Guy Verhofstadt mener det er typisk for EU at alt de gjør blir for smått og at det alltid kommer for seint.

Foto

Martin Slottemo Lyngstad / NHO

En verden av imperier

Publisert: 9. januar 2019 kl 17.04
Oppdatert: 9. januar 2019 kl 17.05

Dette skulle belgiske Guy Verhofstadt, som er tidligere statsminister i Belgia og i dag leder sentrumsgrupperingen «Alliansen av Liberale og Demokrater» (ALDE) i Europaparlamentet svare på i løpet av 15 minutter under NHO-konferansen.

En nesten umulig oppgave der altså, men ingen kan beskylde ham for ikke å prøve.

– Morgendagens verden vil bli en verden av imperier, begynner Verhofstadt.

Kina er en sivilisasjon og et imperium, ikke en nasjon. Det samme med India. Landet har fire store religioner og 22 ulike språk.

– Vi vil få en verden av regionale imperier som kjemper for sine interesser. I en slik verden kan ikke Europa bygge murer mellom individuelle nasjonalstater. Vi må vokse sammen for å ha en sjanse, påpeker Verhofstadt, og kommer med flere eksempler.

Et av dem handlet om hva USA gjorde etter at finanskrisen slo inn i 2008.

– Amerikanerne handlet raskt etter finanskrisen. I løpet av ni måneder hadde de på plass et tretrinns program som klarte å snu krisen og bremse konsekvensene. I EU holder vi fortsatt på å diskutere mulige løsninger. Etter ni år. Vi diskuterer fortsatt om vi skal ha en felles bankunion for eksempel. Det har vi snakket om siden 2009, sier Guy Verhofstadt.

Saken fortsetter under annonsen

Verhofstadt har også bidratt i Dagens Perspektiv med flere kommentarartikler:

EU er ingen union

– EU består av et samarbeid mellom 28 nasjonalstater som alle må være enige om «noe skal skje». EU er egentlig ikke en union, sier han.

– Hvis USA skulle blitt styrt som EU hadde vi hatt tre Obama-er og tre stykker Trump… Tenk om California hadde valgt å ikke være med på dollaren, men heller ha sin egen valuta? Tenk om Texas ikke ville godkjent FBI. Omtrent slik holder vi på i EU, mener Verhofstadt.

– Skal Europa klare seg må de integreres tettere, ikke løsere.

Brexit er ingen suksess. Det er bare trist, mener europaparlamentarikeren. Etter brexit kan vi få Dexit, Swexit, Bexit, Fraxit…

Saken fortsetter under annonsen

Nasjonalismen som skyller over Europa er et stort problem i en tid da vi trenger mer fellesskap, ikke mindre, er Verhofstadts budskap.  

Han har flere eksempler på at EU framstår som svært lite effektivt, slik unionen er organisert i dag.  

– Vi trenger en europeisk regjering som har et eget budsjett og felles styring. EU har nemlig ikke uendelig med penger, slik mange synes å tro, understreker Verhofstadt.

– EUs budsjett er 1 % av Europas GDP.

 Vi må styre sammen. Hvis ikke vil andre styre oss

Alltid for smått og for seint

Dessuten mener Verhofstadt at EU ikke akkurat er effektiv og strømlinjeformet i sine prioriteringer og sin pengebruk.

Saken fortsetter under annonsen

For eksempel bruker EU bruker 42 prosent av det USA gjør på forsvar.  

– Men i forsvarsstyrke klarer vi bare å reise 10 prosent av det USA gjør. Vi har 10 ganger større forsvarsbudsjett enn Russland, men jeg tviler på at Putin tror vi er 10 ganger sterkere.

Og når det kommer til det felles europeiske markedet, mener Verhofstadt at til og med det er nokså puslete.

– Vi har ikke mange felles markeder. Vi har ikke noe felles marked for digitalisering og ikke for energi. Blant de 10 største teknologiselskapene i verden er det ingen europeiske.

– Det som er typisk for EU er at det vi gjør alltid blir for smått og at det alltid kommer for seint, understreker Verhofstadt.

– Vi trenger en felles reguleringspolitikk og en felles utenrikspolitikk, framhever han.

– I Storbritannia mener de å gå «back to the future» gjennom brexit for å få tilbake den sterke britiske nasjonalstaten.  

Saken fortsetter under annonsen

– Vel, jeg tror ikke det.

– Vi må styre sammen. Hvis ikke vil andre styre oss.