– Norge bør kopiere danske tiltak
Torsdag la Miljøpartiet De Grønne fram sitt alternative statsbudsjett for 2020. Der står det knapt et ord om utenrikspolitikk.
Leder i næringslivets klimaallianse Skift, Bjørn Haugland, mener det er på tide å stille klimakrav også til utenrikspolitikken.
- LES OGSÅ | MDG med 20 milliarder til klimatiltak
For eksempel slik de gjør det i Danmak.
Den danske regjeringen er ledet av Socialdemokratiet, søsterparti til norske Arbeiderpartiet.
Danskene har denne uken lagt frem en ny strategi for hvordan utenrikspolitikken skal bli grønnere.
Det danske utenriksdepartementet skal blant annet iverksette:
-
Nytt grønt kontor i København som skal jobbe for rettferdig og grønn omstilling
-
15 nye klimafrontposter på danske ambassader rundt om i verden
-
Et forum for rettferdig og bærekraftig handelspolitikk
-
Ny bærekraftstrategi i tett tilknytning til FNs bærekraftsmål
Den danske utenriksministeren Jeppe Kofod har vært klar på at han ønsker å bruke departementet til å skape grønn omstilling i hele verden og bruke diplomatiet bevisst til å fremme grønne løsninger.
De 15 ambassadene som er utpekt til såkalte klimafrontposter befinner seg på strategiske lokasjoner som blant annet Abu Dhabi, New Delhi, Brussel, New York, Washington og Beijing.
Klokt og modig lederskap
Leder Bjørn Haugland i Skift mener Danmark har gått mye lenger enn Norge når det gjelder å erkjenne klimakrisen.
– Danmark viser her er klokt og modig lederskap, og legger stor vekt på at dette vil gjøre Danmark til et bedre land å bo i, med økt verdiskapning, grønne arbeidsplasser og styrket konkurransekraft i dansk næringsliv, sier Haugland.
Skift Norge, tidligere Norge 203040, representerer en rekke næringslivsaktører og har over lengre tid utfordret regjeringen til å ta grønne grep. Skift etterlyser blant annet forutsigbare avgifter og krav.
Vil ha tydelig klimapolitikk
Statsminister Erna Solberg har lenge vært tydelig på at næringslivet må bidra til grønne løsninger. Hvor raskt næringslivet klarer å snu handler om det politiske rammeverket, ikke kostnader, mener Haugland. Får næringslivet klare betingelser, er det enklere å planlegge kutt.
– Så lenge rammeverket er lagt, vil næringslivet klare å gjøre jobben, understreker Haugland, noe han mener Danmark nå demonstrerer at de er innforstått med.
– Kan Norge ta en lignende lederposisjon i utenrikspolitikken?
– Norge har alle forutsetninger for å lykkes med dette. Vi kan kopiere mange av tiltakene fra Danmark, som for eksempel å tydeliggjøre en visjon om å gjøre Norge til et utstillingsvindu for nye bærekraftige løsninger. Men da trenger vi en tydelig og langsiktig klimapolitikk som stimulerer innovasjonskraften som ligger i norsk næringsliv, sier Skift-sjefen.
Minst 50 prosent reduksjon innen 2030
Skift ønsker blant annet skjerpet skatt på utslipp, klimakrav i offentlige innkjøp og krav til klimarapportering i norske selskaper.
Danmark har også satt tydelige utslippsmål innenfor egne landegrenser om 70 prosent reduksjon innen 2030 og nullutslipp i 2040. Til sammenligning har Norge satt et mål om å redusere utslippene med 40 prosent innen 2030 - i samarbeid med EU.
– Vi trenger et mål om minst 50 prosent utslippsreduksjon innen 2030, mener Haugland.
Alliansen Skift Norge består blant annet av Storebrand, DNV GL, Finans Norge, Pwc og Veidekke.