Dersom Parisavtalen skulle vise seg å lykkes, vil produksjonen av olje, kull og gass uansett falle i takt med forbruket.

Foto

Chinatopix via AP.

Forskere

Eksportører av olje, kull og gass kan gjøre mer for klimaet

Publisert: 26. juli 2019 kl 08.48
Oppdatert: 26. juli 2019 kl 08.48

Ni samfunnsøkonomer fra Universitetet i Oslo, Statistisk sentralbyrå, OsloMet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har fått publisert artikkelen The case for a supply-side climate treaty i det prestisjetunge tidsskriftet Science.

Forskerne mener at om tilbudet av fossile brensler reduseres, vil internasjonale priser på fossile brensler øke. Land med ambisiøse klimamål kan dermed få større effekt av sine tiltak i Parisavtalen.

– Økte priser hindrer at etterspørselen bare flyttes til andre mindre ambisiøse land gjennom karbonlekkasje, sier én av forskerne, professor Karine Nyborg fra Universitetet i Oslo.

Forskningsleder ved Statistisk sentralbyrå og medforfatter av artikkelen, Taran Fæhn, forklarer at økte internasjonale priser også vil stimulere næringsliv og forskningsmiljøer til å utvikle nye lavutslippsteknologier i alle land.

Avverge ulønnsomme investeringer

Artikkelen argumenterer for at dette ikke trenger å være dyr politikk. Dersom Parisavtalen skulle vise seg å lykkes, vil produksjonen av olje, kull og gass uansett falle i takt med forbruket.

Saken fortsetter under annonsen

En samtidig begrensning av tilbudet gir da ingen tilleggseffekt på utslippene, men skader heller ikke.

Ifølge artikkelforfatterne kan det tvert imot gjøre klimapolitikken billigere, ved å avverge investeringer i leting og utvinning av fossile brensler som senere viser seg ulønnsomme.

Dersom Parisavtalen derimot mislykkes, vil en internasjonal begrensning av tilbudet av fossile brensler sikre at verden likevel unngår de verste klimaendringene. Slik sett fungerer en slik avtale som en forsikringsordning.

Prisene vil øke

Om det åpnes for flere typer tiltak i det internasjonale klimasamarbeidet, vil kostnadene ved utslippskutt normalt falle for det enkelte land.

En koalisjon av produsentland gjør bidragene enda mer effektive. Eksportland vil dessuten tjene på at prisene på deres fossile brensler øker.

Saken fortsetter under annonsen

– Mange produsenter av fossile brensler har hittil vært tilbakeholdne med løfter i Parisavtalen. Å bringe tilbudssidepolitikk inn i klimapolitikken kan få disse landene med. Produsentland vil tape på å la ressurser bli liggende urørt, men tjene på at internasjonale brenselspriser øker, sier professor Geir Asheim ved Universitetet i Oslo, som har koordinert arbeidet med artikkelen.