte leke med MDG, men det kan bli en risikabel øvelse. Særlig hvis Ap klarer å ta tilbake den dominansen Sp har vunnet i Nord-Norge, slik Støre selv regelrett forpliktet seg til i sin tale på Aps valgvake mandag kveld.
MDG er blitt mainstream
Aps byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, får sannsynligvis fortsette i jobben, tross massiv tilbakegang. Det kan han takke sine samarbeidspartnere i MDG og SV for. Johansen har tidligere sagt til Dagens Perspektiv at Ap bør snakke med MDG på riksplan også. Miljøpolitisk talsmann i Ap, Espen Barth Eide, har under valgkampen antydet noe av det samme. Og selv om LO og Fellesforbundets Jørn Eggum fnyser av slike utsagn («Barth Eide er ingen ting», sa han til TV2), handler politikken fram mot neste valg om å vinne framtidas velgere. Og de ser nok ikke først og fremst i retning av Eggum, for å si det forsiktig.
I Oslo får MDG over 15 prosent oppslutning. Jeg kjenner godt flere av deres nye velgere. De er ikke bare streikende skolebarn og engasjerte førstegangsvelgere. Her finnes ingeniører, professorer og siviløkonomer.
MDG er blitt mainstream. De rare veganerne med elsykkel og urtete er blitt voksne – og mange flere. Og det kan verken Ap eller Høyre fnyse av. Det bør ikke Senterpartiet heller, hvis de virkelig vil forankre suksessen om to år.
Under partilederdebatten seint mandag kveld kom MDGs Une Bastholm med et lite, forsiktig frieri til Trygve Slagsvold Vedum, der han solte seg i Sps seiersglans.
Vi bør gå sammen om å utvikle distriktene, og det er ingen motsetning mellom by og land når det gjelder å skape en god framtid, var hennes budskap.
Vedum hørte det nok, men valgte å ikke svare. Ikke da.
Men hvis Sp-lederen tenker seg om, ligger det en sterk politisk maktfaktor i et samarbeid mellom Sp, Ap, SV og MDG.
Og alle vet jo at senterpartister liker makt.