EU klamrer seg til «død» avtale
– Hvis Storbritannia fortsatt ønsker å gå ut av EU på en velordnet måte, så er og blir denne avtalen den eneste tilgjengelige avtalen. Det vil jeg at alle skal forstå, sa EUs forhandlingsleder Michel Barnier i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag.
I hånda holdt han den 585 sider lange utmeldingsavtalen som Underhuset i London nå to ganger har stemt ned.
Ifølge Barnier har EU allerede strukket seg til det ytterste i forhandlingene. EU har ikke mer å gi.
«Kritisk punkt»
Forhandlingslederen mener det nå er London som må komme med svarene.
– Vi er ved et kritisk punkt. Faren for «no deal» har aldri vært høyere. Jeg vil advare på det sterkeste mot å undervurdere denne risikoen, sa Barnier.
En skilsmisse uten avtale er ikke noe EU ønsker seg, understreket han. Håpet er fortsatt at britene skal snu og akseptere avtalen som ligger på bordet.
– Men vi er klar til å håndtere en slik situasjon hvis vi må.
Erklærer avtalen død
Advarselen kommer etter at et massivt flertall av de folkevalgte i Underhuset tirsdag kveld sa nei til utmeldingsavtalen EU har forhandlet fram med den britiske regjeringen.
Etter avstemningen erklærte Labour at tida er inne for å kaste avtalen i søpla.
– Regjeringen må akseptere at det nå er klart at regjeringens avtale er død og ikke har Underhusets støtte, sa opposisjonsleder Jeremy Corbyn.
Nye avstemninger
Britene står nå overfor skjebnesvangre beslutninger om de neste skrittene.
Bare 15 dager gjenstår før Storbritannia etter planen skal forlate EU, og uten enighet om vilkårene for skilsmissen har britene i realiteten bare tre alternativer igjen å velge mellom: å gå ut uten avtale, å be om utsettelse, eller å avlyse hele brexit.
Storbritannias statsminister Theresa May har bedt de folkevalgte om å ta stilling til de to første alternativene i tur og orden.
– Det blir vanskelige valg, sa May i den ukentlige spørretimen onsdag.
– Men Underhuset blir nødt til å bestemme seg for hva det mener veien videre bør være.
Går mot «no deal»
Den første avstemningen finner sted onsdag kveld. Der skal de folkevalgte ta stilling til om Storbritannia bevisst skal forlate EU uten avtale.
Statsministerens egen anbefaling er at Underhuset bør si nei til «no deal», ettersom et slikt alternativ vil påføre landet et alvorlig økonomisk sjokk.
– Jeg ønsker å gå ut av EU med en god avtale. Og jeg mener vi har en god avtale, sa May onsdag ettermiddag.
Kan be om utsettelse
Får statsministeren viljen sin i avstemningen om «no deal», noe som regnes som overveiende sannsynlig, vil det bli holdt en ny avstemning torsdag.
Der vil spørsmålet være om Storbritannia skal krype til korset og be EU om en utsettelse i stedet.
En slik utsettelse vil i så fall kreve enstemmig tilslutning fra EUs medlemsland.