Etterlyser ettervern av offer for seksuell trakassering
44 menn og kvinner i Forsvaret har blitt voldtatt i løpet av de seneste tolv månedene. Det viser tidenes største kartlegging av mobbing og seksuell trakassering i etaten. Ytterligere 123 har blitt forsøkt voldtatt i samme periode.
Siden saken ble kjent tidlig denne uken, har Forsvaret fått inn flere varsler om seksuell trakassering. Det bekrefter Forsvarets kommunikasjonsenhet overfor Dagens Perspektiv, uten å kunne tallfeste antallet henvendelser ennå.
– Det viktigste vi gjør er å «kaste lys på trollet», sier Beate, som av hensyn til privatlivet kun vil omtales ved fornavn.
Hun har jobbet med organisasjons- og lederutvikling i over 15 år, men har 23 års erfaring fra ulike roller i Forsvaret.
Etter å ha tiet i 22 år om de traumatiske opplevelsene hun hadde som ung, kvinnelig offiser, valgte hun å fortelle sin historie til Dagens Perspektiv i fjor. Hun ble aldri voldtatt, men kolleger og overordnede utsatte henne for seksuelt krenkende og trakasserende oppførsel i lang tid. Det startet på oppdrag i en krigssone på 90-tallet, og det fortsatte hjemme i Norge. Det var ødeleggende for jobb, familie og helse.
– Skam og skyldmekanismer er sterke, og samfunnets «introjekter» bidrar til å forsterke smittsomme selvdestruktive tanker og kroppslige reaksjoner, sier hun nå.
Da Beate hørte om resultatene av den nye undersøkelsen i Forsvaret ble hun «sjokkert, vantro, trist – og sint». Til tross for nye retningslinjer og bedre kunnskap lever ukulturen i Forsvaret i beste velgående.
Hun mener imidlertid at kunnskapen denne undersøkelsen kan bidra med er viktig og at planene om å gjennomføre den hvert andre år vil gi god «styringsinformasjon». Hun tror også at oppmerksomheten denne saken vies kan gjøre det enklere for folk å si fra om uønsket atferd i fremtiden.
– Den oppmerksomheten resultatene får, vil bidra positivt i kulturutviklingsarbeidet. Samtidig er det viktig med hensiktsmessige tiltak. Tiden for festtaler er over. Nok er nok, sier Beate.
Tiltaksplan
Ledelsen i Forsvaret har kjent til resultatene en stund. Datainnhentingen var ferdig i november.
– Skjerp dere. Kontroller egen adferd, var beskjeden fra Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen da tallene ble kjent for allmennheten. Selv er han «forbannet».
Flere kilder Dagens Perspektiv har pratet med forteller at det ble iverksatt et intensivt arbeid med en tiltaksplan da tallene ble kjent internt. Ledelsen, fagmiljøer og fagforeningene har vært involvert i arbeidet, og gått god for innholdet.
– Vi har en rekke tiltak allerede, men de har ikke gitt god nok effekt. Derfor skal vi se på både oppfølgingen av eksisterende tiltak og implementering av nye, sier Bruun-Hanssen.
Tiltakene inkluderer en gjennomgang og forbedring av Forsvarets systemer for varsling, holdningskampanjer og en prosjektstilling for å «følge opp og implementere tiltakene».
– Har vi glemt folkene oppe i all styringen? spør Beate, som priser seg lykkelig over at hun ikke har Forsvarssjefens sko på.
– En plan er en plan. Forsvaret, som mange andre offentlige etater, er gode på strategier og planer. Tiden er inne for gjennomføring.
Hun ser på listen som «typisk» – mer av det Forsvaret som system pleier å gjøre.
– Jeg utfordrer gjerne ledelsen på å bli mer konkrete på handling og utforske mer hva som faktisk stopper oss fra å varsle. Vi må alle søke å forstå dette bedre. Jeg tenker at hverken du eller jeg trenger å være rakettforsker for å forstå at moralisering ikke er nok.
Der skaden har skjedd
Samtidig mener hun at søkelyset bør rettes mot de mange som allerede har blitt utsatt for overgrep, både nylig og lenger tilbake i tid.
– Skal vi først «hente» ut litt penger fra Oljefondet til en båt og et hus, hadde det vært fint med en skjerv til god psykisk helse også, sier Beate.
– Jeg savnet en takk for ærligheten til de som har delt sine erfaringer. Mulig den var der og jeg klarer ikke helt å ta den inn. De som bestemmer i vårt lille land må bli tydeligere på tiltak rettet mot ettervern og nødvendigheten av å søke profesjonell støtte, mener hun.
Åpenhet
Vil jeg bli straffet om jeg deler mine erfaringer i gråsonene? Får det konsekvenser for min karriere? Er det taktisk klokt å holde tilbake? Slike tanker stiller de som utsettes for seksuell trakassering og mobbing seg, tror hun. Den eneste måten dette kan endres på er å praktisere åpenhet, mener Beate.
– Vi må snakke åpent om seksuelle relasjoner på arbeidsplassen. Mitt råd til Forsvaret er å bruke verdigrunnlaget og være modig. Snakk åpent om seksuelle relasjoner og behov. Snakk åpent om situasjonene der du er i tvil om hva som er klok adferd. Jeg tenker det er lurt å våge å snakke om det ubehagelig, det pinlige, det som oppleves som moralsk forkastelig og, for enkelte, det helt utenkelige.
Den nye undersøkelsen om mobbing og seksuell trakassering (MOST) er utarbeidet av noen av Norges fremste kjønnsforskere og eksperter på feltet, og skal gjennomføres bredt hver 2. år.
Det er den mest omfattende kartleggingen av mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret som noen gang er gjennomført. 8805 militært ansatte og vernepliktige deltok.
Noen av hovedfunnene er:
-
Minst 23 kvinner og 20 menn har blitt voldtatt i eller utenfor tjenestetid i løpet av de siste 12 månedene.
-
Minst 71 kvinner og 53 menn har blitt forsøkt voldtatt i samme periode.
-
35 personer har blitt tvunget til seksuelle handlinger det seneste året.
-
Nesten 2 av 10 oppgir at de har blitt utsatt for vold eller trusler om vold i eller utenfor tjenestetid de siste seks måneder.
(Kilde: MOST-rapporten 2018)