Hun vant olje-saken: AUF-leder Ina Libak sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i helgen.

Foto

Terje Pedersen / NTB scanpix

 

– Et grønnere Ap kan være helt nødvendig

Publisert: 8. april 2019 kl 14.49
Oppdatert: 8. april 2019 kl 15.06

– Olje vs klima er en sak der Ap ikke slipper unna spagaten. Ap taper nå masse unge velgere i de mest moderne byområdene og også unge velgere over hele landet. Å gradvis bli grønnere i sin profil, kan være med å gjøre Ap på parti med et grønt skifte som trolig er nødvendig og som vil komme uansett, sier Tuastad etter Aps landsmøte i helgen.  

LO-opprør?

Dersom Ap får store deler av LO mot seg, kan partiet få trøbbel. LO-velgerne er viktige for Ap, det dreier seg i sum om nesten 1 million velgere – som i teorien kan mobilisere eller ikke for Ap.

– Når Ap får LO mot seg, taper de valg. Men samtidig er ikke disse velgerne typiske industrifolk som løper og stemmer det Fellesforbundet til enhver tid mener, sier Tuastad.

Hans analyse er som følger:

For det første: Det er et faktum at Fagforbundet er mye større enn Fellesforbundet, som er det forbundet som går hardest ut mot LoVeSe-vedtaket. Fagforbundet er det største LO-forbundet, og de er «mye grønnere».  At Fellesforbundet har en ledende rolle i LO i kraft av å være frontfag i lønnsforhandlingene, er ikke det samme som at Fellesforbundet så å si naturlig skal ha definisjonsmakta for hva LO mener «all over». 

Saken fortsetter under annonsen

For det andre: LO samarbeider med Ap i mange flere saker også, og her har Ap markert seg veldig for LO-sakene de siste årene.

– Hvis LO velger å kjøre hardt på olje og kanskje også EØS, kan de også risikere egen troverdighet. Samtidig har Ap mer å tape på et dårligere forhold til LO enn andre partier, så lenge Høyre ikke begynner å tukle med sykelønn eller lignende, sier Tuastad.

– Det er også risikabelt for LO å få et dårlig forhold Ap, fordi det kan føre til undermobilisering av kjernetroppene. Men her kan LO lederne selv velge hvor mye kraft de vil legge i kritikken. Mange var skuffa over at LO ikke ga den drahjelpen som trengtes ved siste valg.

Det er også risikabelt for LO å få et dårlig forhold Ap

Venstreseiere med bismak

Ap har fått en klarere venstreprofil etter landsmøtet, men det har noen kostnader, mener Svein Tuastad.

Generelt oppsummerer han landsmøtet slik:

Saken fortsetter under annonsen
  • Både for Ap og Støre personlig er landsmøtet blanda drops. Noen fordeler med klare vedtak (attraktiv for venstresida), men også noen klare ulemper (mindre attraktiv for høyrevelgere).

  • For Ap får partiet klarere profil ved å vedta velferdsreformer og bli grønnere samtidig som abortsaken blei landa. Partiet oppnår større attraktivitet internt på venstresida. Men Ap risikerer å svekke sitt historisk sterkeste kort, det å være et ansvarlig styringsparti. Kanskje mindre attraktive for «lillavelgerne» som flyter mellom høyre- og venstresida. Høyre vil kunne mobilisere på troverdig oljepolitikk og på at de blir en garantist for ikke å øke skattene. Resultatet kan bli økt polarisering. Valgkamper med høy polarisering er samtidig ofte gunstige for Ap.

  • For Jonas Gahr Støre oppnådde han å framstå som samlende og han viste at han ikke har konkurrenter til ledervervet akkurat nå. Samtidig har han fortsatt en utsatt posisjon fordi Ap gjør det så dårlig på meningsmålingene og kanskje i det kommende valget. Da blir det lett å følge «manager-logikken», at det må være partilederen sin feil hvis «laget» gjør det dårlig .

  • Støre sin autoritet er snarere svekka enn styrka fordi han tapte en den viktige symbolsaken  om LoVeSe.

– I realiteten er det ekstremt krevende tider å være Ap-leder for tiden. Det er kort vei fra mellom «idiot og geni». Problemet for Støre er mer meningsmålingene enn at han gjør noen dårlig jobb. Han har tross alt klart å være samlende i ekstremt krevende periode, sier Svein Tuastad.

– Markerer et veiskille

Foto

Leder av Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise. (Mariam Butt / NTB scanpix)

 


–  Aps nei til å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja er fantastisk, og markerer forhåpentligvis et veiskille, sier Anja Bakken Riise, leder for Framtiden i våre hender. 

Som de fleste innen miljøbevegelsen er også Framtiden i våre hender, glade for at Ap falt ned «på rett side» i kampen om LoVeSe.

– Fremfor å sende signaler om at man skal fortsette å lete etter og utvinne klimaskadelig olje i disse sårbare og naturskjønne omgivelsene, vil partiet heller satse på fiskeri, reiseliv og annen næringsvirksomhet. Det er et framtidsrettet og viktig vedtak, sier Bakken Riise, som mener å se en endring i Aps klimaretorikk.

– Arbeiderpartiet har i den siste perioden endret seg både i retorikk og hva de er villige til å diskutere knyttet til klima. Vedtaket om Lofoten, Vesterålen og Senja viser at partiet beveger seg i grønnere retning.

– Vi håper at Ap er i gang med den grønne omstillingen partiet må gjennom for å bli et parti med løsninger for fremtiden, ikke bare for fortiden. Dette arbeidet må fortsette. Det handler om fremtidige arbeidsplasser, velferdsstat, sikkerhet og global stabilitet, sier Anja Bakken Riise.