Eldrebølgen treffer de minste kommunene hardest
I rapporten Fremtidens eldre i bygd og by gjør man framskrivninger av den grånende delen av befolkningen i 2040.
En hensikt har vært å dokumentere hvordan denne gruppen bruker kommunenes omsorgstjenester.
Hovedinntrykket er at eldrebølgen kommer til å treffe noen av de minste kommunene svært hardt.
Det var også et av de vektigste argumentene for kommunesammenslåing.
Utfordrende områder
I rapporten trekkes særlig kommuner i fylkene Hedmark, Oppland, Sogn og Fjordane, Telemark og Nordland frem som utfordrende områder.
Kommuner som Loppa, Grue, Rendalen, Leka, Røst og Dyrøy vil alle få eldreomsorgsbyrder på opp mot 0,8 i 2040. Det innebærer at det kun er 1,25 i arbeidsfør alder per person over 65 år.
SSB gjør det klart at selv om flertallet av de over 65 bor i store kommuner, er andelen eldre større i de små kommunene.
Én av fire over 65
I de minste kommunene med under 2000 innbyggere var om lag 25 prosent av befolkningen 65 år eller eldre i 2017, mens andelen i de aller største kommunene med mer enn 50.000 innbyggere, lå på 15 prosent.
Om ikke det var utfordrende nok, viser det seg at eldre i de minste kommunene også oftere tar i bruk omsorgstjenester.
Mens 24 prosent av dem i alderen 65 og eldre var innom kommunehelsetjenesten i de største kommunene i 2017, var andelen 30 prosent i de minste.
Mer ressurssterke
Men det er også noen lyspunkter i rapporten. Blant annet kommer fremtidens eldre til å være bedre utdannet enn noen gang. Og det gir en god indikasjon på hvor ressurssterk man er, ifølge SSB-forskerne.
Et overraskende funn er dessuten at halvparten av alle 80-89 åringer ikke brukte omsorgstjenester i 2017.
Det understøtter tidligere funn fra helseforskningen som har pekt på at det ofte er en liten gruppe med svært pleietrengende som opptar en forholdsvis stor andel av ressursene.