Danmarks ambassadør Kasper Klynge snakker om farene om ikke myndigheter og de store teknologiselskapene har dialog om hvilken vei teknologiutviklingen går. 

Foto

Camilla Skjær Brugrand. 

Danmark har utnevnt verdens første tech-ambassadør

– Ingen teknologi er nøytral, derfor trenger vi reguleringer

Publisert: 13. desember 2019 kl 13.45
Oppdatert: 13. desember 2019 kl 14.47

SAN FRANCISCO: – Det tar tid for myndigheter å holde seg oppdatert på hva som er realitetene i teknologibransjen. Det er et kommersielt og samfunnsmessig problem, sier Danmarks teknologiambassadør i et intervju med Dagens Perspektiv.

Den danske teknologiambassadøren har nettopp snakket om ringvirkningene av 5G sammen med noen av verdens ledelde eksperter på tematikken under en stor teknologikonferanse i San Francisco.

I 2017 ble han utnevnt som verdens første ambassadør for teknologibransjen av den danske regjeringen. Siden den gang har flere land fulgt etter med egne teknologiambassadører.   

De store teknologigigantene; Apple, Google, Facebook, Microsoft og Amazon har i stor grad fått like mye makt som myndighetene, og påvirker i dag mange sine liv mer enn det politikere gjør gjennom sine sosiale plattformer, mener ambassadør Klynge.

Jobben hans går ut på å starte en dialog med teknologiselskapene for bedre å forstå hvordan myndighetene skal reagere – og regulere – overfor den nye teknologien som blir rullet ut i alle samfunnssektorer. Klynge ønsker også å diskutere det økte trusselbildet som teknologi muliggjør.

– Avstanden mellom det myndighetene forstår og de reguleringene vi har på plass og hvor teknologien faktisk er i dag, blir ikke mindre. Den øker bare, sier Kasper Klynge.

Han etterlyser «ansvarlig teknologi».

Saken fortsetter under annonsen

– Ikke den typen som kommer til å ødelegge demokratiske institusjoner.

Lukker dørene

Danmark har teknologiambassadør fordi de ønsker å forstå bedre hvordan fremtidens teknologi vil påvirke folk flest.

– Ingen teknologi er nøytral, derfor må myndighetene holde øye med hva som rører på seg i bransjen slik at utviklingen blir bærekraftig og til fordel for alle

Klynges rolle er ikke kommersiell. Hans mål er ikke å tiltrekke seg investeringer til Danmark.

– Vi prøver å forstå hva som skjer av transformasjon i teknologisentre som Silicon Valley, for å bedre kunne forstå hvordan vi som myndigheter skal reagere på det.

Ambassadøren representerer i tillegg til Danmark, også andre europeiske interesser. Hans jobb er blant annet å forsøke å forstå hvordan man kan hindre at teknologi brukes som redskap for terrorisme og ekstremisme. Ulovlig innhold  og cybersikkerhet står også på Klynges agenda. 

Saken fortsetter under annonsen

Klynge frykter at teknologiutvikling uten kjøreregler vil føre til store internasjonale problemer.

– Vi prøver ikke å smiske med teknologiselskapene, men å få dem til å forstå ansvaret de har.

De fleste selskapene som Klynge kontakter er åpne for dialog, mens andre slenger døren i ansiktet på ham.

– I begynnelsen var det enklere å få til møter med lederne i kinesiske selskaper enn det var med de amerikanske selskapene. Det skal mye til å få tilgang til Facebook og Google, det har nesten vært umulig, forteller han.

Skandaleforfulgt

Årsaken tror han er de store skandalene som har skjedd de siste to årene, deriblant Cambridge Analytica-skandalen til Facebook, hvor personopplysninger til millioner av brukere kom på avveie.

– Skandalene som kom med Cambridge Analytica og Facebook gir ny teknologi et dårlig rykte. Jeg tror det fører til at folk er mer skeptiske og pessimistiske til teknologiutviklingen i dag enn de var for bare to år siden.

Saken fortsetter under annonsen

Ambassadøren forklarer at dette igjen gjør det vanskelig for myndigheter å skape de nødvendige reguleringene som gjør fantastiske oppfinninelser som selvkjørende biler og et datadrevet helsesystem mulig.

– Vi trenger myndigheter som har en bedre forståelse for hvilke samfunnsendringer teknologien fører til. Samtidig må industriledere sørge for at den teknologien de skaper er til fordel for alle.

Liv kan gå tapt

Det er sagt at rundt halvparten av verdens befolkning vil få tilgang til 5G-nettet i 2025. Allerede neste år begynner Telenor å rulle ut 5G i Norden. Kasper Klynge forklarer at nettverket vil åpne helt nye muligheter for teknologiutvikling, men med nye muligheter vil det også lyse noen varsellamper.

– Folk og nasjoner kan bli mer utsatt for cyberangrep enn tidligere. Vi må sikre oss mot dem som ønsker å angripe oss digitalt. Jeg tror ikke det er science fiction å anta at vi kan oppleve at menneskeliv går tapt som følge av cyberangrep. Heldigvis har vi ikke opplevd det så langt.

Ansiktsgjenkjennelse er også en av teknologiene på fremmarsj som både har store fordeler og ulemper.

– Man kan åpne smarttelefoner med teknologien, men teknologien kan også misbrukes og rettes mot befolkningen slik som man har sett i Hongkong under demonstrasjonene.

Saken fortsetter under annonsen

Hvis man bor i et land hvor homofili er forbudt, kan denne teknologien brukes til å identifisere de som tilhører denne legningen. Dette gjør dem ekstra sårbare og kan i verste fall føre til forfølgelse av minoriteter.

– Dette er ikke farlig i Skandinavia, men vi skal ikke lenger til nabolandet vårt, Russland, før denne teknologien kan brukes til å forfølge utsatte grupper. Teknologi er ikke nøytralt.  Den kan misbrukes.

Derfor ønsker ambassadøren dialog og noen spilleregler som alle må forholde seg til.

– Det vi har sett i Hongkong, der ansiktsgjenkjenning ble brukt til å identifisere lederne for demonstrasjonene, er et glimt inn i fremtiden. Jeg tror vi kommer til å se det samme i andre deler av verden. Jeg tror ikke det kun er et kinesisk fenomen.

Ingen nøytral teknologi

Forskjellen på de store teknologiselskapene nå og tidligere, er at private teknoloigiganter i større grad tilbyr tjenester som tidligere har vært levert av det offentlige. Et eksempel er helsesektoren.

– Det er en enorm konsentrasjon av makt som er plassert i et fåtall virksomheter. Det hjelper ikke at lille Skandinavia prøver å få til et samarbeid med disse teknologiselskapene, her må flere land på banen.

Saken fortsetter under annonsen

Klynge forteller videre at hver gang et nordisk land sender en ambassadør til Silicon Valley, sender teknologibransjen 25 lobbyister til Washington DC for å fremme sin sak.

– Fremover handler det ikke nødvendigvis bare om Silicon Valley, det handler om en mer totalitær tilgang på teknologi, som man ser eksempel på i Kina, men også andre steder i verden.

Han mener det står mer på spill for land som Norge, Sverige og Danmark enn andre land, fordi vi er små. Derfor må vi forberede oss og investere i fremtiden.

– Vi prøver å formidle til virksomhetene at deres teknologi og plattformer ikke er nøytrale. Når det publiseres ulovlig innhold som overgrep mot barn, politiske reklamer og radikaliserende innhold på sosiale plattformer, kan ikke virksomhetene lenger si at det ikke er deres ansvar.

Fryses ut

Men Kasper Klynge mener det er håp om endring. At stadig flere begynner å se seg lei på teknologigigantenes arroganse. Jo mer dårlig oppførsel vi ser fra de store teknologiselskapene, jo vanskeligere tror Klynge det blir for dem å styre så fritt som de vil.

Det er nettopp derfor han ønsker dialog og en felles forståelse om hva som vil skje fremover.

– De bør også ha et behov for å forstå hvorfor vi som myndigheter er bekymret. Detrfor har det vært ganske skuffende å oppleve at noen av de store teknologigigantene ikke vil møte oss.

Klynge tror at vi fremover vil se nasjoner, sivilsamfunn, media, forbrukere og medarbeidere fryse ut de teknologibedriftene som ikke spiller etter reglene.